NORSKEKYSTEN: Kysten byr på varierte opplevelser.<br />
- Kjøp <i>Den norske Los</I>, anbefaler Ragnvald Jørgensen i Senja seileforening. Boken er en farvannsbeskrivelse av kysten fra svenskegrensen til Grense-Jakobselv samt Svalbard og Jan Mayen.
NORSKEKYSTEN: Kysten byr på varierte opplevelser.
- Kjøp Den norske Los, anbefaler Ragnvald Jørgensen i Senja seileforening. Boken er en farvannsbeskrivelse av kysten fra svenskegrensen til Grense-Jakobselv samt Svalbard og Jan Mayen. Vis mer

Billig båtferie i Norge

Båtsesongen er her. Matcher ikke lommeboka drømmen om å være skipper på egen skute, er leiemulighetene gode. Erfarne seilere tipser om hvor du bør dra.

- En 29 fots seilbåt koster kr 8.500 kroner per uke, mens billigste cabincruiser, en Nimbus 28 med plass til to voksne og to barn kommer på 12.000 kroner per uke. Det dyreste alternativet er en Grand Soleil til kr 35.000 kroner uken, opplyser Torleif Døskeland i Albatross Yacht Charter i Stavanger.

Til sammenligning koster det fra kr 5.000 å leie en hytte med fire senger i fellesferien.

For å leie båt krever båtsenteret at du kan dokumentere kunnskapene dine i seiling og navigasjon. I denne artikkelen finner du en fullstendig oversikt over hvordan du går frem for å leie båt og over aktørene på utleiemarkedet.,

Leiekontrakt for båt finner du her.

Dele båt?

Å kjøpe båten sammen med andre er et alternativ når interessen for båt er større enn budsjettet.

- Mange selger båten de har kjøpt etter et par år når de oppdager hvor mye det koster å holde den. Samtidig har man kanskje ikke tid til å bruke den så mye at det svarer seg. Da er sameie et godt alternativ, sier Svein Jarand Haavet.

Haavet har drevet med båt- og seiling hele livet, og eier nå en 28 fots Bianca sammen med to andre.

- Nå når båten er nedbetalt betaler vi mellom 10-12.000 kroner per år på vedlikehold, opplag, bryggeleie og forsikring, og da har vi båtplass i Oslos billigste havn. I fellesferien har vi båten ti dager hver, og har i tillegg en ukes disposisjonsrett utenfor sesongen. Utover detter bruker vi båten når den er ledig.

Haavet anbefaler å sette opp en bindende kontrakt.

- Det er også viktig at du finner noen du trives sammen med, og som du samarbeider godt med, fastslår Haavet.

Pittoreskt langs norskekysten.
Pittoreskt langs norskekysten. Vis mer

Gode norske ruter

Nord-Norge byr på prektige seileopplevelser.

- Det er flott å seile i Nord-Norge, sier Ragnvald Jørgensen, formann i Senja Seilforening til DinSide Reise.

Han foreslår at seilere tar turen over til Svalbard.

- Det er en kjempefin opplevelse, sier Jørgensen som selv har seilt dit.

Jørgensen forteller at seilturen tar ca 2-3 dager, og anbefaler å stoppe på Bjørnøya underveis. Han sier også at Troms er et utmerket sted å seile og skryter av turen fra Harstad til Bjarkøy.

- Her ble Tore Hund født, og det er mange spor fra vikingtiden på Bjarkøy. Også rundt Senja, som jo er landet største øy, er det mange fine steder å besøke med båt. Å få med seg alt i dette området ville ta flere måneder, skryter kjentmannen.

- Er disse området egnet også for de som ikke er så veldig godt kjent?

- Ja, folk tror at det er så mye farligere her, men det stemmer ikke. Sommerstid er det ikke mer vind enn det er sørpå, og kan man navigere og følge kart, vil det ikke by på vanskeligheter.

Senja seilforening arrangerer annet hvert år Senja rundt, en fire dagers regatta. Neste anledning til å delta blir i 2002.

Vestlandet

- Strekningen Stavanger-Bergen tar en uke. Her er det mye variert og flott natur. Som dagstur anbefaler jeg Stavanger-Haugesund. Denne turen tar en dag og byr på off-shore-seiling. Strekningen passer for nybegynnere fordi leia byr på åpen sjø og følgelig er det ikke mange skjær en må passe seg for.

Dette sier Torleif Døskeland i Albatross Yachtsenter, til DinSide.

- Vi pleier også å anbefale avstikkere til ytre Hardanger, og til Rosendal og Sunndal. Tar du turen til Jondalen kan også gå på ski på sommerskisenteret. Fra havna i Jondalen er det bussforbindelse opp til skisenteret, forteller Døskeland.

Svein Jarand Haavet anbefaler melkeruta fra Oslo og ned til Kristiansand.

- Her er det mange perler: Nøtterøy, Tjøme, Risør, Kragerø og til sist Kristiansand.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.