Nordlyset gjør den nordnorske vinteren magisk. Her over Svolvær i Lofoten.            Foto: Stockhopt.no/Invanor
Nordlyset gjør den nordnorske vinteren magisk. Her over Svolvær i Lofoten. Foto: Stockhopt.no/InvanorVis mer

Bergtatt av vinteren i Norge

Den amerikanske journalisten valgte Hurtigruten fremfor karibiacruise - og angret ikke.

New York Times' journalist Paul Schneider fløy helt fra solfylte Florida for å være med på et av Hurtigrutens vintercruise fra Bergen og til Kirkenes.

Da han kom tilbake, skrev han en interessant og underholdende reiseartikkel for den anerkjente avisen.

Han beskriver et cruise i novemberstorm, der grå fjell, mørk sjø og hvite topper lager et modernistisk landskap. Det er lett å se hvor nordisk design får sin inspirasjon fra, mener Schneider.

Hurtigruten sliter med å fylle skipene sine i vintersesongen. Det er ikke sludd, snø, mørketid og vinterstormer som er det første cruisepassasjerer ønsker seg. Men eksotisk, det er det. Og laber interesse betyr at prisene for en tur med Hurtigruten er betraktelig billigere enn om sommeren. Les mer og se priseksempler lenger ned i saken.

Glissent, men hyggelig

Schneider er ærlig nok til å si at det kan bli litt glissent når det bare er 40 passasjerer ombord en båt med plass til 540. Det var lite glitter og fest ombord, og ingen i baren. Det forklares med de stive prisene på alkohol. Schneider fant fort ut at gjestene heller trakk inn i lugaren for å drikke sin medbragte snaps før middag.

Likevel, Norge fascinerer Schneider. Han beskriver alle nordmenn han møter som alver. Damen som selger ham akevitt i Trondheim er en salgsalv, for eksempel. Han forteller også at han besøkte "en liten by der gamle damealver sparket seg fremover i gatene på sine egne sleder" (han mener sparkstøttinger).

Videre nordover opplever Schneider nordlyset, som han beskriver som "en rødme av grønt som kom og forsvant over den spøkelsesaktige vinterhimmelen, som et falskt løfte om våren".

Høydepunktet synes Schneider var hundesledekjøringen i Tromsø. Det var verdt hele turen fra Florida i seg selv, konkluderer han.

Romantisk mørketid

Siste kvelden klarer han også å finne ut at det mystiske nygifte paret ombord er spanske. (De aller fleste passasjerene er engelske og tyske, og over middagshøyden aldersmessig.) De forteller at de valgte et cruise med Hurtigruten fordi de ville ha noe helt annet enn sol og strand.

Og med de lange vinternettene kan det jo ikke være feil å starte ekteskapet ombord på Hurtigruten, eller?

Les Paul Schneiders reisereportasje fra Hurtigruten hos nytimes.com, og se bildene fra Schneiders vintercruise her.

Vintercruise med Hurtigruten

- Vi visste det skulle komme en stor reisereportasje i New York Times' søndagsutgave. Så nå har agenten vår i USA rigget seg til for å ta imot bestillinger, sier Ragnar Norum, kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten.

Han forteller at vinteren har vært en utfordring for selskapet. Men for tre år siden begynte de for alvor å satse på vintersesongen, og så langt har de doblet antall gjestedøgn fra 35.000 til 70.000. Det er likevel kapasitet til å doble dette tallet igjen.

- Nils Gaup har hjulpet oss med å utvikle vinterkonseptet vårt. Han ser faktisk for seg at vinteren blir større enn sommeren i fremtiden. Det er fordi vinteren vår er unik, og vi kan tilby både eksotiske opplevelser og komfort, sier Norum.

Hurtigruten har tilbud på weekendcruise fra 1.250 kroner per person. Les mer om det her. I tillegg har Hurtigruten en restplasskalender der du kan bestille siste-liten tur. Her koster en strekning fra 590 kroner per person. Blir du med fra Ålesund til Bodø, koster det 990 kroner per person. Se oversikten over restplassene her. Merk at prisene gjelder overnatting og frokost. Andre måltider kjøpes ombord.

Hundesledekjøring er en av aktivitetene en nordnorsk vintertur kan by på. Foto: Casper Tybjerg/Invanor
Hundesledekjøring er en av aktivitetene en nordnorsk vintertur kan by på. Foto: Casper Tybjerg/Invanor Vis mer