Bilferie med barn

Bilferie med barna? Husk dette

For at bilferien med de yngste skal gå som smurt, er det særlig én tabbe dere bør unngå.

BILFERIE I SOMMER?: Bilferie med barna behøver ikke å bli altfor krevende for de små dersom dere er godt forberedt. Eksperttipsene får du under! Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
BILFERIE I SOMMER?: Bilferie med barna behøver ikke å bli altfor krevende for de små dersom dere er godt forberedt. Eksperttipsene får du under! Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer

Utålmodige, misfornøyde, bilsyke minimonstre som hyler og sparker i baksetet når iPaden er tom for batteri? Eller syngende lerker som smiler mens de peker på beitende hester og blomsterenger?

Det er en viss sjanse for at småbarnsforeldre kjenner seg mest igjen i det første alternativet når temaet «bilferie med barn» kommer opp. Men selv om oppkast, krangling og kokende topplokk kanskje preget forrige familietur på veien, trenger det ikke å bli sånn på neste bilferie.

Her får du noen gulltips!

Legg inn nok pauser

I år er det flere av oss som skal nyte ferien i vårt langstrakte land. Og med vekt på langstrakt: for mange innebærer dette flere timer i bil for å komme seg fra A til B, noe som ikke alltid er enkelt å takle for de minste i baksetet.

Derfor prøver vi gjerne å kjøre så effektivt som mulig for å nå endelig destinasjon.

Men det kan være akkurat dette som gjør at bilferien med barna blir ekstra krevende, mener Mette Skaland (51) fra Oslo.

Hun er trebarnsmor og bloggeren bak Reisemedbarn.no. Her kommer hun med tips for en vellykket ferie med barn. Hun dokumenterer også hyppig fra familieturer på sin instagramkonto.

- Én times biltur kan føles lang for et lite barn, derfor kan ni timer være utfordrende for både store og små. Mitt tips er derfor å heller tenke at bilturen er en del av ferien, ikke bare en nødvendighet for å komme fra et sted til et annet, sier Skaland.

REISER MED BARN: Mette Skaland og mannen er veteraner i å kjøre bil med sine tre barn. Her fra en bilferie i Toscana. Foto: Mette Skaland / Reisemedbarn.no.
REISER MED BARN: Mette Skaland og mannen er veteraner i å kjøre bil med sine tre barn. Her fra en bilferie i Toscana. Foto: Mette Skaland / Reisemedbarn.no. Vis mer

Hun og mannen har kjørt mye bil med barna gjennom årene, og erfarte tidlig hvor irritable alle ble av å kjøre lange etapper på kjedelige motorveier.

Trebarnsmoren mener at mye av nøkkelen for en suksessfull bilferie med barn ligger i å være godt forberedt før man kjører av gårde.

- Sjekk kjøreruten og legg til rette for pauser og lekestopp i nærheten av mulige lekeplasser, tipser Skaland.

Dette er noe Ingrid Trømborg, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, støtter fullt ut.

- Gjør selve bilturen til en del av ferien, og la det bli en opplevelse - ikke bare en transportetappe. Med barn bør dere stoppe og ta pauser ofte og gjøre noe hyggelig - det er jo ferie, tipser Trømborg.

Unngå sult og tørste

Selv om dere deler bilturen opp med flere pauser, kan det hende at noen av etappene blir ekstra lange.

Igjen: her er det planlegging som gjelder, mener Skaland. For å legge ut på en flere timers kjøretur uten å være forberedt, kan knekke alle og enhver i bilen.

- Kanskje man tenker at man skal handle mat og drikke på bensinstasjoner, men så dukker det opp kø mens alle er sultne. Da synker humøret!

Noen barn er mer disponible for å bli bilsyke enn andre, men å være sulten og tørst mens man kjører på svingete veier, kan gjøre hvem som helst uggen i magen.

Så for all del: ta med nok mat, drikke og knaske-grønnsaker, råder Skaland.

- Og sørg for at bilen ikke er for varm, understreker Trømborg.

- Mor og far må også ha det bra, ellers blir ikke turen hyggelig for barna heller. Kaffe på termos, og alt man trenger for å holde blodsukkeret stabilt, legger Skaland til.

Les også: Ti norske steder alle barn burde se

Underholdning på veien

Tålmodighet henger gjerne sammen med alder. Men det de fleste barn har til felles, er at de på ett eller annet tidspunkt vil begynne å kjede seg etter å ha sittet lenge i bil.

Det kan det bli baluba av, noe som igjen kan føre til farlige situasjoner.

- Det er viktig at sjåføren har oppmerksomheten sin på veien og ikke må krangle med slitne og leie barn. Så derfor bør man sørge for at barna har noe de kan aktivisere seg med under kjøreturen, råder Trømborg.

Mange foreldre tyr til nettbrett, og dette kan være en grei måte å underholde barna på, mener hun.

- Men det er viktig at nettbrettet ikke ligger løst i bilen. Det beste er å ha en skjermløsning som er integrert i bilen, eventuelt en nettbrettholder som er festet fast i bilen, råder hun.

Skaland på sin side, anbefaler å bruke nettbrett med fornuft. Hun tror at man frarøver barna noe viktig ved å la dem stirre på et nettbrett i altfor mange timer.

- Det er opplevelsen av å se ut av bilvinduet og la tankene fly med landskapet som passerer. Tenk om det eneste man så på den nydelige bilturen, var en film man har sett tusen ganger før, spør hun.

Skaland er mer fan av lydbøker til barna. Og når barna har hodetelefonene på, kan de voksne stille hverandre spørsmål fra for eksempel VI-appen, tipser hun.

LYKKELIG MED LYDBOK: Mette Skaland anbefaler lydbok som underholdning for barna på lange bilturer. Det er også sønnen hennes fornøyd med. Foto: Mette Skaland / Reisemedbarn.no.
LYKKELIG MED LYDBOK: Mette Skaland anbefaler lydbok som underholdning for barna på lange bilturer. Det er også sønnen hennes fornøyd med. Foto: Mette Skaland / Reisemedbarn.no. Vis mer

- Det avhenger jo av alder på barna, men allsang, spørreleker som «Mitt skip er lastet med», å telle biler etter farge og stille spørsmål fra quiz-bøker, er andre aktiviteter jeg kan anbefale, legger Skaland til.

Barnevennlige reiseruter

Bilferien blir ekstra moro for barna dersom selve kjøreruten er spennende - og praktisk. Motorveier blir fort litt kjedelig, mener Trømborg.

- Det kan være lurt å legge turen langs veier der man lett kan finne stoppesteder som gir mulighet for fine matpauser og litt aktivitet. Det må nødvendigvis ikke være fornøyelsesparker, men kanskje ved vann, der man kan ta et bad eller ved fjellgårder der man kan hilse på noen dyr, tipser hun.

Dersom dere har mulighet til å velge, tipser Skaland om å kjøre mindre veier der landskapet er mer variert.

- Vestlandet, Lofoten og Helgelanskysten er mine favoritter, men bare å kjøre i ukjent landskap er fint, avslutter hun.

Samleside: Norgesferie 2020

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!