Her slapper en gjeng turister av foran Berliner Dom. Foto: Till Achinger
Her slapper en gjeng turister av foran Berliner Dom. Foto: Till Achinger Vis mer

Berlin er lei av budsjetturister

De bråker og griser til byen - og skandinaver nevnes spesielt.

Publisert
Sist oppdatert

Berlin har i løpet av de siste årene fått et skikkelig oppsving som storbydestinasjon. Antall hotellovernattinger har doblet seg fra 10 til 20 millioner i løpet av de siste ti årene, kunne byens turistbyrå melde i desember.

Dette er turistnæringen i byen glade for, men det er ikke alle som er like fornøyde.

I den hippe bydelen Kreuzberg klager nå folk over alle turistene som kommer. Kreuzberg er Tysklands sentrum for alternativ kunst og kultur, og bydelen er full av barer, restauranter, kafeer, butikker og konsertlokaler. Dette tiltaler de unge byturistene, og de kommer i hopetall. Det synes ikke kreuzbergerne noe om, skriver Independent.co.uk.

Det fører nemlig til mye støy, forsøpling og utrivelig oppførsel. Og det er spesielt unge briter, skandinavere og italienere som gjør hverdagen utrivelig, mener innbyggerne.

- Bråket de lager er helt utålelig, og særlig om sommeren. De spiller høy teknomusikk til tidlig morgen og barna får ikke sove, sa en kreuzberger til Der Spiegel.

Dette har kreuzbergerne klaget på:

  • Fyll og bråk til alle døgnets tider.
  • Knuste flasker og oppkast i gatene.
  • Høy teknomusikk som spilles hele døgnet.
  • Trillekofferter som bråker på brosteinsfortauene (!) grytidlig om morgenen, når turistene skal rekke tidligflyet hjem.

Lavprisruter får skylda

En av hovedgrunnene til at Berlin er blitt så populær blant unge byturister er at det er så mange lavprisselskap som flyr hit for en billig penge. Og i Kreuzberg er det drøssevis av hosteller og leiligheter som leies ut ulovlig til turister.

Hjelp - turistene kommer!

Såpass ille har det blitt at lokallaget til det politiske partiet De grønne nylig arrangerte krisemøte. Møtet ble kalt "Hjelp - turistene kommer!", og formålet var å la lokalbefolkningen få lufte sine tanker om hvordan turismen kan kontrolleres og organiserers på skikkelig vis.

Så langt har det ikke kommet noen konkrete tiltak, men det er nærliggende å tro at kontrollen vil skjerpes med hensyn til leiligheter som leies ut til turister ulovlig. Det kan også tenkes at det blir færre av de døgnåpne barene i bydelen.

Berlinere kan imidlertid ikke regne med at det blir færre turister i byen i årene fremover. I dag finnes det rundt 112.000 hotellsenger i byen, og 15.000 til er planlagt. For turisme vil Berlin generelt gjerne ha - det er en viktig inntektskilde. I 2010 bidro turismen med ni millioner euro, rundt 70 millioner kroner, til Berlins pengekasse.

Ikke den eneste byen med problemer

Berlin er ikke den eneste storbyen som opplever turismens bakside. Da Praha kom på lavpriskartet for rundt ti år siden, strømmet turistene til. Etterhvert utviklet det seg til å bli destinasjonen turister på fylla (gjerne i utdrikkingslag) dro for å få mest mulig alkohol ut av feriebudsjettet.

Det samme har Riga opplevd. Her har det vært et problem at tilreisende plager byens kvinnelige innbyggere på jakt etter sex. Såpass ille var det at det i 2007 ble laget en kampanje som rådet latviske jenter til å holde seg unna turistene.

I Barcelona har problemet vært turister som sprader rundt i bygatene kun iført badebukser og bikinitopper. Det liker innbyggerne dårlig. Dermed har det faktisk blitt satt opp skilt som ber turistene kle på seg når de forlater stranden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer