Barnepass under Spanias sol

- Det var kaldt å komme tilbake til Norge, en temperaturforskjell på 20 grader, sier Evelyn Risnes (20), nylig hjemkommet au pair.

Evelyn Risnes var au pair i denne landsbyen, Colmenarejo. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Madrid ligger en halvtimes kjøretur unna Colmenarejo. Vis mer

Evelyn Risnes har tilbrakt de siste 10 månedene i landsbyen Colmenarejo, 35 kilometer nordvest for Madrid. Der har hun bodd og jobbet som au pair hos en familie på fire.

Hjelp, hvordan skal dette gå?

- Jeg bodde hos en argentinsk-engelsk familie, hvor moren var engelsk og faren argentinsk, forteller Evelyn Risnes. Det ble pratet både spansk og engelsk hjemme, men familien ville at jeg skulle prate engelsk med barna, for at de skulle få trening. Dette gjelder ganske mange au pairer i Spania, forteller hun.

Evelyn forteller at hun kunne litt spansk før hun reiste, men at hun ble ganske fortvilet da hun først kom til Spania.

- Jeg kunne litt spansk, men når jeg kom dit, og folk pratet spansk rundt meg, da skjønte jeg ingenting. Jeg tenkte ”hjelp”, hvordan skal dette gå. Nå går det greit, nå skjønner jeg hva de sier. Jeg burde kanskje lært mer, men siden jeg måtte snakke engelsk med barna, ble det ikke fullt så mye spansktrening, forteller Evelyn.

Som mange andre au pairer gikk Evelyn på språkskole.

- Den første tiden gikk jeg på kurs tre dager i uken på au pair byrået. Senere byttet jeg til en annen språkskole, hvor jeg gikk hver dag. Det var kjekt å gå på språkskolen på au pair byrået den første tiden. Der kunne jeg treffe andre som var i samme situasjon som meg selv, som jeg kunne prate og diskutere med. Der ble jeg kjent med veldig mange au pairer, og vi brevveksler fremdeles. På den andre skolen var det mer forskjellige folk, sier Evelyn Risnes.

Jobbet på ettermiddagen

Evelyn gikk på språkskole i Madrid på dagtid, og jobbet på ettermiddagen.

- Jeg jobbet ikke på morgenen, og det var veldig deilig, for da kunne jeg sove. Familien hadde to barn, som var 6 og 9 år da jeg kom. Jobben min var å hente dem på skolen 16:30, følge dem hjem, lage mat, kanskje ta dem på en sykkeltur eller til svømmebassenget – eller de svømte i bassenget i hagen. Så hjalp jeg dem å lese lekser, og så la jeg dem – og leste kanskje litt for dem. Foreldrene kom hjem på kvelden.

Husarbeide gjorde ikke Evelyn mye av.

- Hvis det var støvete på gulvet, så tok jeg kanskje raskt over med støvsugeren. Jeg tror jeg strøk klær fem ganger i løpet av de ti månedene jeg var der nede, beretter hun.

Trygghet i au pair byrået

Evelyn reiste til Spania med Atlantis ungdomsutveksling, og har gode erfaringer med det.

- Atlantis fant familien til meg, og jeg hadde også et sikkerhetsnett der nede. Jeg hadde byråene i Spania dersom noe skulle skje. Jeg hadde en venninne som reiste gjennom en annonse hun fant på Internett. Det er litt utrygt dersom noe skjer. Hun fikk problemer med familien, de behandlet henne mer som en hushjelp enn som au pair, sier Evelyn.

Spent før avreise

Evelyn Risnes reiste til Spania rette etter videregående. Hun hadde lyst til å studere, men visste ikke helt hva. Dermed ble det et friår i Spania med tid til å tenke.

- Jeg var litt spent før jeg dro. Spent på familien, på hvordan folk var, om jeg skulle skjønne og lære meg språket, og spent på om jeg skulle få nye venner. Dette året har vært veldig morsomt, men jeg har også vært veldig heldig, jeg har fått mange venner og har hatt flaks med familien jeg ble plassert i, forteller hun. Det er ikke alle som er like heldige som meg; jeg har sett de som har grått også, forteller Evelyn Risnes.

Etter ett år under Spanias sol er hun tilbake på skolebenken, for å studere juss.

- Det går nok bra, jeg må bare lære å studere igjen, avslutter Evelyn Risnes.

  • Slik blir du au pair.
  • Vi har tidligere skrevet om følgende reiserelaterte jobber:

  • Hotelleier i Guatemala

  • Reisejournalist bosatt i Barcelona

  • Diplomat
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.