Venezia får best score som storbydestinasjon. Foto: Wikimedia
Venezia får best score som storbydestinasjon. Foto: WikimediaVis mer

Best for storbyferie

Bare én skandinavisk by når opp blant de 20 beste.

Hvilke storbyer der det best å reise på ferie til? Det spørsmålet ble stilt til britiske Conde Nast Travellers' lesere.

Her skulle både kulturtilbud, byens estetikk, overnattingstilbud, restauranttilbud osv. vurderes. Ikke overraskende er det "klassikerne" som dominerer listen (London er fraværende, men det er nok fordi Conde Nast har kosentrert seg om byer utenfor Storbritannia). Men innimellom sniker det seg inn mer eksotiske byer. Og blant de topp 20 beste byene finner vi en skandinavisk by.

Her er topplisten (poengsummen indikerer hvor mange poeng av totalt 100 byen fikk).

1. Venezia 93.87
Kanaler, maskeradeball, Markusplassen og nydelig mat venter i det som er Italias mest besøkte turistby.

Mange vil hevde NYC er byen over alle byer. Foto: NYC Company
Mange vil hevde NYC er byen over alle byer. Foto: NYC Company Vis mer


2. New York 93.43
New York har noe for alle. Det finnes knapt noe annet sted der shoppingen er bedre, restaurantene mer varierte og kulturtilbudet større. Les innsidetipsene til New York her.

3. Paris 92.35
Lysenes by egner seg like bra for barnefamilier og vennegjenger som kjærestepar. Byen er stedet for gourmét, så ikke bruk opp budsjettet på hotellerom. Se hvor du bor billig og bra i byen her.

4. Roma 91.39
Et besøk til den evige stad er en del av den kulturelle og historiske grunnutdanningen, er det kange som mener. Fortap deg i historien, eller forlov deg på Spansketrappen. or den travle - her er oppskriften på å se Roma i ekspressfart.

Les også: Europas lekreste storbyhoteller

Artikkelen fortsetter under annonsen

Istanbul er en spennende storby som ikke så mange nordmenn har besøkt ennå. Foto: Selim Guler
Istanbul er en spennende storby som ikke så mange nordmenn har besøkt ennå. Foto: Selim Guler Vis mer


5. Istanbul 90.37
Der øst møter vest kan du gå deg vill i Gran Bazar, se Den blå moské og Hagia Sofia, røykevannpipe og drikke tyrkisk kaffe. Les vår reisereportasje fra Istanbul her.

6. Barcelona 89.49
En av nordmenns favorittbyer lokker med shopping, pussig arkitektur signert Gaudí, bystrand og stilige hoteller med svømmebasseng på taket. Les vår miniguide til Barcelona.

7. Firenze 88.72
Nok en italiensk klassiker, men den havner kanskje litt i skyggen av Venezia og Roma. Den postkortvakre renessansebyen er inngangsport til Toscana. Det er vel verdt å bli her et par dager før du setter kursen ut på landet. Se byens høydepunkter her.

8. Sydney 88.03
Det er langt å reise, men det er vel verdt det. I Sydney venter Bondi Beach, en opera som er mer kjent enn Oslos (vi "kopierte" konseptet), og et yrende utliv. Reisen koster en del, så få med deg tipsene til hvordan du ser Sydney til lavpris.

9. Sevilla 86.41
Andalucias hovedstad er full av vakre bygninger, og selve byen står på Unescos verdensarvliste. Tapas, flamenco og vin er stikkord. Se flere tips til Sevilla her.

Hongkongs Victoria Harbour er en stor turistattraksjon. Foto: Justin Wan
Hongkongs Victoria Harbour er en stor turistattraksjon. Foto: Justin Wan Vis mer


10. Hongkong 85.40
Byen er et typisk sted man stopper på vei til et annet sted. Men ta deg gjerne noen dager her. Hong Kong er et shoppingparadis hvor du kan handle mye for lite penger. Det er også byen der du kan spise det so antagelig er verdens billigste mihelinstjernemat.

