Øyene i Hellas er fulle av vakre strender. Her fra Zakynthos. Foto: DAMIEN KING
Øyene i Hellas er fulle av vakre strender. Her fra Zakynthos. Foto: DAMIEN KINGVis mer

Ber Hellas selge noen av øyene

Og tyskerne vil gjerne kjøpe...

Hellas' øyrike er ferieparadiset for svært mange nordmenn. År etter år topper Kreta listen over mest besøkte destinasjoner i Middelhavet. Men det er ikke bare Kreta som er populær. Rhodos, Santorini, Paros, Korfu og Kos er også velklingende navn for solhungrige nordmenn.

Les også: Bo med stil i Hellas - se boutiquehotellene

Men alt er ikke vel i ferieparadiset. Finanskrisen har rammet Hellas hardt. Såpass hardt at hele økonomien er nær en kollaps. Hellas har en stor gjeld (vi snakker 300 milliarder euro), arbeidsledigheten stiger, og nå krever EU-kommisjonen at det skjer drastiske kutt for å hindre at hele landet går konkurs, noe som eventuelt vil ramme resten av eurosonen, også.

EU-kommisjonen har blant annet krevd at lønningene i offentlig sektor må kuttes, men dette har ført til kraftige protester og store demonstrasjoner i Hellas.

Dermed har noen tyske politikere kommet på banen med et ganske kreativt forslag: Selg noen av øyene!

Resultatet ble at tyske aviser litt spøkefullt oppfordret Hellas til å selge Rhodos, Kos og Korfu - og de skrev at tyskerne gjerne vil kjøpe, skriver Daily Mail. Som kjent er tyskere vel så glade i å feriere på de greske øyene som oss nordmenn.

Men det er ikke det konkrete og seriøse forslaget fra politikerne Marco Wanderwitz og Frank Schäffler er at Hellas bør selge noen av sine mange ubefolkede øyer.

- Hellas bør selge deler av sine statlige selskaper, og også noen av sine ubefolkede øyer, sa Schäffler.

Upassende og fornærmende

Hellas har imidlertid ikke sett på forslaget med snille øyne.

- Slike forslag er ikke passene i tider som dette, sa den greske utenriksministeren Dimitris Droutsas til tysk tv, ifølge Guardian.co.uk.

Grekerne har satt i gang en boikott av tyske varer og selskaper. Så langt har det ført til et fall i salget av tyske bilmerker, og at en tysk supermarkedkjede har fått mindre omsetning.

Disse greske øyene ER til salgs

Det er nok lite sannsynlig at Hellas går inn for å selge unna noen øyer - selv om landet har over 6.000 av dem, og bare et par hundre er bebodd. Men det finnes faktisk noen greske øyer som er til salgs:

  • St. Thomas - en øy på 1.200 mål ikke så langt unna Aten: 15 millioner euro
  • En øy like ved Ithaka på 135 mål: 1,17 millioner euro
  • Amorgos - en øy på 2.000 mål: 6,1 millioner euro
  • Ligia - en liten øy på 130 mål like utenfor Ithaka: 800.000 dollar
Se flere greske øyer til salgs hos Private Islands Online

Les også: Santorini - perlen blant greske øyer