Billigere til Syden

Prisen på sydenferier har blitt redusert med opptil 30 prosent, viser en markedsundersøkelse gjennomført av Saga Solreiser.

Vi reiser mer, og ikke bare fordi vi har blitt så eventyrlystne. Skulle du være i tvil, så er det blitt billigere å feriere i varme strøk. Tall fra charterarrangøren Saga Solreiser viser at en 14-dagers ferietur til Gran Canaria for en barnefamilie i skoleferien 2000, koster to tredjedeler av hva den gjorde i 1995.

- Dersom vi sammenlikner prisutviklingen på feriereiser og netto lønnsutvikling etter skatt de siste fem årene, er kostnadene for en sydenferie redusert med mellom ti og 30 prosent, forteller administrerende direktør, Anne-Lise Sørli.

Mot ny sydenrekord

Anne-Lise Sørli tror på rekordsommer for charterbransjen.
Anne-Lise Sørli tror på rekordsommer for charterbransjen. Vis mer

Ikke så rart kanskje, at charteroperatørene selger sydenturer som aldri før. Estimerte tall viser at 1,35 milloner ferieglade nordmenn vil reise på pakketur i løpet av året. Saga Solreiser har allerede solgt unna 30 prosent av årets sommerprogram.

- Vi ser en god økning i etterspørselen i forhold til i fjor. Dårlig vær, kombinert med to ekstra feriedager har gitt folk en ekstra unnskyldning til å være tidlig ute med å bestille årets ferietur, sier Sørli.

Og årets store favoritt?

- Det blir Tyrkia, med Marmaris og Alanya i spissen.

Bulgaria billigst

Januar regnes som en av årets billigste feriemåneder. En full oversikt over når det lønner seg å legge ferie finner du her. Ønsker du å vente til sommerferien har Anne-Lise Sørli følgende tips.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Årets budsjettferie må bli Bulgaria, der er det svært billig å reise. Etter det kan jeg anbefale Tyrkia og Gran Canaria, hvor vi for sommeren har fremforhandlet noen veldig lave pakkepriser.

Størst prisfall på Gran Canaria

Undersøkelsen, som ble presentert i går, har tatt for seg forholdet mellom pris på feriereiser og familieinntekten til småbarnsforeldre. Saga har valgt ut reisemål som Gran Canaria, Rhodos og Tyrkia, og sammenliknet prisen på en reise for fire med gjennomsnittlig lønnsutvikling, slik det fremgår av tall fra Statistisk Sentralbyrå. Mens en sommerferie for fire personer la beslag på fra 6,5 til 5,7 prosent av netto familieinntekt i 1995, er den relative andelen som brukes til feriereisen redusert til mellom 5,6 og 4,5 prosent i 2000.

Fordelt på de tre ulike destinasjonene blir kostnadsreduksjonen i prosent som følger: Rhodos 8,6%, Tyrkia 18,8%, Gran Canaria 28,9%.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.