For en knapp 50-lapp kan du kjøpe deg rundt køen og rett inn i sikkerhetskontrollen på flere britiske flyplasser. Foto: Colourbox
For en knapp 50-lapp kan du kjøpe deg rundt køen og rett inn i sikkerhetskontrollen på flere britiske flyplasser. Foto: ColourboxVis mer

Betal deg forbi køen

Betal en 50-lapp, slipp unna køen i sikkerhetskontrollen.

Dette er tilbudet ved flere britiske flyplasser. Luton Airport er den første større flyplassen som tilbyr dette til sine reisende, etter uttesting ved mindre flyplasser som Leeds, Liverpool og Bristol.

Forretnings- og førsteklassereisende har allerede hatt et eget tilbud og sin egen fil i sikkerhetskontrollen ved mange flyplasser verden over, men dette tilbudet blir altså en mulighet for økonomiklassereisende til å betale seg ut av køen.

Flyselskapenes ekstraavgifter

Flere vurderer det

Ifølge den britiske avisen The Times, vurderer BAA - som eier Heathrow, Gatwick, Stansted, Edinburgh og Glasgow - å innføre det samme systemet på sine flyplasser.

Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: OSL
Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: OSL Vis mer

Din mening

Hva synes du om at man kan kjøpe seg forbi køen i sikkerhetskontrollen? Vil det være aktuelt for deg? (Avsluttet)
Det er et strålende tilbud, som jeg gjerne ville benyttet(40%)
Det er forkastelig, men jeg ville benyttet meg av det om nøden var stor nok ...(30%)
Det er forkastelig, og jeg vil aldri benytte meg av det(25%)
Ingen mening(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.- Vi har ingen tanker om å innføre dette, sier informasjonssjef Jo Kobro ved OSL til DinSide. Vi har allerede en fast track som SAS benytter - de kjøper den tjenesten til sine businesspassasjerer som skal til utlandet, forteller Kobro.

Fast track er en egen fil gjennom sikkerhetskontrollen for de som skal til utlandet med SAS, Widerøe og Blue 1 og har en business- eller economy extra-billett, eller er EuroBonus gullmedlem. Fast track finnes også i Stockholm og København og på flere flyplasser i Europa og USA.

Hva synes du om dette tilbudet? Er du villig til å kjøpe deg førsteplass i køen? Del dine meninger i debattforumet nedenfor, og stem i avstemmingsobjektet til høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prioriterer alle

OSL har et mål om gjennomsnittlig ventetid i sikkerhetskontrollen på 5 minutter for 95 prosent av sine passasjerer, og en maks ventetid i sikkerhetskontrollen på 15 minutter.

- Behovet for å kjøpe seg forbi køen er kanskje fremkommet på grunn av lange køer. Alt avhenger av hvilket behov man har og hvilke tjenester man ønsker å selge. For oss er det viktig at vanlige passasjerer ikke skal ha noen ventetid over det som er vår målsetning, sier informasjonssjef Kobro ved OSL.

Ved OSL gjøres det målinger på ventetiden i sikkerhetskontrollen et par ganger i timen.

- Så lenge vi har fokus og prioritet på det, så har ikke dette tilbudet (om å kjøpe seg forbi krøtterklassen i sikkerhetskontrollen, red. anm.) meldt seg. Vi har ikke fått noen henvendelser fra flyselskapene på det, sier Kobro.

- Hva hvis dere skulle få henvendelser om det? Hvordan ville dere stilt dere til saken da?

- Per øyeblikket ville vi vist til den business-skranken som vi allerede har. Dette er et tilbud til alle flyselskapene, sier Kobro.

Vil ha all innsjekking på nettet

Slusing møter kritikk

Tilbudet om å kjøpe seg ut av køen i sikkerhetskontrollen som nå eksisterer på Luton Airport, består ikke av en egen skranke som hurtigfilen på Gardermoen, men sluser ganske enkelt de betalende passasjerene rundt alle andre reisende og inn forrest i køen.

Kritiske tunger i Storbritannia går sterkt imot denne nye praksisen, og sier at dette vil kunne forverre servicen for passasjerene i den ordinære køen, fordi de hele tiden blir skubbet bakover i køen til fordel for de betalende køsnikerne.

Per i dag er avgiften for at du med god samvittighen og kvittering i hånden kan snike deg forrest i sikkerhetskontrollkøen, 3 pund (28 nok) på flyplassene Luton, Liverpool og Leeds-Bradford, mens Bristol tar 5 pund (47 nok). Ifølge The Times, betaler 10 prosent av passasjerene ved Liverpool Airport avgiften for å komme forrest i køen.

Hva synes du om dette tilbudet? Er du villig til å kjøpe deg førsteplass i køen? Del dine meninger i debattforumet nedenfor, og stem i avstemmingsobjektet til høyre.