Berlins glemte park

En flott park full av statuer, men det er få som besøker den. Det har nok noe med parkens tema å gjøre.

Publisert
Sist oppdatert

Ved bredden av elven Spree ligger den. En grønn park som nesten har gått i glemmeboka.

Uten sammenligning forøvrig, er Treptower Park Berlins svar på Frognerparken. For i Treptower Park ligger Sowjetisches Ehrenmal.

Dette er en skulpturpark som ble laget for å minnes de over 20.000 sovjetiske soldatene som falt da Sovjetunionen befridde Berlin fra nazistene i april og mai 1945.

Se bildene fra parken

Denne russiske soldaten er parkens hovedstatue.<br />
<i>Foto: Tore Neset</i> Foto: Tore Neset
Denne russiske soldaten er parkens hovedstatue.
Foto: Tore Neset Foto: Tore Neset Vis mer


Parken ble åpnet 8. mai 1949. Men etter kommunismens fall i 1989 ble det stille i parken. Den falt i unåde på grunn av dens ideologiske natur.

Parken har siden da bare blitt sporadisk vedlikeholdt, og barer preg av det sist gang fotografen var her. Ugresset grodde mellom marmorhellene, statuene sto på halv skeis.

Det har likevel aldri vært snakk om å rive monumentene i parken. Det ville nok føre til diplomatisk krise med Russland. Estland opplevde nettopp dette da de i sommer fjernet en statue fra sovjettiden som sto i hovedstaden Tallinn.

I 2003 startet et renovasjonsarbeide for å sette parken i stand igjen. Nå fremstår den slik den gjorde da den åpnet for nesten 50 år siden.

Med blandede følelser

Likevel, selv om Treptower Park er et populært utfartsmål for berlinere som bor i nærheten, er det få som beveger seg inn i denne delen av parken. Kanskje fordi østtyske kvinner som opplevde krigen fortsatt refererer til den som "graven til de ukjente voldtektsmennene", på grunn av massevoldtektene soldatene i Den røde armé sto bak i årene etter frigjøringen i 1945. Og mange østtyske etterkrigsbarn husker sikkert med gru hvordan de som skolebarn ble kommandert på tur hit i tide og utide…

Her finner du Treptower Park.<br />
<i>Foto: Google</i> Foto: Google
Her finner du Treptower Park.
Foto: Google Foto: Google Vis mer


Treptower Park ligger i et område få nordmenn besøker når de er i den tyske hovedstaden. Men her er det interessante historiske minnesmerker, hyggelige kneiper, rimelige hoteller – og ikke minst flott natur (!) Landwehrkanal, en gren av elven Spree, slynger seg gjennom skogkledde bredder, og du kan sitte og ta det med ro på en benk og skue ut over bølgende gressplener, monumentale statuer og brutalistiske skyskrapere i det fjerne. Ren ”ostalgi”!

Se bildene fra parken


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer