Bergstaden i bilder

Verdens beste vafler, kunsthåndverk, sjel og hygge. Det er ikke bare blånissene som kan trives i Bergstaden Røros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Thomasgaarden har flott å kjøpe og godt å spise.
Foto: Kristin Sørdal
Thomasgaarden har flott å kjøpe og godt å spise.
Foto: Kristin Sørdal Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Røros kirke er dominerende i bybildet. De berømte Slagghaugene i forgrunnen. 
Foto: Kristin Sørdal
Røros kirke er dominerende i bybildet. De berømte Slagghaugene i forgrunnen.
Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Med sin godt bevarte trehusbebyggelse er Røros en av fem norske steder som er oppført på Unescos kulturskattliste. Her ligger små trehus tett i tett langs de to hovedgatene Bergmannsgata og Kjerkgata. Her er det idyll inn i de innerste kroker.

Historiske opplevelser

Røros er en gammel gruveby, grunnlagt i 1646, da den første smeltehytta ble bygget. Gruvedriften pågikk helt fram til 1977, da verket gikk konkurs. Bergdriften utgjør en betydelig del av Røros’ historie, og du kan oppleve historie og tradisjoner på flere måter. Olavsgruva, som ligger 13 kilometer utenfor sentrum, er tilrettelagt for omvisning. Ønsker du å ta arbeidsforholdene for gruvearbeiderne i nærmere øyesyn, må du ta beina fatt 50 meter ned og 500 meter inn i fjellet. Er du heldig, kan du oppleve sang og spill i gruvens konsertsal, Bergmannshallen. Vi kan skrive under på at det er en fantastisk opplevelse – og noe å varme seg på, på oppoverturen. Trappen er lang.

Bergmannstradisjoner kan også oppleves ved å oppsøke Rørosmuseet i Smeltehytta på Malmplassen, eller om du timer ting riktig, anbefales teaterstykket Det brinner en Eld. I augustskumring utspilles et historisk musikkspill ved Slagghaugene.

Verdens beste vafler

Olavsgruva, Falkberget, Slagghaugene og Smelthytta er selvsagt viktige brikker i Røros’ historie. Men Bergstaden kan by på uendelig mange andre opplevelser.

Et Rørosbesøk er ikke det samme uten et besøk på Thomasgaarden. Dette er kombinert galleri og kafé – og bopel for Henry Solli, som sammen med sin kone Ela Monsen etablerte verksted og galleri der i 1958. Siden er det kommet mange kunstnere til Røros, og i dag finner du en mengde kunstnere med utsalg i Bergstaden. Det er sølvsmeder, treskjærere, keramiker, pottemaker, glassblåser og mye mer. Her er du garantert å finne noe særegent, noe som ingen annen har. Det er også mulig å gjøre gode kjøp i fabrikkutsalget til Potteriet Røros.

Thomasgaarden i Kjerkgata er et populært sted å ta en pust i bakken, og vi skjønner hvorfor. I tillegg til hyggelige omgivelser i kafeen og i bakgården på varme dager, serverer de her verdens beste vafler. Størrelsen er XXL, de stekes på bestilling, og smaken er superb. Mens du spiser kan du beundre kopper, lamper og annet som er til salgs. Galleriet har også et selvspillende piano, som spiller opp til smil og glede for små og store.

Opplevelser

Opplevelsesrikt kan det også vise seg å bli dersom du tar turen innom forretningen Bør Børson i Kjerkgata. Her selges leker, bøker og gaveartikler, men er du riktig heldig, treffer du Arnfinn Strømmevold – også kalt Bør - på jobb i et eller annet kostyme. Til stor moro for små og store barn underholder han kundene med fargerike kostymer og skuespill mens han ekspederer. Strømmevold er også aktiv i byens teatermiljø, og i den lokale radiostasjonen. Turen innom Bør Børson kan bli mye morsommere og mer forfriskende enn du trodde.

  • Bli med på en rundtur i Bergstaden Røros.
  • Mer informasjon om Røros får du her.

    Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.