Best i Vest

Unike fjorder, bratte fjell og veier som går like ut i havgapet. Det er Vestlandet på sitt beste.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Møre og Romsdal

I Vestlandets nordligste fylke rådes alle til å kjøre Atlanterhavsveien. Veistrekningen ligger midt mellom Molde og Kristiansund, og går fra Vevang over til Averøya. Veien er bygd på holmer og skjær, og du må krysse en rekke spektakulære bruer.

Fra veien ser du rett ut i havet, nærmere bestemt til værharde Hustadvika, der det har vært mange forlis. Veien er flott å kjøre en fin sommerdag, men kanskje enda mer spesiell på vinteren når havspruten står over veien. Atlanterhavsveien har fått status som nasjonal turistvei, men det kreves ikke lenger bompenger. Veien ble så populær blant turister at den betalte seg på under ti år. Og ennå har det ikke vært noen ulykker her.

Sogn og Fjordane

Atlanterhavsveien
Atlanterhavsveien Vis mer

Sogn og Fjordane har mange attraksjoner, men Sognefjorden er kanskje den mest spesielle. Det er Norges lengste fjord, som rammes inn av bratte fjellsider.

Det finnes flere muligheter for de som vil se fjorden: Du kan ta turistferga fra Kaupanger til Gudvangen, eller fra Balestrand til Fjærland. Du kan også bli med på private båtcruise. Det arrangeres både kajakkpadling og fjordrafting på fjorden. Den letteste måten å komme seg til fjordene r å ta fly eller kjøre til Sogndal, som ligger 32 mil fra Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hordaland

Preikestolen
Preikestolen Vis mer

Hordaland og Bergen Reiselivsråd råder besøkende i fylket å ta turen til Odda. Her kan du besøke Norsk vasskraft og industristadmuseum i Tyssedal. Museumet ligger i Tyssedals Kraftstasjon, en storslått bygning påbegynt i 1906. Alle turbiner og generatorer er på plass ennå - 90 år etter at den første strømmen ble levert i 1908. Her er det omvisninger, og du kan se ulike kunstutstillinger.

I Odda sentrum ligger museet sine arbeiderboliger med fire tidstypiske interiører fra 1910 til 1950. Også her er det guidet omvisning.

Rogaland

Her anbefales Preikestolen i Lysefjorden i Ryfylket. Preikestolen er et meget karakteristisk fjell, som går i 90 graders vinkel ned i fjorden. Du har en fantastisk utsikt fra Preikestolen, som ligger 600 meter over havet.

Du bruker om lag to timer på å gå opp til toppen, og du kan bade underveis. Adkomst til Preikestolen: Du tar ferge fra Stavanger til Tau, herifra er det fast busstransport til utgangspunktet for vandringen.