Utsikt fra stranden Ao Chalok Lam, Koh Pha Ngan.
Utsikt fra stranden Ao Chalok Lam, Koh Pha Ngan.Vis mer

Billig slaraffenliv på paradisøy!

Koh Pha Ngan har lenge luntet i skyggen av sin større og mer kjente nabo Koh Samui. Øya som er profilert som en slags budsjettmål for ryggsekkturister har til nå klart å holde de store massene unna. Selv om mye kan tyde på at turistindustrien er i ferd med å innhente den lille juvelen kan du ennå finne urørte strender og et liv som ellers hører drømmene til.

Vel plassert framme i baugen nyter vi utsikten mens en litt slitt ferje gir gass og tøffer ut i den thailandske gulf. Vi er på vei ut mot Koh Pha Ngan, paradisøya med et rykte som får det til å krible i feriesinnet. Det er flere selgere om bord som alle gjør sitt ytterste for å overbevise om at deres bungalow har de beste og billigste hyttene. Beach? – Yes! Shower inside? – Yes! Pool table in room? –Yes! Og du sa hytta kun kostet kr 13 per natt?

Øyas hemmelighet…

Hemmeligheten er ikke så altfor hemmelig, men etter en god time over korallrevene utenfor Koh Pha Ngans nordvestside føler du deg likevel privilegert. Hvis du ikke har forsøkt å snorkle over korallrev før, kan det å stikke hodet ned i et stort akvarium være en grei analogi. Fisker i alle mulige farger og former omgir deg mens vakre koraller reiser seg fra dypet i det kroppsvarme vannet.

I beste økoturistiske ånd skal du styre klar av fristelsen til å plukke på koraller, eller i det hele tatt å komme borti dem. Koraller er svært ømfintlige og dessverre har turistenes nærvær over de siste årene vært med på å minske omfanget av naturunderet. I Thailand er samling og salg av koraller forbudt.

Hvis snorkling frister deg til å fortsette dypere ned i det blå tilbys dykkerkurs etter PADI standard. Dive Inn på stranden Chalok Lam tilbyr kurs, men har du seriøse ambisjoner om å ta dykkelappen anbefaler vi naboøya Koh Tao, som har spesialisert seg på dette. Et fire dagers PADI kurs koster rundt 6.500 baht, og inkluderer utstyr, båt, instruktør, mat og drikke. Dette er så å si halv pris av hva du må betale hjemme i Norge. Toppsesongen her går fra januar til april.

For deg som syns strand og vann er kjedelig

Nå er det ikke alle av oss som synes to uker på en strand er nok i seg selv. Da kan det være en trøst å vite at, jo, Koh Pha Ngan har mer enn hvit sand og varmt vann å by på. Fire fossefall spredt rundt på den 190 kvadratkilometer store øya er verdt å se. Det samme kan sies om landsbyene Thong Sala, Had Rin og øyklosteret Wat Khao Tham.

Flere bungalower har mopeder til utleie. Dersom ikke ditt utvalgte bosted tilbyr det, er det sikkert ikke så langt til naboen. Alternativt finnes det tre butikker i Thong Sala som har utleie. For rundt 150 baht dagen kan du utforske øya på kryss og tvers. En advarsel bør du ta med deg: Mopedene er ofte ikke så velholdt som man skulle ønske, i tillegg er det lett å overvurdere øyas sjabre veier. Ta det rolig og bruk hjelm!

Slik finner du øya

Koh Pha Ngan er lett tilgjengelig for deg med base i Bangkok. Langs turistgaten Khao San Road setter et uttall reisebyråer opp egne busser ned til ferjebyen Surat Thani hvor man fortsetter reisen med båt ut til øyene Koh Samui og Koh Pha Ngan. Billetten bør ikke koste mer enn 400 baht, ferjetur inkludert. Alternativt kan man reise med tog. Billettene kjøpes enklest på togstasjonen, og gir deg plass i en behagelig sovekupé for om lag 550 baht.

Slik bor du

Stranden Laem Hat Rin virker å være de flestes valg på Koh Pha Ngan. Her arrangeres blant annet den beryktede fullmånefesten med dans til utpå morgenkvisten. Dette er ikke stedet for søvnige strandløver med ønske om fred og ro, men higer du etter kafeliv og vestlige restauranter så er Had Rin et godt alternativ. Forsøk Paradise Bungalows med hytter til 150 baht natten.

Vi valgte øyas nordside og stranden Ao Chalok Lam. Fra en mindre fiskerlandsby med det samme navnet løper stranden vestover. Her ligger det flere bungalows. Vi bodde på Fanta og betalte uforskammede 60 baht natten. Hyttene har enkel standard: Toalettet er á la hull i gulvet, dusj får du fra en hageslange, og det lovte biljardbordet glimrer med sitt fravær. Likevel er dette absolutt holdbart, selv om det ikke er noe for den med de store kravene til komfort.

Alternativt vil vi anbefale å forsøke en av bungalowene langs nordvestsiden av øya. Her får du solnedgang og kjapp tilgang til korallrevene. På stranden Hat Yao finner du Blue Coral Beach Bungalows som har gode hytter til 120 baht.