Noen steder greier du deg billigst med norske kontanter, andre steder er det sikrere og mer lønnsomt med reisesjekker eller kort.
Noen steder greier du deg billigst med norske kontanter, andre steder er det sikrere og mer lønnsomt med reisesjekker eller kort. Vis mer

Betale i utlandet - det koster

Det er ikke gratis å betale, det visste du selvsagt. Men betaler du når du er på reise, koster det mer enn hjemme. Vi gir deg oversikten.

Det er ikke gratis å betale i utlandet - med mindre du har kontanter. Men selv valuta koster det penger å skaffe seg. Her er oversikten over hva de forskjellige betalingsformene koster deg når du er på reise.

Kontanter

Noe kontanter bør du alltid ha med. For reiser til Hellas, Island, Kypros, Malta og Tyrkia er det lett å få god kurs ved å veksle om fra norske kroner til lokal valuta. Reiser du andre steder er det gjerne mer lønnsomt å veksle før du drar hjemmefra. Er valutaen vanskelig å få tak i, er dollar, pund eller mark det mest gangbare i fjernere land. Du bør ikke satse på norske kroner som reisevaluta på reisemål utenfor Vest-Europa og store europeiske chartermål.

Veksler du valuta må du betale en kjøpskurs pluss gebyr. Har du penger du må veksle inn når du kommer hjem, får du en salgskurs som vanligvis er dårligere enn kjøpskursen. Også da må du som regel betale gebyr.

Reisesjekker

Reisesjekker får du kjøpt i de fleste banker. De veksler du inn, eller som i USA, benytter dem som direkte betalingsmiddel når du handler. Du kan få reisesjekker pålydende norske kroner. Men skal du til reisemål utenfor Vest-Europa er det bedre å ta med reisesjekker i US dollar, Euro, engelske pund, tyske mark eller franske franc.

Bankene tar ulike gebyrer for å selge deg reisesjekker. Regn med å betale rundt 50 kroner for å kjøpe reisesjekker i tillegg til provisjoner på 1-3 prosent av det totale beløpet du handler for. I tillegg må du betale gebyr når du veksler dem inn i penger på reisemålet. Enten direkte, eller innbakt i en dårligere vekslingskurs. Tar du vare på kvitteringen vil du som regel kunne veksle inn ubrukte sjekker gratis i samme bank når du kommer tilbake fra reisen.

Debetkort

Vanligst i Norge er bankkort med VISA. Dette er debetkort som trekkes direkte fra lønnskontoen din, men som har en VISA-del du kan benytte for eksempel på reise i utlandet. Årsgebyr varierer fra bank til bank, men ligger rundt ett par hundre kroner. Billigste alternativ vi har funnet er Skandiabanken. Her betaler du 175 kroner i året for å ha bankkort med VISA. Og det koster ikke noe verken å kjøpe varer i utlandet eller ta ut penger i utenlandske banker eller minibanker.

De fleste andre banker tar mer både i årsgebyr og transaksjonsgebyr. Regn med at det koster et par kroner å benytte kortet til varekjøp. Tar du ut kontanter i minibank koster det rundt 30 kroner per uttak hos de fleste banker, med visse hederlige unntak. Noen krever i tillegg provisjon, disse ligger gjerne rundt en halv prosent av uttatt beløp. Tar du ut kontanter i bank krever de fleste tilsvarende gebyr som ved minibankuttak. Men du kan også regne med at den utenlandske banken vil ha sitt i form av gebyrer.

Du kan ta ut penger i minibanker med enkelte vanlige bankkort også. Er kortet merket med Cirrus og Maestro kan du ta ut penger i et stadig økende antall minibanker verden over. De kan også benyttes i enkelte betalingsterminaler utenlands. Flere banker tilbyr også denne korttypen. De har lavere årsgebyr (rundt 100 kroner) og koster gjerne litt mer å benytte (rundt 35 kroner per uttak og noe høyere provisjon enn med VISA-kortene.)

Kredittkort

Internasjonale kredittkort som American Express, Diners, Mastercard, Visa og Eurocard gir deg vanligvis inntil 45 dagers kreditt. Du får faktura i posten for skyldig beløp neste måned. Nyttig for deg som har behov for litt ekstra fleksibilitet i reisekassen. Til gjengjeld koster det mer per år å ha kredittkort enn å ha debetkort. Årsavgiften ligger fra ca. 300 kroner til rundt 700. Billigere kort har gjerne fakturagebyr, slik at forskjellen i praksis blir liten. Har du gullkort eller andre "oppgraderte" er avgiften høyere, men du har også større kreditt.

Som regel er det litt billigere å benytte kredittkort til varekjøp enn å benytte debetkort. Det er lavere eller ingen gebyrer. Men kontantuttak i utlandet vil koste omkring det samme som ved bruk av debetkort.

Mange har slike kort gjennom gunstige firmaavtaler eller andre særavtaler. Da skal du handle lite eller ha svært dårlig kontroll med forbruket før det skal lønne seg å velge debetkort fremfor kredittkort på reisen.

Annen viktig planlegging

Vil du vite mer om reisevaluta? Les artikkelen om hva du bør benytte, hvor og hvordan 10260>her. Svindel og hva du kan gjøre for ikke å bli et av ofrene for luringenes slepe triks kan du lese mer om 10332>her.

Sjekk forøvrig DinSide Reises artikkelsamlinger om 9514>budsjettreiser og 7795>helse på reisen for flere gode råd om planlegging før reisen.