Billig herregårdsluksus

For godt under tusenlappen kan du feriere i sus og dus på estancias på den argentinske pampasen.

Billig herregårdsluksus


Porten inn til estancia Santa Rita er gammel og sliten. Herregårdens navneskilt er nesten rustet bort. Det hviner i hengslene når vi åpner porten for å kjøre gjennom. Veien forsvinner inn i en eukalyptusskog, og mellom trærne skimter vi noen hester. Så åpenbarer Santa Rita seg. Overdådig, majestetisk og rosa.

Sjåføren, som har plukket oss opp i Buenos Aires, 1 1/2 times kjøretur herfra, svinger opp foran det som tidligere må ha vært tjenesteboligen. Vi blir ønsket velkommen av husholdersken, og får en velkomstdrink. Inne i salongen synker vi ned i dype sofaer og registrerer så vidt den klassiske musikken som spilles i bakgrunnen.

- Dette lukter luksus, tenker vi.

Og det til 700 kroner natten - alle måltider og aktiviteter inkludert. Det er billig i Argentina - grisebillig. Etter det økonomiske kræsjet rundt årtusenskiftet, har latterlig lave priser gjort det tidligere forholdsvis dyre landet til et svært prisvennlig reisemål. Du får mye luksus for pengene her.

Vi kjørte ikke langt utenfor Buenos Aires storbymas før slettelandskapet åpnet seg. Den nesten paddeflate pampasen dekker 647.000 kvadratkilometer av Argentina, og er landets matfat. Her dyrkes hvete og mais, og her går det argentinske kveget og godgjør seg på en diett av næringsrikt gress, påpasset av brunbarkede gauchoer til hest.

I mange hundre år var pampasen regnet som ubrukelig land der bare indianere og kveg som hadde rømt holdt til. Men så ble det utviklet metoder for å frakte kjøtt fra Sør-Amerika til Europa, og dermed ble pampasens potensial oppdaget. På 1800-tallet skjøt kjøttproduksjonen på pampasen fart. Europeiske immigranter (spanske, italienske, tyske og franske) slo seg ned som bønder i slettelandskapet.

En gaucho i sitt ess.
En gaucho i sitt ess. Vis mer


De rikes slette

I løpet av siste halvdel av 1800-tallet, ble den enorme pampasen delt opp i estancias, herregårder eller rancher, om du vil. 300 familier eide tilsammen alt som var av slettelandskapet. Med andre ord var eiendommene deres enorme. Indianerne ble jaget vekk, og gauchoer, argentinske cowboyer, gjetet kveget som ble sluppet ut på pampasen. En ny kultur var i ferd med å utvikle seg i Argentina.

>>BILDER fra Santa Rita
>>Flere estancias

Etter velkomstdrinken blir vi vist til rommene våre. Her venter en gedigen himmelseng, en stor peis, og flott utsikt over Santa Ritas paradisiske hage. Den må selvsagt utforskes. Høye palmetrær, eksotiske blomster og vakre statuer pynter opp hagen rundt herregården. Ikke for det, Santa Rita er dekorativ nok i seg selv. Hovedhuset sto ferdig i 1790. Den gang tilhørte 16.000 hektar (160.000 mål) land estanciaen. Det var familien Ezcurra som bygde herregården, men i 1890 overtok senator Antonio Carboni Santa Rita. Den lille landsbyen et par kilometer unna er faktisk oppkalt etter ham - den heter Carboni.

I dag er det familien Nüdemberg (med tyske aner) som eier Santa Rita. De kjøpte herregården og de nå 200 hektar (20.000 mål) land som hørte til, fra Carbonifamilien i 1988. For å spe på inntektene, har familien gjort Santa Rita om til et herregårdshotell. Det er nemlig populært blant turister som besøker Argentina å bo på en estancia og oppleve gauchokulturen.

Lekker luksus - for 700 kroner døgnet, alt inkludert.
Lekker luksus - for 700 kroner døgnet, alt inkludert. Vis mer


Rundt tolv er det tid for empanadas. Empanadas er en type piroger fylt med egg, kjøtt og grønnsaker - typisk argentinsk. Det mangler ikke på hverken vått eller tørt på Santa Rita. Det finner vi fort ut når en mektig treretters lunsj serveres ved utebordene i totiden. Joda, selvsagt er det biff. Det måtte nesten være det, siden vi er befinner oss ute på pampasen.

Vi soler oss ved bassenget, og kjøler oss ned i vannet med jevne mellomrom - 32 grader midt ute på landet kan bli vel klamt. Innimellom kommer servitørene bort og spør om
vi vil ha noe å drikke. Klart det!

Utpå ettermiddagen er det tid for en ridetur. En vaskekte gaucho leder an, og vi rir gjennom eukalyptusskogen, forbi grisene og kuene, ut i slettelandskapet, og tilslutt tilbake til Santa Rita.

Utpå kvelden, når sirissene synger i gresset, ildfluene lyser opp parken, og paddene hopper dvaskt rundt på steinhellene, er det tid for middag med hvite duker og stearinlys. Deretter tar vi en drink under stjernehimmelen, før vi sovner i himmelsengen. I morgen skal vi tilbake til Buenos Aires. Det er nesten så vi gruer oss.

>>BILDER fra Santa Rita
>>Flere estancias

Reisen til Argentina

En flybillett til Buenos Aires koster fra rundt 7.000 kroner. Det er en del, men prisnivået i landet er så lavt at totalt sett blir ikke ferien så dyr, likevel. De fleste estancias tilbyr transport fra Buenos Aires.

Fakta om Santa Rita
Hvor: Ved Carboni, Partido de Lobos, 128 km utenfor Buenos Aires
Om stedet: 12 rom, svømmebasseng, salong og matsal. Hesteridning, hest og kjerre, sykkelturer eller golf ved nærmeste golfbane.
Pris: 110 amerikanske dollar per natt (cirka 700 kroner), alt inkludert.
På nett: Santa Rita

Mer info:
Estancias Argentinas
Argentinian Estancias
Argentina Holidays