Best for barn på fly

Betale for barnevognen? To babyer på tur? Egne barnesenger? Vi har sjekket forholdene for reisende med babyer og barn hos åtte selskaper som flyr i og til/fra Norge. Her får du oversikten.>> Åtte selskaper - åtte regelsett

Barn på reise krever sitt, både av foreldre og flyselskap. Hvordan er reglene? Illustrasjon: Karoline Brubæk
Barn på reise krever sitt, både av foreldre og flyselskap. Hvordan er reglene? Illustrasjon: Karoline Brubæk Vis mer

Best for barn på fly

  1. Fakta for familier på flytur


Ut på reise med barn? Det er mange som flyr på ferietur og familiebesøk i disse dager. Men hvordan gjør du det, og hvilke regler gjelder? Flyselskapenes forhold til barnefamilier varierer. Vi har undersøkt reglene for reiser med barn hos åtte flyselskaper som flyr i og til/fra Norge.

Her får du oversikten over hvilke regler du må forholde deg til:

>> Åtte selskaper - åtte regelsett

Alder

Det første du må merke deg er hvilke regler som gjelder for barnets alder. Alle selskapene vi har undersøkt behandler barn under to år som baby, og for baby gjelder egne regler og muligheter. For eksempel gratis eller svært billig reise i foreldres fang.

Større barn må betale mer, men får som regel billigere billetter enn voksne. Her varierer aldersgrensene, SAS Braathens, Norwegian, Widerøe og Ryanair opererer med aldersgrense for barn på 16 år, mens de andre selskapene vi har undersøkt, setter aldersgrensen til 12 år.

Bagasje

Reglene for barnevogn er forskjellige fra selskap til selskap.
Reglene for barnevogn er forskjellige fra selskap til selskap. Vis mer


Har du reist med baby eller små barn, vet du det blir mye ekstra bagasje. Her er også reglene for hva du kan ta med vidt forskjellige. Mens Lufthansa og Ryanair for eksempel tillater at du tar med barnevognen helt frem til flydøren, så må du hos Sterling betale 100 kroner for å få den sendt med flyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også store variasjoner i hvor mye ekstra bagasje du får ta med om du reiser med baby. Hos Norwegian får du fem kilo ekstra, men da inkludert barnevogn (og hvilken vanlig barnevogn veier under fem kilo?), mens du hos SAS Braathens kan ta med ti kilo ekstra bagasje innsjekket og vogn i tillegg, samt stellebag om bord.

Om bord

Flere selskaper har egne barnemenyer og aktivitetspakker, men der du må kjøpe mat om bord kan du ikke regne med at de tilbyr egen meny tilpasset små ganer. Ta derfor med det du trenger til junior. De fleste selskaper vil dessuten være behjelpelige med å varme opp mat eller drikke til baby.

Hos selskaper der du kan forhåndsbestille seter, lønner det seg å satse på seter langt fremme. Hos enkelte er det også mulig å få babyseng til de aller minste om du sitter i de forreste setene/seter med vegg foran. Det er også hos de fleste mulig å få gå om bord tidlig slik at du kan sette deg forrest, men ikke alle selskaper tilbyr dette eller er konsekvente på denne formen for innsjekking.

>> Åtte selskaper - åtte regelsett. Her får du oversikten

>> Få også med deg våre smarte tips for ting å ta med på reisen.

>> Barn er nest etter fyll det andre passasjerer misliker mest. Les mer her.