Besøkstips

Hvor bor du, hva spiser du og hvor går du? Her er noen kjappe stalltips til en helg i Dubrovnik.

Stemningsfullt på takterrassen på The Pucic Palace. Foto: The Pucic Palace
Stemningsfullt på takterrassen på The Pucic Palace. Foto: The Pucic Palace Vis mer


Overnatting

Det er masse hoteller i Dubrovnik, men vil du bo i gamlebyen er det ikke så mange å velge mellom. Vi forelsket oss i the Pucic Palace, et lite hotell i et gammelt palass nær hovedgaten. Hotellet har kun 17 rom, som alle har fått navn etter en av byens store sønner eller døtre. Regn med å betale noen tusenlapper for et dobbeltrom en helg utenom sesongen.

Men uansett om du er gjest eller ikke anbefaler vi en tur til hotellets restaurant & bar på takterassen. Der er det også et lite kapell, og går alt etter planen vil de kunne tilby vielser der om et år eller to.

Ønsker du overnatting til en billig penge er det mulig med privat innkvartering. Regn med å betale fra 100 kuna pluss 7 kuna "tourist tax" per natt (cirka 120 kroner). I høysesongen (juli - september) må du nok regne med å betale opptil det dobbelte. Rom i gamlebyen kan være litt vanskelig å oppdrive, men det er rikelig i bydelene rundt, for eksempel i Lapad, og bussene går regelmessig. For privat innkvartering kan du ta kontakt med Dubrovnic Tourist Board, eller se deg om etter en av de mange huseierne som møter deg på fergekaien, busstasjonen eller utenfor turistkontoret.

Tips: Standarden på privat innkvartering varierer, men de fleste stedene er akseptable. Har du astma, bør du kanskje be om å få se rommet før du takker ja. Det kan være litt fuktig og dårlig inneklima enkelte steder.

Det er lett å orientere seg rundt i gamlebyen. Hovedgaten går rett gjennom hele byen, og i de små sidegatene henger små banner som forteller hva du kan finne om du går innover. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Det er lett å orientere seg rundt i gamlebyen. Hovedgaten går rett gjennom hele byen, og i de små sidegatene henger små banner som forteller hva du kan finne om du går innover. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Spise

Vårt møte med Kroatia var ingen nevneverdig matopplevelse, men restaurantene i Dubrovnik var blant de beste vi besøkte. Det er mange italiensk-inspirerte restauranter av typen pizza og pasta - og prisnivået er relativt lavt. Du spiser deg mett og får drukket vin eller øl til maten for rundt hundrelappen, noen steder kan til og med to stykker spise lunch eller lett middag for samme beløp.

Sjømaten er generelt også av de bedre tilbudene på menyen - prøv de lokale buzzarra-rettene, med skjell, reker eller kreps stekt i olivenolje, persille og hvitløk. Fiskepateene er også et sikkert valg, og de mange fiskegrytene var også en stor suksess. Grønnsaker derimot er det ikke så lett å bestille, særlig ikke om du ønsker en frisk salat, men dette er også lettere å finne i Dubrovnik enn på øyene utenfor.

Tips: I Gamlebyen har de fleste restaurantene bord al fresco, og du sitter i trange smug. Skal du spise ute, velg en restaurant som har parasoll eller markise over bordet ditt: Dubrovnik har mange duer som ikke nødvendigvis tar hensyn til restaurantgjester før de gjør sitt fornødne.

Den Dubrovniske mur

Gamlebyen i Dubrovnik er omkranset av en høy og tykk mur - og en tur rundt muren er en fin måte å oppleve byen på. Regn med å bruke mer enn en time om du har en tendens til å stoppe og se deg rundt.

Du kommer opp på muren i hver ende av hovedgaten, og det er enklest å finne trappen opp ved byporten. Adgang til muren koster 30 kuna (cirka 35 kroner) og vil du låne en audioguide koster det 30 kuna til.

Tips: Ta på deg gode sko, ta med en flaske vann, paparazzilinse - og legg høydeskrekken igjen hjemme. Veien oppå muren er ganske smal i enkelte partier, gjerne i kombinasjon med "rekkverk" i knehøyde.

Se bildespesialen fra vår tur rundt muren