- Det er ikke enkelt å lage flymat. Flymat krever nemlig mer smak fordi smakssansene redudseres i høyden, forteller Vinzenso Soggio, produktutvikler i Gategourmet. Gategourmet leverer mat til 22 av flyselskapene som lander i Norge.
- Det er ikke enkelt å lage flymat. Flymat krever nemlig mer smak fordi smakssansene redudseres i høyden, forteller Vinzenso Soggio, produktutvikler i Gategourmet. Gategourmet leverer mat til 22 av flyselskapene som lander i Norge.Vis mer

Best på flymat

Hvilket flyselskap gir deg den beste maten?

Flymaten er beryktet og utskjelt, men finnes det noen høydepunkter? Vi plukket ut ti store selskapers middagsmenyer og sjekket hva de tilbød passasjerene. Service Mat AS lager maten til Widerøe, mens Gategourmet stod for produksjonen av de resterende ni flyselskapene som deltok i testen. SAS ønsket ikke å delta i testen.

Selskapene som deltok var:

  • Braathens

  • KLM

  • Swiss Air

  • Sabena

  • Air France

  • British Airways

  • Lufthansa

  • Spanair

  • Widerøes

  • Premiair

Best mat

Norske Braathens gikk av med seieren, men fikk ingen toppkarakter av den grunn. Braathens knallet til med forrett bestående av laksepaté og hovedrett i form av kylling med ris, men manglet det lille ekstra som kreves for å få en toppkarakter. Det viser seg også at ruteflyene ikke nødvendigvis er best. Charterselskapene Premiair og Spanair slo begge tungvekterne KLM og British Airways. Ingen av flymenyene fikk imidlertid toppkarakter.

- Morsomt at storebror KLM har noe å lære av lillebror Braathens, sier en fornøyd informasjonsdirektør i Braathens, Frode Geitvik. Geitvik er gjennom Braathens samarbeid med KLM, også presseansvarlig for KLM.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Er spareblusset på hos KLM?

- Nei, det er det ikke. Vi har ingen forklaring på at maten til KLM kom dårlig ut, sier Geitvik.

Her leser du om hva som ble servert og hvordan flyselskapene kom ut av det i testen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer, ferskhet og variasjon

Vi plukket ut testdagens middagstilbud på turistklasse hos ti store flyselskaper med jevnlige avganger fra Norge. Ut fra en detaljert menybeskrivelsene vurderte vi utvalg og variasjon, ferskvaremengde og presentasjon. I hver av kriteriene kunne en score inntil seks poeng, og til sammen kunne flyselskapene score inntil atten poeng.

NØYSOMT: Slingringsmonnet er ikke stort når kyllingenskivene skjæres opp på flykjøkkenet. Der hvor maten tilberedes, henger det vekter.
NØYSOMT: Slingringsmonnet er ikke stort når kyllingenskivene skjæres opp på flykjøkkenet. Der hvor maten tilberedes, henger det vekter. Vis mer

Svelt i hjel

For flyselskapene er det penger på å spare på å rasjonere hvert kuvertbrett stramt. Nøyaktig hvor mye vil verken flyselskap eller cateringfirmaene ut med.

- Her er det små marginer, vi veier maten på tiendedels gram. Enkelte selskaper opererer med strammere budsjetter enn andre, bekrefter Vinzenso Soggio, produktutvikler i Gategourmet AS.

I samarbeid med cateringsselskapet har flyselskapene utarbeidet nøysomme fordelingsinstrukser. På kjøkkenet plukker de ansatte ut tilmålte tretti gram issalat og to oliven. Kyllingbitene veies manuelt før de legges opp i serveringsskålen. To lolloblader legges sparsommelig til pynt. Ikke til å undres over at flymatporsjonene ser helt identiske ut.

De fleste fly- og charterselskaper har et bredt utvalg av spesialmenyer tuftet på så vel religioner som livsstil og helse. Les mer om hvilken mat du kan bestille på flyet i denne artikkelen.

Les andre av DinSide Reises artikler om lufttransport her.

Ut på tur

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.