Flere og flere europeiske krøtter blir rammet av kugalskap - en sykdom som også kan smitte til mennesker.
Flere og flere europeiske krøtter blir rammet av kugalskap - en sykdom som også kan smitte til mennesker.Vis mer

Biffangst i Europa

Kugalskapen sprer seg i Europa. Kanskje du bør holde deg til salat og brødvarer når du er på tur?

I nesten alle store EU-land har man nå funnet krøtter med kugalskap. Frykten for den dødelige sykdommen som kan smitte mennesker, brer seg. Spisevanene på kontinentet endres nå i rekordfart, og det bør du som er på reise være klar over.

Vid utbredelse

Sykdommen ble først oppdaget i Storbritannia, men er senere oppdaget i flere Europeiske land. I tillegg til Storbritannia, er det oppdaget flere tilfeller i Irland, Portugal, Sveits og Frankrike. Enkelte tilfeller er også funnet i Be-Ne-Lux landene, Tyskland og Danmark. Det er derfor ingen overraskelse at forbrukerne i EU nå endrer sine matvaner.

Østerrike, Italia, Hellas og Nederland forbyr nå import av kjøtt fra Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Biff og burgere

Tyskernes bratwurst er i fare, i Italia er det nær hysteri blant forbrukerne når det gjelder rødt kjøtt.

I Frankrike endrer befolkningen sine inngrodde matvaner som gjerne inkluderer rødt kjøtt. Landets McDonalds-kjede merker kraftige fall i omsetningen. Selskapet bekrefter ovenfor den britiske avisen Sunday Business, at omsetningen har falt med ti prosent siden nyheten om kugalskap i Frankrike ble kjent. Det antas at salget av biffburgere har gått ned med hele 40 prosent.

- Vi merker et skift i etterspørselen fra biffkjøtt til kylling, sier Alessandre di Montezemolo, McDonalds europeiske informasjonssjef til Sunday Business.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toll-advarsel her hjemme

Tollvesenet fanger opp flere og flere lass med smuglerkjøtt til Norge. Til Nettavisen advarer kontrollsjef Oddvar Sæter ved Oslo og Akershus tolldistrikt norske forbrukere mot kjøtt med uvisst opphav.

Mer om helse på reisen finner du her.

Ut på tur?

Du trenger jo ikke spise rødt kjøtt på tur. Frister det med en reise kan du sjekke restplassoversikten for de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.