11. San Francisco 84.86
Bakkebyen på USAs vestkyst er hjem for attraksjoner som Alcatraz, Golden Gate Bridge og Fisherman's Wharf. Byen har også en flott chinatown. Faktisk dukker den stadig opp på topp på lister over USAs beste storbyer.

12. St Petersburg 83.55
En storslagen perle i øst som stadig flere nordmenn oppdager. Her kan du se vinterpalasset, rusle i gatene Dostojevskij skrev om i Forbrytelse og straff, spise russisk kaviar og beundre de mange kanalene. les reisereportasjen Magisk møte mellom øst og vest.

13. Cape Town 83.03
Kappstadens dramatiske beliggenhet mellom to verdenshav gjør den til en svært vakker by. Robben Island og Table Mountain er de største turistattraksjonene. I løpet av de siste årene har byen fått en rekke snasne restauranter og hoteller, og det behagelige klimaet byen har mello oktober og mars gjør den til en favoritt blant folk som vil rømme vinteren. Les Storbyguide: Cape Town.

14. Marrakech 82.00
Nord-Afrikas mest trendy by ligger midt i ørkenen i Marokko. Dra hit for å shoppe på markeder, spise marokkansk mat, dra på kamelsafari i Sahara, ta et hammambad og bo billig i en stilig riad.

15. Shanghai 80.64
Kinas mest befolkede by (og den vokser i hurtigtempo) er også landets viktigste havn. Men ikke la det skremme deg fra å dra hit. Surr rundt i gatene og la deg forundre over alt som er til salgs, og få nakkestrekk av å prøve å se toppen av skyskraperne. Se hva du kan gjøre i byen her.

Brandenburger Tor i Berlin. Foto: Axel Mauruszat
Brandenburger Tor i Berlin. Foto: Axel Mauruszat Vis mer


16. Berlin 80.01
Europas grønneste hovedstad blir ofte oversett til fordel for gamle slagere som Paris og Amsterdam. Men Berlin har "alt" - shopping, kulturtilbud, spennende museer og restauranter of barer i hopetall. Mange blir overrasket over hvor billig det er å gå ut og spise og drikke i Berlin. Bli med på en visuell gatevandring i byen. Sjekk forøvrig et hotell i byen som anbefales.

Hit går det direktefly fra Norge

17. Vancouver 78.73
Vancouver regnes for å være Canadas kuleste by. På vandring mellom nabolagene ser du hvordan innflyttere fra andre land farget "sin" bydel. Vancouver ligger forøvrig vakkert til ved havet, og det er ikke lange kjøreturen før man eri Whistler og kan stå på ski.

18. Praha 78.05
Hjertet av Tsjekkias hovedstad er full av vakre byggverk som turistene strømmer til for å se - Karlsbroen, Praha slott, det gamle bytorget er bare noen av dem. Billig øl gjør også byen til et yndet reisemål. Les mer om hva som gjør Praha perfekt her.

19. København 76.94
København er eneste skandinaviske by som kommer med på listen. Velfortjent, for som vi nordmenn vet er dette en flott by. Vi nevner bare smørrebrød, tivoli, Royal Copenhagen, dansk øl, Marlene Birger, Den lille havfruen ... Sjekk ut noen av byens heteste adresser her.

20. Madrid 76.71
Spanias hovedstad havner nok ikke på topplass over spanske storbyer vi nordmenn liker å besøke (Barcelona er klart på topp), men det er en fantastisk by, og et perfekt sotrbyreisemål. her drikker du vin og spiser tapas i latinerkvarteret, ser storslagen kunst i Pradomuseet, går en tur i Retiroparken, tar deg en runde i byens heftige natteliv, og spiser churros y chocolate før du kryper til køys. madrid er forøvrig en finfin høstdestinasjon. Les mer om hva du gjør i byen her.