Bergensernes favoritter

Hvorfor er Bergen Norges beste ferieby? Arkitektur, historie, natur og allsidig musikkliv, Bergensekspertene forteller deg hva du bør få med deg når du besøker Bergen.

Publisert
Hanseatene har satt spor i Bergen.<br />
<i>Foto: Jorge Tutor</I>
Hanseatene har satt spor i Bergen.
Foto: Jorge Tutor Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Byen med rundt 220.000 innbyggere har mye å vise frem.

Musikk og kulturliv

- Kommer du til Bergen på en torsdag, kan du dra på konsert med Bergen Filharmoniske orkester i Grieghallen. Men her er ikke bare klassisk musikk. Også pop og annen musikk finnes på spilleplanen om sommeren, forteller Elisabeth Haavet, historiker med Bergen som sitt undersøkelsesområdet ved Universitetet i Bergen. (Grieghallen AS Edvard Griegs plass 1, tlf.: 55 21 61 00)

Hun trekker også frem de tre store komponistene fra Bergen: Bull, Sæverud og Grieg.

- På Troldhaugen som var Griegs hjem, på Sæveruds Siljustøl, og Bulls Lysøen er det konsertmatineer som holder høy kvalitet. Du kan kjøpe en konsertpakke med båt ut til Lysøen, konsert og omvisning - og det er kjempemoro, sier Haavet til DinSide Reise. (Troldhaugen, Troldhaugveien 65, tlf.: 55 92 29 92)

Bergen Turistinformasjon opplyser om at det i helgen 27-29. juli vil være Cutty Sark-festival i Bergen. Da kommer det mange skuter seilende inn til Bergen.

- Det kan være verdt å få med seg, sier Øyvind Thommesen ved Turistinformasjonen i Bergen.

Barnas Bergen

- Akvariet i Bergen, Fløibanen og Nordnes sjøbad er til sammen en sikker vinner for barnefamilier, sier Haavet.

Akvariet i Bergen ligger vegg i vegg med havforskningsinstituttet. Her finner du hele 60 akvarier, og en utendørs fugledam. I tillegg er det et selbasseng.
(Nordnesbakken 4, tlf.: 55 557171)

Nordnes sjøbad er et utendørs basseng. Her kan du bade hver dag fra kl 10000-1900. I helgene regulerer været åpningstidene. (Nordnesparken 30. tlf.: 55 90 21 70)

- Men få også med et besøk i Gamle Bergen museum i Sandviken. Her er det satt opp gamle Bergens-hus, og det minner litt om folkemuseet på Bygdøy. (Elsero, tlf.: 55 49 33 00)

Natur

- Fløibanen er fin, men Ulriksbanene er enda flottere, sier Elisabeth Haavet.
- Fløibanen er fin, men Ulriksbanene er enda flottere, sier Elisabeth Haavet. Vis mer

- Norges vakreste by – den er grønn og omkranset av fjell, skryter Thommesen på Turistinformasjonen til DinSide Reise.

- På fem minutter kommer du deg fra det urbane Bergen og opp på Vidden (strekningen mellom Ulriken og Fløien - red.anm.), sier Elisabeth Haavet.

Fløibanen er berømt, men Haavet sier at utsikten fra den rundt 604 meter høye Ulriken er mye flottere.

- På Ulriken kan du til og med finne multer, sier Haavet entusiastisk.

416.253 mennesker prøvde i fjor Fløibanen som starter nede i Bergen sentrum og i løpet av åtte minutter tar deg opp til toppen av Fløifjellet, ca 320 meter over havet. (Tlf.: 55 33 68 00)

Ulriksbanen starter allerede kl 0700 og morgenen, og går hvert sjuende minutt frem til kl 2200. (Ulriken 1, tlf.: 55 20 20 20)

Historie

Elisabeth Haavet og Øivind Thommesen sier begge at essensen av Bergen finnes på Bryggen. Her er den særegne arkitekturen, de store museene som forteller om Bergen by, og hit vil alle turistene.

Haavet trekker særlig frem Bryggemuseet, eller Bryggens Museum som det offisielt heter.

- Her finnes både faste og vekslende utstillinger som forteller om Bergen by. Samtidig vises det skiftende utstillinger av kunst. Selve museet ligger på den gamle strandlinjen hvor det ble gjort arkeologiske funn fra middelalderen. Det er skikkelig tøft, og passer også for barn. (Bryggens museum, Dreggsallm. 3, tlf.: 55 58 80 10)

- Men man må også besøke Håkonshallen som ble innviet i 1261, Korskirken og den vakre Mariakirken, oppfordrer Haavet.

Både Bryggemuseet, Håkonshallen, og kirkene ligger i samme område, og man når lett over det selv om man har dårlig tid.

- Bergen kunstmuseum og Rasmus Meyers samlinger med Det Hanseatiske Museum, må man absolutt få med seg på et besøk i Bergen. Rasmus Meyers samlinger har blant annet verker av Edvard Munch, Harriet Backer og Christian Krohg. Det Hanseatiske Museum gir et innblikk i Bergens historie, sier Thommesen.

(Det Hanseatiske Museum, Finnegårdsgate 1a, tlf.: 55 31 41 89, Bergen Kunstmuseum, Rasmus Meyers allé 3, tlf.: 55 56 80 00)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer