Ber turistene komme tilbake

GJENOPPBYGGING: Når sesongen starter i oktober, står hotellene i Khao Lak igjen klare til å ta i mot besøk etter tsunamien. Turistnæringen ber turistene om å komme tilbake.

Prasert Chanpolingam viser frem hvordan Princess Resort skal bli når det åpner - for andre gang - oktober.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Prasert Chanpolingam viser frem hvordan Princess Resort skal bli når det åpner - for andre gang - oktober.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


- Hotellet skulle åpne den 29. desember. Så kom tsunamien og ødela alt, sier Prasert Chanpolngam, eier av Khao Lak Princess Resort og president i Thai Hotel Association.

Prasert Chanpolngam viser frem bilder av et moderne hotellbygg med asiatiske linjer, en park med palmer, alt pent plassert noen titalls meter fra stranden i badebyen. Nå, i april 2005, er det meste annerledes. Et TV-apparat ligger knust 20 meter unna hotellet. Veggen ligger åpen og resepsjonsdisken står igjen mellom restene av vrakgods. Svømmebassengets rør ligger spredt rundt på området.

- Men vi åpner snart igjen og vi ønsker turistene tilbake. Det er viktig for oss at turistene kommer tilbake, sier Chanpolngam.

Mer:
BILDESPESIAL: Khao Lak: En spøkelseby våkner
Katastrofeofrene minnes
Svar på lesernes Thailand-spørsmål

Venter på turistene

De siste beregningene anslår at naturkatatastrofen har kostet 20,8 milliarder kroner og 250.000 mennesker i turistnæringen i de rammede landene har mistet arbeidet sitt. Thailand tapte 17 prosent av sitt brutto nasjonalprodukt, cirka 380 millioner kroner. Dette ifølge den svenske avisen Aftonbladet.

- 8.000 mennesker arbeidet i turistnæringen i Khao Lak. Vi hadde 30.000 turister boende her i løpet av en sesong. Nå er det kun 600 som arbeider her, sier Chanpolngam.

Gjennomfartsveien gjennom Khao Lak er ikke lenger en gjennomfartsvei. Ingen reiser lenger gjennom den populære turistbyen. Husene har fått slått inn dører og vinduer, og her og der ligger en plastbøtte, noen madrasser eller en bamse. Noen besøkende tar bilder av de knuste palmene og av den blottede strandsonen. Mens gravmaskinene durer i varmen.

- I oktober vil 1.200 hotellsenger vente på de første turistene. Vi vil lage en storslått åpning av New Khao Lak, sier hotelldirektøren.

De som hadde forsikring i det herjede området har fått tilbake 50-60 prosent av tapene, og staten har skutt inn 3,5 milliarder baht, cirka 665 millioner kroner, til gjenoppbygging. Bankene tilbyr lån med lave eller ingen renter de første tre årene.

Restituert etter skadene

Hele østre Thailand er uberørt av tsunamien. De stedene man i dag fremdeles kan se ødeleggelsene, er Patong og Kamala Beach på Phuket, Khao Lak og Phi Phi. Stedene Koh Lanta, Anonang, Railey Beach, Karon, Surin og Kata Beach er alle så godt som restituert. I disse områdene er turistene igjen på plass om enn i mindre omfang: I Pattaya blinker diskolysene, i Phuket spiller folk boccia på strendene, på Krabi fryder snorklerne seg i vannkanten og på Railey Beach røyker folk pot på barene som om ingenting noensinne har hendt.

Tsunamivarslingssystemene skal være klare i 2006. Det er landene i rundt Det indiske hav og FN som samarbeider om systemet som skal kunne oppdage undersjøiske jordskjelv og straks sende ut advarsler til kystsamfunnene.

665 millioner kroner er sprøytet inn i til gjenoppbygging i Thailand. Men næringa mener at det at turistene kommer tilbake er det viktigste.
Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
665 millioner kroner er sprøytet inn i til gjenoppbygging i Thailand. Men næringa mener at det at turistene kommer tilbake er det viktigste.
Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


- Det er viktig at vi ikke opplever en andre bølge gjennom en økonomisk krise på grunn av tap av turister. En slik krise vil være mindre dramatisk enn tsunamien, men vil ha større effekt på alle som bor her. Det er naturligvis snilt å bidra med pengedonasjoner til organisasjonene. Men i stedet for å slippe penger ned i donasjonsboksene vil det være mer være nyttig at folk brakte disse pengene hit gjennom selv å komme, og gjennom å bruke dem her som en normal turist, mener Phuket Tourist Association.

Eksterne lenker:

  • Tourism Authority of Thailand
  • Phuket Tourist Association