Billig aleneferie med barn

Ikke la deg lure av rabattene dersom du skal på middelhavsferie alene med barn.

Stadig flere reiser på sommerferie alene med barn. Kanskje er du aleneforsørger, kanskje er du skilt, eller kanskje kan ikke partneren ta ferie samtidig som deg.

Uansett hva som er grunnen, er det på tide å spikre ferien, i hvert fall dersom det frister med en uke eller to ved Middelhavet.

Vi har sjekket ut hvilke rabatter som finnes for de som reiser alene med barn, enten med charterselskapene, de mindre reise-
operatørene, eller flyselskapene.

Tar samme plass

Stadig flere reiser alene på ferie med barna sine. Foto: Daycha Kijpattanapinyo
Stadig flere reiser alene på ferie med barna sine. Foto: Daycha Kijpattanapinyo Vis mer

Det store problemet når du skal på ferie alene
med ett eller to barn, er selvsagt at du uansett må ha et vanlig hotellrom med dobbeltseng (eller twin) pluss en eventuell ekstraseng. De færreste hotell gjør forskjell på barn og voksne i prisen.

Flyselskapene gjør til en viss grad det, selv om barnet tar opp like mye plass som en voksen passasjer. Likevel er det ikke de helt store prisforskjellene på voksen- og barnebillett på flyet. Hos de fleste selskaper koster barnebilletten 2/3 av voksenbilletten, mens noen ikke gjør forskjell i det hele tatt. Reiser du med barn under to år, som kan sitte på fanget ditt, betaler du enten ingenting ekstra, eller kanskje et par hundrelapper.

Charterselskapene leier et helt fly for å frakte sine kunder sørover, og leier seg også plasser på hoteller på destinasjonen. Dermed er charterselskapene også bundet av hotellenes "alle over en kam"- prissetting, og derfor er ikke barnerabattene noe å hoppe i taket for, dersom du reiser en voksen med ett eller to barn. Er barnet under to år, er saken en annen. Da tar de fleste charterselskapene bare en liten sum for at småungen skal få være med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

>>Se flyselskapenes rabatter

>>Se reiseselskapenes rabatter

Reiser du alene med to barn, får barn nummer to rabatt, fordi da kan du bo i et dobbeltrom med en ekstraseng. Men for barn nummer en må du oftest betale voksenpris.

Flere av reiseselskapene har rabatter for voksne som reiser alene med barn, men som regel gjelder disse bare i lavsesongen, altså før og etter skoleferien. Noen har slike tilbud også i høysesongen, men da er prisen for barnet noe høyere enn i lavsesongen.

Et eksempel på dette er Tyrkiareiser, som på utvalgte reiser i lavsesong tar 1.990 kroner for barn opptil 12 år uansett om man reiser to eller en voksen. Reiser du med to barn, betaler begge denne miniprisen. I høysesong hopper prisen opp til 2.490 kroner per barn.

Se gjennom rabattene

Alene med barn

Burde det vært billigere å reise alene med barn? (Avsluttet)
Ja, med flere skilte er dette et stort marked(91%) 555
Nei, barn tar like mye plass på fly og hotell som voksne(7%) 43
Tilbudet er OK i dag(2%) 12
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ved første øyekast kommer det lille reiseselskapet HellasWings godt ut av det. På utvalgte hotell kan en voksen reise alene med barn og slippe unna med å bare betale flybilletten for barnet. Dette gjelder også dersom man reiser med flere barn, eller er to voksne med barn.

- Reiser man alene med barn, bor man i samme type leilighet som to voksne ville bodd i. Det er ingen forskjell i størrelse eller komfort, sier Laila Torstveit i HellasWings.

- Vi har slike tilbud ved flere hoteller, og de gjelder hele sesongen.

Som et eksempel har selskapet en ukestur fra Oslo til Chios med avreise 9. juni til 4.775 kroner for den voksne, og 3.700 kroner for barn. Det gir en totalpris på 8.735 kroner inklusive avbestillingsforsikring og minus internettrabatt. Torstveit forklarer at flyprisen på 3.700 kroner for barn ikke varierer særlig fra tur til tur.

En totalpris på nesten 9.000 kroner for en uke i Syden i begynnelsen av juni er ikke spesielt billig. For 6.000 kroner kan to voksne reise en uke til Kreta med Star Tour med avreise 7. juni. Det er altså billigere å betale voksenpris for begge to med et annet selskap. Merk at vi ikke har sett på detaljer om bosted i denne prissammenligningen.

Star Tour er forøvrig et av selskapene som har egne rabatter for voksne som reiser alene med barn. Men når vi søker på en tur til Kreta med avreise 7. juni, får vi opp nøyaktig samme pris som vi fikk da vi søkte på en tur for to voksne.

Er barnet under to år, betaler du svært lite for det, men få reiseselskaper har egne tilbud for de som reiser alene. Foto: Jeff Jones
Er barnet under to år, betaler du svært lite for det, men få reiseselskaper har egne tilbud for de som reiser alene. Foto: Jeff Jones Vis mer


Barnerabatt ikke billigst

Line Støber Taraldsen i Star Tour forklarer at rabatten for aleneforeldre ikke nødvendigvis gir billigste tur, i hvert fall ikke i perioder der det er mye salg, slik som nå og frem til skoleferien begynner i midten av juni. Rabatten for aleneforeldre gjelder uansett ikke i høysesongen.

DinSide har gjort flere forsøk på å finne frem til rabattreisene for aleneforeldre, men finner ingen. Alle turene vi undersøker presenterer samme pris for en voksen og ett barn som de gjør for to voksne. Og en voksen og to barn må betale det samme som to voksne og ett barn. Skal du finne frem til rabattene som gjelder spesielt for den som skal reise alene med barn, må du nesten gjøre bestillingen på telefon i stedet.

Merk deg også at om du reiser med et barn under to år, tar de fleste reiseselskapene svært lite for barnet, men det er ikke mange som selger turer til en voksen som reiser alene. Som regel må du enten betale for to voksne, eller en voksenpris og en barnepris som gjelder for de over to år.

>>Se flyselskapenes rabatter

>>Se reiseselskapenes rabatter

Spesialreiser for aleneforeldre

Star Tour ser imidlertid at det er et marked for ferieturer for voksne som reiser alene med barn.

- Vi har et prøveprosjekt nå med turer for aleneforeldre fra Stavanger til Kypros. Turene ble utsolgt med en gang, sier informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson.

- Vi har lyst til å få til flere slike turer. I stedet for å sitte og lese en bok mens barnet leker, kan man komme i kontakt med andre foreldre i samme situasjon. Vi snakker ikke om et helt hotell med bare aleneforeldre, men flere rom på samme hotell, sier Petersson.

Det er totalprisen som teller

Det kan være forvirrende å finne frem i virrvaret av rabatter og tillegg, lavprisperioder og hotell. Vår sjekk viste at turene med barnerabatter ikke nødvendigvis var de rimeligste. Det beste rådet må derfor være å bestemme deg for hvor mye du er villig til å betale for sydenturen totalt, og så lete frem passende ferieturer innenfor prisrammen din.

De store og dominerende charterselskapene kan tilby latterlig billige sydenturer i lavprisperiodere i slutten av mai/begynnelsen av juni, og etter skolestart i slutten av august/begynnelsen av september.

Skal du imidlertid dra på ferie i skoleferien, kan det være verdt å sjekke hva reiseselskapene som har rabatter kan tilby. Vær oppmerksom på at det kan være vrient å finne frem til disse tilbudene. I mange tilfeller er det enklest å ringe for å få tilbudene presentert, men vente med å bestille før du har fått sjekket ut detaljene om destinasjon og bosted på nett.

Billigere for to voksne

Det er billigere å reise sammen med en annen som reiser alene med barn, enn å ta turen alene med poden. Da har du langt flere ferier å velge mellom, og finner mye rimeligere alternativ. Aberet er at du må dele rom med vedkommende og hans eller hennes pode, så det bør derfor være en god venn/venninne. Kanskje en besteforelder vil være med?

>>Se flyselskapenes rabatter

>>Se reiseselskapenes rabatter