Bestillingsrør

Var reisen egentlig bestilt? Klagerne fikk aldri noen bestillingsbekreftelse, men blir likevel avkrevd for 50 prosent av reisens pris i gebyr, for sen avbestilling.

Var billetten bestilt?
Var billetten bestilt? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart for forvirring i beste Forviklingar-stil, i tvistesaken mellom skoleklassen og reisearrangøren.

Bestilt eller ikke?

Skoleklassen bestilte reise til Scarborough i England, gjennom byrået Educational Travel, Club England. Bestillingen skjedde i form av et bestillingsskjema, hvor ønskede datoer ble oppgitt. Selv om reisen ikke var bekreftet, betalte klassen et depositum én dag etter at bestillingen ble sendt inn. Det gikk 40 dager fra depositumet ble innbetalt, til klassen hørte noe fra reisearrangøren. De ble da informert om at de ikke kunne få reise i det ønskede tidsrommet, men at en senere avreise ville falle noe rimeligere. Klager hevder at de ba om et skriftlig tilbud, før de kunne ta en avgjørelse.

På grunn av munn- og klovsyken ble det en måned senere bestemt at klassen likevel ikke skulle reise, og ettersom de ennå ikke hadde fått noe skriftlig tilbud, antok skoleklassen at det ikke ville by på problemer å avbestille reisen. Club England var imidlertid av en annen formening, og krever skoleklassen for 50 prosent av reisens pris, fordi reisen ble avbestilt senere enn 45 dager før avreise.

Urimelig

Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser skriver i sin uttalelse at en avtale om en pakkereise inngås ved betaling av et fastsatt depositum. Avtalen er slik den framgår av bestilling, bekreftelse, og opplysninger gitt i turarrangørens kataloger. I dette tilfellet betyr dette at Club England forpliktet seg til å arrangere en reise i det tidsrommet som var oppført på bestillingsskjemaet som klassen sendte. Det knytter seg uenigheter i forhold til hva som er avtalt på telefon, men det som er klart er at klagerne avbestilte reisen før det var satt en bestemt avreisedag. Dagen etter at klassen avbestilte turen, sendte Club England en bekreftelse på reisedato. Denne var satt så nært opp til avbestillingsfristen at det ville bety at klassen måtte betale 50 prosent av reisens pris, på grunn av for sen avbestilling.

Nemnda uttaler at ettersom konkret avreisedato ikke var satt før avbestilling, og siden ønsket reiseperiode ville falt dels før og dels etter ”45-dagers regelen” for avbestilling, finner de det urimelig at klassen skal belastes med gebyret på 50 prosent av reisens pris. Det innbetalte depositumet må klassen imidlertid se langt etter, da en tilbakebetaling av dette ville krevd avbestilling tidligere enn 60 dager før avreise.

Flere klagesaker

  • Her finner du flere klagesaker.
  • De dummeste klagene kan du lese her.
  • Nå kan du også klage på rutefly. Les mer om dette her.
  • Ut på tur?

    Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

  • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
  • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
  • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
  • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.