Bilferien er ikke død

...selv om det er rekordbillig å fly i Europa. Spørsmålet er om bilen din er klar for tur?

Nordmenn er glad i bilen sin, og bruker den gjerne på ferie. Men er bilen klar? Foto: Colourbox.com
Nordmenn er glad i bilen sin, og bruker den gjerne på ferie. Men er bilen klar? Foto: Colourbox.comVis mer

Flybilletter til lavpris er kommet for å bli, og flyselskapene lokker med reiser til bare få hundrelapper.

Men selv om det er rekordbillig å fly til europeiske byer, står den europeiske bilferien fortsatt høyt blant nordmenn. Så mange som 1.5 millioner nordmenn planlegger å dra på bilferie i Europa de neste tre årene, ifølge en undersøkelse om ferievaner i Norden, utført av Tryg Forsikring.

- Nordmenn er glad i bilen sin, og bruker gjerne ferieukene bak rattet, sier bilskadesjef Lise Norstrøm i Tryg, i en pressemelding.

Men om bilen er klar for denne type ferie er en annen sak, og noe mange ikke vet.

Ta pauser underveis. Du får "promille" av trøtthet

Helsesjekk på bilen

Nesten halvparten av nordmenn vet ikke om bilen er klar for langtur før de drar av sted.

– Vi synes det er bekymringsverdig at så få tar en grundig bilsjekk før ferieturen, sier Norstrøm.

- Både temperaturene og fart nedover i Europa er veldig annerledes fra vi er vant til i Norge, og altfor mange nordmenn strander langs motorveiene i Europa denne sommeren. Vi vil anbefale alle å ta en ordentlig sjekk av bilen før langturen starter. Det angrer man ikke på etter et par dager på Autobahn, sier hun.

Hvordan tar man så en helsesjekk på bilen sin?

Sjekk også kilometerstanden på bilen din!

Forsikring, reservedekk, telefonnumre

- På en nyere bil burde generelt godt vedlikehold samt å følge serviceintervallene være godt nok. Generelt vedlikehold inkluderer sjekk av dekk - lufttrykk og slitasje, sjekk av lys, påfylling av vindusvæske osv, sier Norstrøm til DinSide.no.

Kjører du en eldre bil, bør du ta en grundigere sjekk. Er du ikke bilkyndig må dette gjøres på verksted, ifølge Norstrøm.

Enten bilen er ny eller gammel, kan det være lurt å sjekke rådene under:

  • 1. Forsikring. Sjekk at bilforsikringen er i orden. For hvis bilen skulle bryte ned, vil du da få hjelp. De fleste forsikringer har veihjelp inkludert, også utenfor Norden.
  • 2. Sjekk dekkene. Sjekk lufttrykket i dekkene før du reiser. Bilen slites raskere med for lavt lufttrykk, i tillegg til at den forbruker mer bensin og forurenser mer.
  • 3. Husk reservehjulet! Glem i hvert fall ikke reservehjulet, oppfordrer NAF. Det kan være fristende å la det ligge, for å få plass til mer i bilen, men husk at av over 4 millioner assistanser på vesteuropeiske sommerveier, er punktering nummer to på statistikken! Husk også jekk og bolter, og annet nødvendig verktøy.
  • Les også: Slik planlegger du Norgesferien

  • 4. Motorolje. Ny og fersk motorolje er en god smører, en god kjøler og leder i tillegg varmen bort fra vitale motordeler. Oljen renser også motoren innvendig.
  • 5. Batteri. Batteriet er bilens hjerte! Sjekk tilstanden på bilbatteriet og undersøk tilstanden på ladespenningen. Gjør det på et NAF Senter eller et bilverksted
  • 6. Kjølevæske Ja, selv på sommeren! Sjekk at frostvæsken er god og riktig blandet. Kjølevæske jevner ut temperaturforskjeller. Sjekker du denne på forhånd kan du forhindre å være blant dem som blir stående på motorveien med en kjølevæske som koker. Kjølevæske bør byttes ut cirka hvert andre år, på verksted, bensinstasjon eller du kan gjøre det selv (ekstern lenke).
  • 7. Registerrem. Du bør også undersøke om registerremmen er byttet ut i henhold til skifteintervallene. Hvis registerremmen ryker, vil det i de fleste tilfeller føre til motorhavari, skriver NAF på sine nettsider.
  • 8. Bremsevæske. Sjekk at bremsevæsken er i orden. Kokepunktet for bremsevæske skal være minst 155 grader. Bytte av bremsevæske må gjøres på verksted.
  • 9. Telefonnumre. Husk å lagre telefonnummeret til alarmsentralen på mobiltelefonen din, så det er lett tilgjengelig hvis du plutselig står fast på en fremmed motorvei midt i Europa.
Og helt til slutt: Husk å ta med en reservenøkkel, den kan være gull verd!

Les også: Norges fineste rasteplasser