Barnslig skimoro

Det er ikke mye psykologi i å underrette poden på fem at “Nå gutten min, nå skal vi gå halvannen mil på ski”. Da er det bedre å lokke, bestikke og fortelle eventyr underveis.- Det er lov å bruke ”rosinmetoden”, sier Heidi Kristine Syrdahl Erlandsen i Den Norske Turistforening (DNT).

Bestikkelser og eventyr er gode hjelpemiddel for å gjøre skiturene lettere for de minste.
Bestikkelser og eventyr er gode hjelpemiddel for å gjøre skiturene lettere for de minste. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Varm drikke hører med underveis.
Varm drikke hører med underveis. Vis mer

- Altså si at ”når du kommer dit skal du få en sjokoladebit”, og så videre, fortsetter hun.

Vi har snakket med fagsjefen i Barnas turlag om det å ha med småttingene på ski.

Motivasjon i forkant

Før man legger ut på tur kan det ofte være nødvendig med oppmuntring og motivasjon. Da er det er dårlig psykologi å fokusere på den lange skituren man skal gå – og det er vel neppe bare barn som kan bli demotivert av slikt … Da er det bedre å fokusere på det hyggelige man skal gjøre.

- Man bør ikke si at ”nå skal vi gå 1,5 mil” – men heller fokusere på at man skal ut og steke pølser, grave snøhule og slikt, sier Erlandsen. Dersom man har kun ett barn, kan det være lurt å gå flere familier sammen. Når det er flere barn, får man ofte gå lenger, fortsetter Erlandsen.

Det er også viktig å la barna være med på planleggingen av turen, om det er planleggingen av selve ferien eller planlegging av dagsturen.

- Det er lurt å ta med barna på planlegging av turen, hvilke områder man vil gå og slikt. Det er lurt å finne barnebøker eller lese andre bøker fra områdene dit man skal – om det er sagn og eventyr, eller bøker om hvordan og hva folk har levd av der for lenge siden. Hvis man velger et område som er spesielt eller kjent på noen måte, fører dette til at barna føler forventning om reisemålet og de har forventning underveis, forteller Erlandsen.

Når er barnet klar for tur?

Når kan du spenne ski på poden og ta ham med på tur?

- Det varierer veldig med koordinasjonen til ungen. Man kan prøve fra ungen er 2-3 år, men det er helt avhengig av hvor langt i utviklingen han er kommet, sier Erlandsen. Før man tar ungene med fra hytte til hytte, bør man ta noen skiturer i marka, hvor barna får prøve å gå med sekk, fortsetter hun.

Lengden på turen må tilpasses både barn og voksnes form. For et barn på 10 år, anbefaler DNT at en dagstur ikke overskrider 1,5 mil. Du bør også legge litt omtanke i valg av område for turen.

- Til en dagstur bør man velge et område med litt variert terreng. Det er fint med en bakke å hoppe litt i, og et sted å grave litt i snøen. Det bør ikke være altfor kjedelig terreng, og ikke altfor mye opp og ned, sier fagsjefen i Barnas turlag.

- Poenget er å være ute

Fridagen og naturen skal være en god opplevelse for både liten og stor, og da er det viktig å legge opp turen etter følget.

- Det er viktig å legge inn mange pauser, og tid til å leke i snøen. Bruk hele dagen – poenget er ikke å gå lengst mulig, men å være ute. Man kan brenne bål, ha litt godt i sekken, gjerne smøre brød med ost og ha med pølser som man kan steke over bålet. Man må gjøre turen til noe mer enn bare å gå, sier Erlandsen.

Fagsjefen for barnas turlag i DNT har gode råd for underholdning underveis, som gjør selve turen litt morsommere for de minste.

- Det er morsomt å se etter sportegn, for eksempel etter hare eller rype, og å fantasere. Selv om man som foreldre ikke kan så mye om naturen, kan man finne på fortellinger om hvilket dyr som har gått her. Man må ikke kunne så forferdelig mye, det er bedre å fantasere. Barna bør også få gå først og bestemme farten, sier Erlandsen.

Dere ikke på død og liv ta lange skiturer hver dag.

- Det er fint å bruke ulike muligheter, sier Erlandsen. Kanskje gå på ski en dag, og så ake eller lage hoppbakke en annen dag. Variasjon er lurt, mener hun.

 • Huskeliste for ryggsekken med barn på tur.
 • Barnas turlag har egne internettsider med tips til aktiviteter, barnas skivettregler og mye annet.

  Mer om vinter og ski

 • Årets solbrillemote

 • Test av akebrett

 • Godsaker til skituren; Duppeditter, lys og varme og smarte tekstiler

 • Her får du mest alpinløype for pengene

 • Test deg selv: Er du en skiekspert?
 • Ut på tur?

  Skiferie? I vår skiguide kan du sjekke hva leserne sier om de forskjellige skianleggene i Norge – og du kan legge inn dine egne kommentarer og karakterer. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.