Klærne røper hvor du kommer fra. Klarer du å gjette hvor disse jentene kommer fra?<br />
<I>Foto: Inga Holst</I>
Klærne røper hvor du kommer fra. Klarer du å gjette hvor disse jentene kommer fra?
Foto: Inga Holst Vis mer

Bikini eller burka?

Trodde du det var hipp som happ om du velger bikini eller bunad? Vet du hvor du skal dekke deg til, og hvor du kan vise frem piercingen i navlen? Test deg selv i kleskodeks.

Publisert
Sist oppdatert

- Klær sier mye om identitet og tilhørighet. Hvilken gruppe kommer man fra og hvilken gruppe ønsker man å tilhøre? Klærne bidrar til å binde sammen og markere avstand. Alle samfunn har sine kodekser for passende påkledning, sa sosialantropolog Gunn-Helen Øye i Prognosesenteret til DinSide Reise tidligere i år.

- Det finnes for eksempel tøy for enkelte etniske grupper i Afrika. Likeledes ville en som jobber i reklamebransjen i vesten blitt sett som definitivt out hvis han dukket opp i dress på jobben. Ofte er det nesten usynlig detaljer som for eksempel hvilken årsmodell av Gucci-solbrillene du har, som markerer reviret for den gruppen en tilhører eller ønsker å tilhøre.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


I sandkassa

Sosialantropolog Øye rettet også skyts mot folk som argumenterer for at vestlige reisende ikke behøver å tilpasse seg andre lands kleskodeks når innvandrere i Norge ikke gjør det.

- Dette er sandkassetenkning og ikke noe holdbart argument. Hvorfor reiser man egentlig hvis man ikke har ønske om ta del i andre kulturer? Riktig påkledning er like mye et sosialt glidemiddel. For forretningsfolk kan forståelsen av den sosiale kodeksen avgjøre en handel, sier Øye.

Men hva skal turistene gjøre for ikke vekke anstøt, eller dumme seg ut? Vi har spurt Helge Baradseth, redaktør av reisemagasinet Vagabond.

- Vær oppmerksom, vær ydmyk og vær åpen. Ser du at andre tar av seg skoene før de går inn i et hus, et tempel eller en synagoge – så gjør du selvfølgelig det samme. Det er ikke verre enn det, sa skribent og redaktør Baardseth til DinSide Reise i fjor.

Han anbefaler nervøse å ta en titt i bokserien Culture Shock, hvor kutyme, kulturelle tabuer og rett oppførsel tas grundig opp for hvert enkelt land. Generelt trenger imidlertid folk ikke være så engstelige for andre kulturer.

Les mer:
Tekstilfakta for globetrottere

Test deg selv i …

 • Backpacking

 • Drikkekultur

 • Geografi

 • Bunader

 • Internasjonal mat

 • Meteorologi

 • Kutyme verden rundt
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer