Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer

Bestill flybilletten åtte uker før avreise

Det er gunstigst om du vil ha de billigste billetene, hevder økonomer.

Publisert
Sist oppdatert

Dette har økonomene Makoto Watanabe og Marc Möller regnet seg frem til ved hjelp av en nokså komplisert formel, skriver Guardian.co.uk.

De fremsetter sine funn i en artikkel som skal publiseres i Economic Journal. Der skriver de blant annet:

"Når vi bestiller flyturen til London flere uker i forveien må vi ta med i beregningen at uforutsette hendelser kan gjøre det umulig å gjennomføre reisen. For at forbrukerne skal ta slike sjanser, må flyselskapene tilby prisavslag på billetter som kjøpes på forhånd. Som en konsekvens av dette vil billettprisene øke etterhvert som avreisedatoen nærmer seg."

Kjøp billetter om ettermiddagen

De to økonomene har gjennom sine undersøkelser oppdaget et mønster der flybilletter er billigere på ettermiddagen enn på morgenen. De har en teori om at grunnen til dette er at om morgenen er det flere forretningsfolk som bestiller flyreiser, og de er mindre prissensitive enn fritidsreisende, som helst bestiller billetter på ettermiddagen.

Komplekse systemer

Flyselskapene opererer med ganske komplekse systemer for prissetting av flybilletter. Hvilke strategier de bruker avhenger av om de går for lavprismarkedet eller ikke, om flere flyselskaper konkurrerer på samme strekning osv. Det som er vanlig er at billettprisene alltid er dyrest dersom du bestiller i siste liten. Flyselskapene kan ikke ha et system der de dumper billettprisene bare for å få fylt opp flyet. Hvis de gjorde det ville flere og flere flypassasjerer vente til det siste med å kjøpe, og dette ville gitt flyselskapene lite forutsigbarhet. Jo tidligere de klarer å fylle avgangene, jo bedre.

Hvorvidt økonomenes teori om at åtte uker er det mest gunstige tidspunktet faktisk holder vann er vanskelig å si. Men at det er større sjanse for å få billige flybilletter hvis du er tidlig ute med bestillingen stemmer nok.

Gunstige kampanjetilbud

Det finnes imidlertid unntak. Flyselskapene kan sette i gang kampanjer der de dumper billettpriser på avganger som er nærme i tid. Norwegian har for eksempel en kampanje nå der de legger ut 300.00 billetter til 199 kroner hver vei. Da kan du reise mellom 1. september og 31. mars. Vi fant for eksempel billett fra Oslo til Berlin søndag 5. september til 199 kroner. SAS har også en priskampanje gående for reiser mellom 1. oktober og 31. mars. Vi fant billett til London til 514 kr 4. oktober, altså om fem uker.

Kampanjebillettene gjelder som regel mer "ugunstige" reisetidspunkt som midt i uken og veldig tidlig eller sent på dagen. Så dersom du planlegger en helgetur til Roma i høst, og har tenkt å reise ut etter jobben på fredagen og komme tilbake søndag kveld, er det nok lurest at du bestiller billettene tidlig. Populære avganger blir sjelden lagt ut på billigsalg under priskampanjene.

Les også vår guide til hvordan du slår kloa i billigbillettene

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer