Maten du får på sykehusrestauranten Hospitalis i Riga trenger nødvendigvis ikke se slik ut, selv om det er mulig å få servert maten på denne måten. Foto: Hospitalis.lv
Maten du får på sykehusrestauranten Hospitalis i Riga trenger nødvendigvis ikke se slik ut, selv om det er mulig å få servert maten på denne måten. Foto: Hospitalis.lvVis mer

Bedre sykehusmat får du ikke

Restauranten Hospitalis i Riga er noe for seg selv.

Sterile sykehusvegger og gynekologstoler er vel ikke det som får frem matlysten i folk flest. Skulle en tro.

Men skalpeller, rullestoler og operasjonsbord er oppskriften på en av Latvias mest populære restauranter.

På tross av økonomiske nedgangstider og en kraftig reduksjon i restaurantbesøk i Latvias hovedstad, er sykehusrestauranten Hospitalis et populært sted å tilbringe lunsjen, eller kose seg over en romantisk middag.

>> Storbyguide til Riga

Inspirert av sovjetsykehus

Restauranten er blitt utviklet med hjelp fra Latvias sykehusmuseum, samt utstyr fra forskjellige sykehus rundt om i landet. Eierne forteller til DinSide at de ble forbauset over hvor mye godt og intakt sykehusutstyr som lå liggende rundt på bakrommene til landets legekontorer.


Resultatet er blitt en restaurant som blander moderne og minimalistisk stil, i god, gammeldags sovjetsykehusstil.

Du tør ikke annet enn å spise pent når denne strenge sykesøsteren serverer maten din på sykehusrestauranten Hospitalis. Foto: Kim Jansson Vis mer


Ikledd tvangstrøye

Servitørene er selvfølgelig kledd i grønne sykehusuniformer. Kniv og gaffel er bare for pyser, om du vil spise med skalpell, er det godt mulig å gjøre det.

Vil du ta konseptet ett steg videre, kan du få en av de søte servitørene til å kle deg inn i tvangstrøye - for deretter å mate deg. Ja, du leste riktig. Ifølge eierne er det mange som ønsker en slik behandling - faktisk er det minst en til to personer som ber om tvangsmating hver eneste dag.

Forøvrig er maten ganske billig, mellom 50 og 90 kroner, og etter en liten prøvesmaking kan vi konstantere at den smaker mye bedre enn vanlig sykehusmat.

Galskapens kjeller

En annen del av konseptet til Hospitalis er kjelleren, som interiørmessig står i skarp kontrast med resten av restauranten, dog temaet ligger i samme kategori.

Kjelleren består av to rom, hvor det ene rommet ser ut som en drømmeverden, der vegger og tekstil er kledd i blodrøde nyanser, en slags inspirasjon til galskap, om du vil. Noe som leder deg inn til rom nummer to, som er utformet som en mentalinstitusjon, der vegger og kanter er laget i bløtt materiale, slik at alle som skulle tenke på skade seg selv, skal komme helskinnet ut av opplevelsen.

Rommene er svært populære for arrangementer som bursdagsfeiringer og andre sammenkomster. Det har til og med blitt arrangert bryllupsmiddager her.

Kelnerne på Hospitalis er passende nok kledd som på et sykehus. Sterilt, enkelt og en attraksjon i seg selv. Foto: Kim Jansson
Et svært populært tilbud i sykehusrestauranten er å bli iført tvangstrøye og matet av servitørene.
Toalettene er også svært gjennomførte- Dette toalettet har speil overalt, bortsett fra gulvet.
Ikke mange sykehus kan skilte med sitt eget akvarium.
Veggpryd i en sykehusverden.
Menyene
Hva med en liten coctail, rett fra laboratoriet?
I dette kjellerrommet er alle veggene myke, slik at gjester med tanker om å skade seg selv, skal holde seg friske under restaurantbesøket. Foto: Hospitalis.lv
I kjelleren finner du galskapens verden, hvor svært så syke gjester kan drømme seg bort...Penisrestaurant

Eierne av Hospitalis skal ha det til at dette er den eneste restauranten i sitt slag i Europa, men det finnes riktignok andre tilsvarende restauranter, blant annet i Asia.

Én ting er i alle fall sikkert: Hospitalis føyer seg inn i rekken av mange merkelige spisesteder du finner rundt om i verden.

DinSide har blant annet skrevet om penisrestauranten i Kina, der velkledde forretningsfolk kommer for å spise dyrepeniser til lunsj.

I Beijings berømte penisrestaurant kan du få servert blant annet fritert geitepeniser og kanadiske selpeniser. Eller hva med en skikkelig penisgryte, bestående av seks forskjellige penistyper og fire testikler, kokt sammen med kyllingbuljong?

Delikatesse à la Edible Foto: Edibles nettsider Vis mer


LES SAKEN: I Kina spiser de... penis!

Sjokoladeovertrukne skorpioner

Et annet eksempel på et matkonsept utenom det vanlige er matkonseptet Edible.

Edible betyr spiselig, og det er nok ikke uten grunn at eierne må presisere dette, for maten som serveres her er ikke hva de fleste av oss kaller hverdagskost.

Sjokoladeovertrukne skorpioner, veps i honning eller maur på kjærlighetspinner er bare noe av det Edible frister med til de som måtte være litt vågale i matveien.

BILDESPESIAL: Se fristelsene fra menyen til det britiske matstedet Edible