Billigst med bil

Familien skal på bilferie til De britiske øyer eller Danmark, men hva lønner seg: Å seile hele veien, seile deler av veien, kjøre egen bil hele veien, eller fly og leie bil på stedet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Familien skal på biltur, men hva er billigste utgangspunkt?
Familien skal på biltur, men hva er billigste utgangspunkt? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Via Øresundsbroen kan du kjøre hele veien til Danmark.
Foto: Øresundsbro Konsortiet
Via Øresundsbroen kan du kjøre hele veien til Danmark.
Foto: Øresundsbro Konsortiet Vis mer

Vi har sjekket alternativer og sammenliknet priser for en familie på fire, som planlegger bilferie med utgangspunkt i Danmark eller Storbritannia. I denne testen tar vi utgangspunkt i en familie på fire: to voksne og to barn på 12 og 14 år. Avreisetidspunkt er satt til 20 juli og retur 3. august.

 • Her er fergeprisene

 • Billigst til Danmark

 • Billigst til England
 • Sjekk fergemulighetene og prisene selv ved hjelp av Fergeguiden.

  Billigst til Danmark

  Du har veldig mange muligheter når det gjelder å komme seg til Danmark. Etter at Øresundsbroen åpnet 1. juni 2000 kan du nå kjøre hele veien til Danmark. Fra Oslo til København via Øresundsbroen er det cirka 62 mil. Med en gjennomsnittsfart på 100 kilometer i timen, tar dette litt i overkant av seks timer. I utgangspunktet skulle man tro at dette var rimeligste alternativ, men når broavgiften er betalt og bensinutgiftene summert, finnes det faktisk et billigere alternativ.

  Det billigere – og billigste - alternativet heter Helsingborg-Helsingør. Fergeselskapene som trafikkerer denne 20 minutter lange strekningen mellom Sverige og Danmark, ser ikke med bare blide øyne på konkurransen fra Øresundsforbindelsen. De står sammen om prosjektet Kjør via Helsingborg, som blant annet har slagordet "Ikke engang 30 milliarder kan gjøre den lengste veien kortere."

  Veien via Øresundsbroen er nemlig cirka 50 kilometer lengre enn den via Helsingborg-Helsingør. Totalprisen dersom du velger å seile over vannet i stedet for å kjøre, er faktisk også lavere. Dersom du velger HH-Ferries, som er det billigste av de to fergeselskapene som trafikkerer strekningen, slipper du unna med en totalpris på 1.206 norske kroner tur-retur, bensinutgifter og fergebillett iberegnet; 144 kroner billigere enn dersom du kjører hele veien. Tidsmessig kommer du omtrent likt ut – selv om tidsbruken strangt tatt nok kommer i Øresundsbroens favør; oppmøte ved fergeleiet er 15 minutter før avgang, og overfarten tar 20 minutter. Du ”sparer” cirka en halv time i kjøretid ved å velge båt i forhold til å kjøre hele veien, men må altså bruke tid på å vente på fergeleiet og på selve overfarten. Det er 120 avganger i døgnet; Scandilines seiler opptil tre ganger i timen, og HH-Ferries seiler hver halvtime.

  For deg som liker variasjon, er det også mulig å velge en gylden middelvei. HH-Ferries selger en kombibillett, hvor du seiler nedover, og kjører via Øresundsbroen tilbake. Også dette blir rimeligere enn om du skulle kjørt hele veien, tur-retur.

 • Billigst til Danmark
 • Seil hele veien.
  Seil hele veien. Vis mer

  Seil hele veien

  Et siste – og dyreste – alternativ til Danmark, er å seile hele veien. Vi har sjekket fergeselskapenes priser på strekningene fra Oslo til København, Fredrikshavn og Hirtshals. Til Fredrikshavn og Hirtshals behøver du kun lugarer på nedoverturen, mens du må ha lugar begge veier på DFDS’ seiling mellom Oslo og København. Vi har satt som minstekrav at det må være dusj og toalett på lugaren.

  Billigst av fergeselskapene på våre valgte datoer, med fire personer og bilen, er Color Line til Hirtshals. Dette koster 4.200 norske kroner. Stena Line følger ikke langt etter, med en pakkepris på 4.390 kroner. Dyrest er Københavnbåten, med en pris på 5.230 for fire og bilen. Fordelen her er at du ”sparer” en dag i forhold til om du tar en av de to dagseilingene på retur fra Jylland.

  I tillegg til priser på bilpakker, har vi også bedt om priser for en familie på fire uten bil – for å se hvorvidt det lønner seg å ta fergen over dammen og leie bil i Danmark. De fleste rederiene – både de som seiler til Danmark og til England – råder oss til å kjøpe bilpakke selv uten bilen, da dette som oftest blir billigere enn å kjøpe ordinærbilletter. Dermed sier det seg selv at det ikke er noen ting å hente på å la bilen stå hjemme og leie bil i utlandet.

 • Her er fergeprisene
 • England

  Selv om du riktignok kan kjøre nesten hele veien til De britiske øyene – og sette bilen på toget mellom Frankrike og England – har vi ikke tatt denne muligheten med i dette regnestykket; rett og slett på grunn av den betydelige mengden motorvei du må forsere for å komme deg til målet.

  Da står vi igjen med to muligheter; vi kan seile til De britiske øyene, eller vi kan fly.

  Du har flere muligheter hva gjelder seilinger: Du kan seile med Fjord Line fra Stavanger, Bergen og Haugesund til Newcastle; du kan seile med DFDS fra Kristiansand til Newcastle, eller du kan seile med DFDS fra Göteborg til Newcastle. Selv om vi hos DFDS sin bestillingstelefon her i Norge, fikk opplyst at de ikke seiler fra Göteborg til Newcastle, så gjør de vitterlig det. Det norske bestillingskontoret tar samme pris om du reiser fra Kristiansand eller Göteborg. Med avreise fra Oslo kommer det ut på det samme hvorvidt du reiser fra svensk side eller fra det norske sørland; det er faktisk noen mil kortere å kjøre til svensk side. Dersom du ønsker å reise fra Sverige, kan det lønne seg å sjekke tilbudene hos det svenske billettkontoret, da du kan være heldig og få et bedre tilbud der enn her.

  Billigst til Storbritannia

  Billigst over Nordsjøen blir faktisk fly til Glasgow med Ryanair – i alle fall på våre ønskede datoer og med avreise fra Oslo. Fire personer (Ryanair selger ikke barnebilletter) flyr fra Torp til Prestwick ved Glasgow i Skottland for 4.324 norske kroner. Iberegnet leie av bil i hele perioden, samt transport til og fra flyplassene i Norge og i Storbritannia, havner vi på en pris pålydende 7.544 norske kroner. Dette er snaue 100-lappen rimeligere enn ”Fire i bilen” med Fjordline fra Bergen, iberegnet bensinutgifter for kjøreturen tur-retur Oslo.

  Dersom du reiser fra Vestlandet, blir Fjord Line rimeligste valg. Ettersom det på fergene til Storbritannia er samme pris, om du reiser med eller uten bil, vil det selvsagt ikke lønne seg å leie bil på øyene dersom du reiser med båt.

 • Billigst til England
 • Sjekk fergemulighetene og prisene i Fergeguiden.

  Les også:

 • Test av fergeselskapenes nettsider

 • Reiseeksperten svarer: Kro-kos i Danmark

 • Ti tips for biltur med barna
 • Guide til fornøyelses-, familie- og dyreparker i Sverige, Danmark, Finland og Norge.

 • Guide til Harry Potters England

 • Verdens heftigste berg- og dalbaner
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.