Penger å spare for dem som som heter Garcia eller Muhammad.
Penger å spare for dem som som heter Garcia eller Muhammad.Vis mer

Billig for Ahmed, dyrt for Ola

Diskriminering på bakgrunn av etnisitet er forbudt, men det finnes ikke noe lovforbud mot å selge billigere flybilletter til enkelte grupper. - Det ville ikke være like greit om det var slik at nordmenn fikk de billigste billettene, sier Forbrukerrådet.

- Jeg skulle gjerne hatt en billig billett til Lima i sommer, spør en av DinSide Reises journalister en kundebehandler ved Latino Reiser i Oslo.

- Er du peruaner, eller er du gift med en, spør den vennlige salgsmannen ved Latino Reiser i Oslo.

- Nei ...

- Det var synd, for da kunne du ha fått billetten 700 kroner billigere.

Fra etnisk pris til Visit Home Fare

En rekke reisebyråer opererer med priser basert på etnisk bakgrunn: Har du et ikke-norsk navn, får du priset billettene dine lavere. Latino Reisers daglige leder, Ivan Sepulvida, sier at etnisk prising er vanlig verden rundt.

- Jeg vet om tjue selskaper som opererer med etniske priser.

Sepulveda sier at han er pålagt taushetsplikt ovenfor flyselskapene og vil følgelig ikke ut med hvilke flyselskaper som har dette prissystemet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Sithi Vinayaga Nathan ved Shuba Yatra Reisebyrå bekrefter Sepulvedas påstand, men opplyser om at blant andre Swissair, Sabena KLM og Thai Airways er blant de selskaper som har dette prissystemet.

- Men selskapene har gitt prissystemet nytt navn. Nå heter det Visit Home Fare, og det høres penere ut, sier Nathan til DinSide.

Etnisitet avgjør

- Det finnes mange grunner til at det legges ut billetter som er priset etter etnisitet. Flyselskapene vil vinne markeder. Det har vel kanskje også noe å gjøre noe med at immigranter tjener dårligere, og de ville kanskje ikke ellers kunne ta seg råd til å reise til hjemlandet. Man kan vel si at etniske priser er et av mange salgstriks, sier Sepulveda ved Latino Reiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men markedsføring som diskriminerer på bakgrunn av etnisk opprinnelse er forbudt?

- Det er kanskje det, men individuell prising er tillatt. Flyselskapene vet nok hva de gjør.

Utenlandsk klingende navn.

- Personlig vil jeg ikke diskriminere noen, men det er flyselskapene som setter reglene og jeg er forpliktet til å følge dem, sier Sepulveda.

Sepulveda sier at betingelsen for å få billetten til såkalt etnisk pris, er at du må ha et ikke-norsk navn: Statsborgerskapet er underordnet. Videre kan du være samboer eller gift med en med utenlandsk navn eller med en som har annen etnisk bakgrunn. Er du samboer med en ikke-etnisk nordmann må du dokumentere felles adresse.

Forbudt

- Det er ikke lov å forskjellsbehandle på bakgrunn av etnisk opprinnelse, sier Tom Bolstad, kontorsjef hos Forbrukerrådet.

Han sier likevel at prissystemet ikke er en sak for Forbrukerrådet.

- Det finnes ikke noe lov som forbyr individuelle priser. Det vil alltid finnes mekanismer som tilgodeser enkelte grupper. For eksempel vil enkelte bedrifter selge dyrere varer til privatkunder enn det de gjør til bedriftskunder, sier Bolstad.

- Ville det være like greit dersom prisene var slik at nordmenn kom bedre ut enn ikke-etniske nordmenn?

- Nei, det ville ikke være særlig greit.

Også forbrukerombudet sier at prisdiskriminering på bakgrunn av etnisk opprinnelse, er forbudt.

- Men forbrukerombudet har kun ansvar for brudd på markedsføringsloven. Dette er ikke noe reisebyråene går aktivt ut og markedsfører, og dermed er ikke dette vårt ansvarsområde, sier forbrukerombud Per Øivind Nilsen.

Flyselskapene på sin side avviser kritikken og kaller det positiv diskriminering.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.