Big Mac-prisen avslører de dyre og billige landene

Joda, hamburgeren gir oss en viss økonomisk innsikt.

Denne får du tak i nesten over hele verden. Foto: Colourbox
Denne får du tak i nesten over hele verden. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du som er litt interessert i økonomi visste sikkert allerede at prisen på Big Mac brukes til å vurdere prisnivå og også valutaen i forskjellige land.

Det er det økonomiske tidsskriftet The Economist som lager denne Big Mac-indeksen. Begrunnelsen er at produktet er kliss likt over hele verden. Dermed kan Big Mac brukes til å beregne PPP, såkalt purchasing power parity. PPP-teorien går ut på at "riktige"valutakurser burde sidestille prisen på en kurv med bestemte varer i forskjellige land.

Altså - hvis prisen på en Big Mac i USA, burgerens hjemland, er den "riktige" prisen på burgeren, så regnes prisen på Big Mac'en i andre land om til dollar etter den gjeldende valutakursen. Dermed kan man se om Big Macen er veldig mye dyrere (noe som indikerer at landet er dyrt), eller billigere (noe som indikerer at landet er billig).

Les også: Denne indeksen sier også noe om hvilke land du bør velge for billigst mulig ferie.

Big Mac priser:
LandPris i dollar
Norge7,02
Sveits6,30
Eurolandene4,84
Australia3,98
Canada3,97
Ungarn3,86
Tyrkia3,83
Storbritannia3,67
USA3,58
Japan3,50
Singapore3,19
De forente arabiske emirater2,99
Sør-Korea2,98
Polen2,86
Mexico2,50
Sør-Afrika2,46
Egypt2,38
Taiwan2,36
Russland2,34
Indonesia2,24
Thailand2,11
Malaysia2,08
Kina1,83Nylig publiserte The Economist en fersk Big Mac-indeks. Gjett hvilket land som kom verst ut?

Nesten dobbel pris i Norge

Omregnet i dollar koster en norsk Big Mac 7,02 dollar, mot en pris på 3,58 dollar i USA. Prisen er altså nesten det dobbelte i Norge i forhold til i USA. Det viser at Norge er et "dyrt" land (ingenting nytt der, kanskje).

Den aller billigste Big Mac'en i indeksen er kinesisk. I Kina koster hamburgeren bare 1,83 dollar, nesten halvparten av hva den koster i USA.

Big Mac er sunnere enn en salat

Merk! Big Mac-indeksen til The Economist er en lettbent og humoristisk vri på dette med prisnivå. Det er mange faktorer som spiller inn hvis man skal vurdere om et land er dyrt eller ikke. Prisene i et land er selvsagt relative til både BNP, gjennomsnittlig lønn blant innbyggerne, skattenivå og andre faktorer. I Norge tjener vi godt. Selv om en hamburger på McDonalds koster rundt 40 kroner, gjør ikke denne summen særlig store innhogg i en nordmanns budsjett.

Les også: Her dumper de hotellprisene

Les mer om Big Mac-indeksen og se The Economists søylediagram her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!