Billett med kulturelt alibi

Kunst, arkitektur, historie og litteratur er målet for denne verdensomspennende reisen.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

På denne ferien skygger vi unna strender og tåpelige friskluftaktiviteter, vi vil se det beste av menneskelig skaperkraft. Utgangspunktet er å få med en bit av hvert kontinent, og å få en flik av forskjellige kulturer. Opprinnelig ville vi ha med Spania, Mali og Kambodsja, men med disse landene på ønskelista ble det for krevende både økonomisk og praktisk. Vi ender derfor opp med følgende rute:

Norge – Italia/Roma – Egypt – Mexico – Australia – Kina – Norge

Hos studentreisebyrået Kilroy Travels får vi oppgitt en pris på 32.500 kroner uten skatter og avgifter. De opplyser om at denne ruta faller utenfor de prisene de har forhandlet seg frem til med flyselskapene, og at det finnes langt rimeligere reiseruter. På Traveltailors AS i Oslo sier de at de har mange typer jorden-rundt-billetter, men at vår rute ikke matcher noen av disse. Prisen blir ifølge byrået derfor høyere enn standard-billettene. Prisen landet på 19.100 kroner.

Reisen i tid

Denne ruta innholder utelukkende langdistanseflygninger.

Oslo – Roma: 4,5 timer inkludert en mellomlanding.
Roma – Kairo: 7,5 timer inkludert en mellomlanding.
Kairo – Mexico by: Cirka 21 timer inkludert to mellomlandinger
Mexico – Australia/Sydney: 20,5 timer inkludert en mellomlanding.
Sydney – Beijing: 13,5 timer inkludert en mellomlanding.
Beijing – Oslo: 12 timer inkludert en mellomlanding.

Alle flytider er beregnet ut fra Expedia.com bestillingsskjemaer, og trenger ikke stemme med reisene i pakkeprisen vi har fått oppgitt.

Alle veier fører til Rom

PANTHEON: I år 609 ble det spesielle bygget gjort om til krike. Her hviler monarker, og også renessansekunstneren Rafael.
Foto: Christian Steffensen
PANTHEON: I år 609 ble det spesielle bygget gjort om til krike. Her hviler monarker, og også renessansekunstneren Rafael.
Foto: Christian Steffensen Vis mer

Roma ble grunnlagt 753 f.Kr, men ble ikke Italias hovedstad før 1871. I Roma ser vi Pantheon som ble reist under keiser Hadrian i årene 118-125 e.Kr. Vi ser Forum Romanum, det gamle Romas politiske, juridiske og kommersielle sentrum, og selvfølgelig Colosseum. Vi vurderer også en utflukt til Pompeii sør for Roma. I år 79 f.Kr ble byen rammet av et vulkansk utbrudd. Her ser du restene av byen både i bybildet og på det arkeologiske museet.

Mer om Roma

Egypt

Egypt oppstod som et jordbrukssamfunn ved Nilen for 5.000 år siden.
Her ser vi pyramidene ved Giza, det av oldtidens syv underverker som fortsatt eksisterer. En tur til Kongenes dal bør også stå på programmet. Vi reiser kanskje en tur til Sinai-fjellet hvor Moses skal ha fått steintavlen med de ti bud. Og kanskje tar vi også turen innom det langt mer moderne biblioteket i Alexandra, tegnet av det norske arkitektkontoret Snøhetta.

Mer om Egypt

Rivera, Kahlo og Tenochtitlán

MEXICO: Dans og musikk står sentralt i meksikansk kultur.
Foto: Karoline Brubæk
MEXICO: Dans og musikk står sentralt i meksikansk kultur.
Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Vi lander i verdens største by, Mexico City, med nærmere 18,5 millioner innbyggere. Byen ligger 2.500 meter over havet, bygget over aztekernes gamle hovedstad Tenochtitlán. Da spanjolene kom hit på 1500-tallet gikk de i gang med å rive templer og pyramideformede helligdommer. Men restene av den opprinnelige byen eksisterer fortsatt. Vi er også opptatt av arbeidene til Diego Rivera og Frida Kahlo som finnes på henholdsvis Palacio Nacional og på Frida Kahlo-museet.

Mer om Mexico

Hulemalerier i Australia

AYERS ROCK/ULURU: Mange turister søker seg hit. Det har ført til konflikter med urbefolkningen som ønsker en permanent stopp for skuelystne turister.
Foto: Geir Wangsmo
AYERS ROCK/ULURU: Mange turister søker seg hit. Det har ført til konflikter med urbefolkningen som ønsker en permanent stopp for skuelystne turister.
Foto: Geir Wangsmo Vis mer

Vi reiser videre til Australia og Ayers Rock eller Uluru – som urbefolkningen har navnet stedet - sørvest for Alice Springs. Der er verdens største megalitt. Denne betraktes som en levende organisme av urbefolkningen. Vi drar også nordover i nasjonalparken Kakadu. Her er det et spesielt steingalleri hvor du kan skjelne skillpadder, kenguruer og mennesker; Disse er malt for 20.000 år siden. Man kan ikke lenger spore maleriene tilbake til noen spesiell gruppe av aboriginere, og mange betrakter derfor ”galleriene” som verker utført av ånder.

Mer om Australia

 • Sand og safari Down Under

 • Mer om Australia
 • Kina

  Vi vil se Den forbudte by, en labyrint bestående av 800 bygninger, hvor keiseren Yongle bodde med sin keiserinne, et stort harem og cirka 3.000 evnukker. Vi vil se den nesten 7.000 kilometer lange muren som strekker seg fra Shanhaignan og inn i Gobi-ørkenen. Vi vil se terrakottahæren i Xi´an. Det er mye å oppleve i det veldige landet, og vi trenger langt mer tid for å få med alt – vi lover å komme tilbake hit når vi står på flyplassen og grugleder oss til den tolv timer lange flyreisen tilbake til Oslo.

  Mer om Kina

 • Kina – en annerledes reiseskildring

 • Transport i Kina: En øvelse i nærkontakt
 • Les mer

 • Jens. A. Risnæs`utvalgte

 • Litterær jorden-rundt-reise

 • Truede severdigheter

 • Se reiseekspertenes europeiske favoritter

 • Her er verdens underverker

 • Verdens mest spektakulære bygninger

 • Ti ting du bør gjøre for du dør
 • Jorden rundt etter tema

 • Tilbake til introartikkel

 • Jorden rundt for urbanisten

 • Adrenalinjakt jorden rundt

 • Med bikini og badebukse i lomma

 • Partyruten
 • Kilder: Lonelyplanet.com, Caplex.no, ”Verdens viktigste” av Jens A. Risnæs/Ragnar Hatlem og artikler fra DinSide Reises arkiv