GAMMEL SPORT: Rekorden fra 1979 er ennå ikke slått.
GAMMEL SPORT: Rekorden fra 1979 er ennå ikke slått.Vis mer

Best i verden på skittkasting

Denne uken kan du vise muskler i tradisjonsrik skittkastings-konkurranse.

Amerikanerne fornekter seg ikke – hvem andre kan finne på å gjøre sport ut av møkkaspredningen? Denne uken kan du konkurrere om hvem som kan kaste kumøkk-kaker lengst. Hvert år siden 1970 har nemlig befolkningen i Beaver, Oklahoma, arrangert World Cow Ship Throwing Championship & Cimarron Territory Celebration, og denne uken kan du kaste deg ut i beinharde skittkastingen. Premien? En mottakelse for Pionerkongen og -dronningen, og aldri så lite ære og berømmelse.

Hardt

Skal du gjøre det godt i denne fysiske krevende sporten, bør kastearmen være mer enn velutviklet. Rekorden på 56,17 meter, som ble satt av Leland Searcy i 1979, står fremdeles ubeseiret.

Det hele startet på prærien på 1800-tallet. De første nybyggerne oppdaget bøffel-møkkas gode brenselsegenskaper; Den brant lenge, luktet godt og sotet ikke. Imidlertid døde bøflene ut, men det brave præriefolket var ikke av dem som ikke fant råd. Som det nest beste alternativ, ble alminnelig kumøkk tatt i bruk som brensel. Hver høst bega nybyggerfamiliene seg ut på de endeløse slettene på jakt vinterforrådet av kumøkk. Men et sted på veien, ble jobben med å samle inn møkk forvandlet til sport.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Regler

I 1970 ble konkurransereglene institusjonalisert. Hver utøver kan kun delta med to kukaker. Kakene være minst femten centimeter brede. Brekker den er det den biten som flyr lengst, som blir tatt i betraktning. Kastestil er opptil den individuelle deltaker, men diskosstil er særlig utbredt. Det ikke tillatt å bruke medbrakt møkk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at byen omtaler seg selv om Verdens kukake-kaste-hovedstad har festivalen andre aspekter. I Beaver denne festivaluken blir det kokkeoppvisning hvor chili er hovedingrediens. Her blir olabilrace, helikopterturer, kunst- og håndverkutstillinger og annen landsens moro.

Klar for å være med? Cimarron Territory Celebration varer fra 14. – 21. april, men møkkaspredningskonkurransen er som alltid lagt til den tredje lørdagen i april. I år faller den på den 21. april. Det avkreves ingen deltakeravgift. Mer om Oklahama og Cimarron Territory Celebration, finner du på denne websiden.

Ut på tur

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.