Ber badenymfene være forsiktig i Sør-Sverige og Danmark

Risiko for bakteriesmitte langs kysten.

Varmt og godt i sjøen? Da bør du tenke deg om to ganger før du legger på svøm. Foto: Colourbox
Varmt og godt i sjøen? Da bør du tenke deg om to ganger før du legger på svøm. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på ferie hos söta bror eller i deilige Danmark? Da bør du tenke deg om to ganger før du kaster deg ut i vannet.

I sommer har nemlig helsemyndighetene i Sverige og Danmark advart om å bade langs kystområdet. Her kan utsatte personer bli smittet av spesielle vannbakterier ved bading, ifølge Folkehelseinstituttets nettsider.

Hvem bør passe seg?

De "utsatte personene" som bør være ekstra forsiktig er personer med væskende eller dype hudsår, og personer med nedsatt immunforsvar og visse kroniske sykdommer. Disse har nemlig økt risiko for alvorlig sykdom som er forårsaket av ulike arter av vibriobakterier.


Personer med kronisk leversykdom, kroniske blodsykdommer som hemokromatose og personer med redusert immunforsvar er spesielt utsatte og kan utvikle alvorlig sykdom med blodforgiftning.

Vibriobakteriene finnes som miljøbakterier i sjøvann, og brakkvann i tropiske og tempererte strøk, ifølge Matportalen. Bakteriene er uvanlige langs Norskekysten, fordi vannet er for kaldt.

Les også: Her blir du straffet for å bade i norsk ferskvann

Bakteriene trives i varmt vann

Dersom vanntemperaturen har holdt seg over 20 grader i en uke eller mer, bør risikogruppen unngå bading i kystområder fra vestkysten til Stockholms skjærgård i Sør-Sverige og i Danmark. Dersom du er i tvil om du kan bade eller ikke, bør du kontakte lokale helse- eller miljømyndighet for med informasjon, råder fhi.

Velger du likevel å bade i de utsatte områdene, kan du redusere risikoen ved å ta korte bad, tørke deg grundig med rent håndkle, eller dekke sår med heldekkende bandasjen. Får du feber og/eller større hud- eller øreinfeksjon etter bading, bør du oppsøke lege.

Norskehavet: Varsler eksplosjon av brennmaneter

Friske personer kan også bli rammet

Det er når bakterien kommer inn i et sår mens man bader, at sykdommen kan oppstå.

Friske personer kan også bli syke, men utvikler ofte milde sykdomsbilder. Disse kan bli smittet ved at de får sår eller rifter ved bading, som kan være inngangsport for bakeriene.

Sykdommer som kan oppstå, kan variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen (som gir hevelse, varmefølelse og rødhet i huden) og sårinfeksjon. Blodforgiftning kan også oppstå, som i svært sjeldne tilfeller kan ha dødelig utgang.

Hvis du blir smittet, blir du fort syk. Inkubasjonstiden er vanligvis fra 1-2 døgn.

I 2010 ble det meldt om 18 tilfeller av vibrioinfeksjon etter bading i Sverige. Syv av disse var øreinfeksjoner, mens 11 fikk alvorlige infeksjoner som svenskene kaller for ”badsårsfeber".