Betagende seileventyr

- Nei, det er ikke farlig der ute. Det er bare annerledes. Det farligste er å bli hjemme. For har du først tenkt tanken på å dra, og du ikke setter seil, kommer du til å angre resten av livet.

Dette skriver Ragnar Kvam jr. i forordet i boken I hodet på en seiler. Har du ikke tenkt tanken på å si opp jobben og seile verden rundt tidligere, er sjansene gode for at boken vekker en ny drøm.

«Det er ikke så mye motet det kommer an på. Det er viljen. Har du vilje, kommer motet av seg selv.» (Sitat fra boken.)

God reise!

Reisen

Kvam har seilt verden rundt i sin 37 fots (11,3 meter) havseiler, Northern Quest. Han har seilt fra Norge til New Zealand via Atlanterhavet og Karibia. Han har seilt Stillehavet rundt i to omganger, og han har seilt fra Australia til Norge. Med noen opphold mellom øktene, har han mer eller mindre vært på sjøen fra 1987 til 2001.

Fra sine seilopplevelser verden rundt har Kvam tidligere skrevet bøkene Oppbrudd, Havet har meg nå og En sjøreise til Sibir. I boken I hodet på en seiler får vi være med på nye eventyr, vi får et innblikk i hans tanker der ute på havet, og vi får være med på hendelser på siste og avsluttende etappe fra Australia til Oslo.

Boken er illustrert med skisser av Didrik Hvoslef-Eide.
Boken er illustrert med skisser av Didrik Hvoslef-Eide. Vis mer

Boken

Kvam var 45 år og jobbet som journalist i Dagbladet da han tok beslutningen om å si opp jobben og seile de syv hav. I boken utleverer Kvam sine tanker i beslutningsprosessen, og vi får være med forfatteren og hans mor på seiltur i Oslofjorden før avreise. Vi får levende beskrivelser av episoder underveis, som den dramatiske turen over koraller ved Great Barrier Reef, møtet med russiske og amerikanske geværmunninger, og frykten for pirater. Kvam forteller også den skremmende historien om ekteparet som var på seiltur, når mannen fikk slag og døde, hengende i mastetoppen.

Kvams nåværende kone, Sidsel Wold, var med på seilbåten i to år, og har skrevet et kapittel i boken om det å være kvinne til sjøs. Det er tydelig at det ikke bare er enkelt å bevege seg og få respekt i det mannsdominerte seilermiljøet.

Kvam skriver også om det som mange tror er å kjede seg der ute på havet. Som vi tolker Kvam, er det ikke mulig å kjede seg på havet. Han skriver:

«Er det ikke kjedelig der ute, spør de, hva gjør du hele tiden? Hvordan får du tiden til å gå? Jeg har aldri vært opptatt av å få tiden til å gå. Jeg har vært opptatt av å få tiden til å stanse. Det eneste stedet jeg opplever at tiden kan stå stille, er på havet. Der, og ingen andre steder, har jeg klart å leve nå.» (Sitat fra boken.)

Opplevelsen

Man bør møte alt her i verden med et åpent sinn og uten fordommer. Av og til hender det likevel at man har et snev av skepsis ved nye møter. Slik var det med mitt møte med boken I hodet på en seiler. Jeg har aldri vært veldig interessert i seiling, og trodde dermed at denne boken ville fortone seg noe kjedelig for meg.

Så feil kan man ta. Fra første ord var jeg trollbundet, av historiene, beskrivelsene og forfatterens åpenhet. Det var vanskelig å legge boken fra seg, og når Kvam ved bokens slutt beretter om innseilingen og møtet med Oslo, ja da måtte jeg svelge et par ekstra ganger for å holde klumpen i halsen nede.

Du trenger ikke være seilinteressert for å henfalle i drømmer over Kvams bok.

Om forfatteren:

Historiker, journalist, forfatter og eventyrer.
Født: 1942
Debut: Den billige arbeidskraften, 1971.
Forfatterskapet: Skrev bøker om det politiske bildet i Norge på 70-tallet. Har i tillegg til denne boken skrevet tre bøker fra sin reise over havene. Har skrevet flere andre bøker, blant annet flere biografiske skildringer; Den tredje mann – om polfareren Hjalmar Johansen, Straffen - om den norske straffangen Knud Bull, og De fire store - om Nansen, Amundsen, Shackleton og Scott.

Bokfakta:

Forlag: Gyldendal
Utgitt: November 2001
Pris: 299 kroner
199 sider

Relaterte artikler

Tidligere skrevet om reiselitteratur på DinSide Reise:

  • Unike hoteller byer av Herbert Ypma

  • Shanghai Ekspress av Kjartan Fløgstad
  • Lisboa. Dikternes, kunstnernes og fadoens by

  • Her finner du link til andre bøker vi har omtalt i 2001

  • Test av reiseguider
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.