Barnas Sverige

Hvor skal du legge familieferien for å treffe familie- og fornøyelsesparkene, badelandene og de spennende museene? Vi guider deg til hvor du finner mest på ett brett.

Her er 19 populære familieattraksjoner i Sverige, fra Skåne i sør til Jämtland i nord. Vi har sortert attraksjonene etter län, tilsvarende norske fylker. Slik kan du se hvilket område du bør velge, for å få flest attraksjoner på ett brett.

Alle priser er oppgitt i svenske kroner. Markeringene på kartene viser området for de aktuelle fylkene, men må ikke leses som en korrekt angivelse av fylkets størrelse.

Barnas Sverige


VÄSTRA GÖTALAND

Liseberg

Årets nyhet i Sveriges mest populære fornøyelsespark er Lilla Lots, en kjørende fornøyelse for hele familien. Fjorårets nyhet var Kanonen; en berg- og dalbane med skikkelig kanonstart som dytter opp i en fart på 75 kilometer i timen på tre sekunder. Vårens nyhet på hjemlige Tusenfryd, Speed Monster, er av samme type bane.

På Liseberg finnes all slags tivoliunderholdning, fra kjørende forlystelser til spill og underholdning.

Hvor: Göteborg, Västra Götaland
Sesong: 22. april til 8. oktober. Åpend daglig fra 17. mai til 27. august, ellers åpent rundt helger.
Priser: 60 kroner for alle over 7 år, barn under 7 går gratis. I tillegg kommer kostnader til aktivitetene, som koster fra 15 kroner for én billett, til 305 kroner for kjørepass som dekker fri kjøring i parken hele dagen.
På nett: Liseberg.se

Haitunell på Universeum. Foto: Universeum
Haitunell på Universeum. Foto: Universeum Vis mer


Universeum

Vitenskapssenter med alt fra naturvitenskap og teknikk til haier, regnskog og spennende eksperimenter. Universeum er nabo til Liseberg, og et eldorado for nysgjerrige i alle aldre, selv om målgruppen er alle mellom fem og 19 år. Dette er Sveriges største vitenskapssentrum, med et areale på 10.300 kvadratmeter, hvorav 1.600 kvadratmeter fylt med teknikk- og eksperimentstasjoner. Opplev krypende kakkerlakker i regnskogen og se haiene i haitunellen. I tillegg til den permanente utstillingen, er det også temporærutstillinger med forskjellige tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor: Göteborg, Västra Götaland
Sesong: Åpent hele året, alle dager fra 10 til 18 (19 i høysesong). Stengt nyttårsaften, Sankthansaften, julaften og 1. juledag.
Priser: Billettpriser høysesong (26. juni til 3. september): 145 kroner per person, barn under fem går gratis, familiebillett koster 520 kroner. Priser lavsesong: Voksenbillett koster 135 kroner, barn fra fem til 19 år betaler 95 kroner, barn under fem år går gratis. Familiebillett koster 420 kroner. Familiebillett gjelder for to voksne og maks tre barn.
På nett: Universeum.se

Universeum: Fra mat til bæsj ...
Universeum: Fra mat til bæsj ... Vis mer


Skara Sommarland

Nordens største bade- og lekeland på størrelse med 60 fotballbaner. Utendørs badeland med vannrutsjebaner, vanntuneller, karuseller, klatreborg, radiobiler mm. Til sammen 45 attraksjoner.

Hvor: På vei 49 mellom Skara og Skövde (8 km fra Skara og 24 km fra Skövde), Västra Götaland.
Sesong: Åpent daglig mellom 31. mai og 20. august, samt helgen 26. til 27. august.
Priser: Priser høysesong (30. juni til 20. aug.): 205 svenske kroner per person over 1 meter, barn under 1 meter går gratis. I lavsesong betaler alle over 1 meter 155 svenske kroner.
På nett: Sommarland.se

Barnas Sverige


Nordens Ark

Dette er en dyrepark spesielt for utrydningstruede dyrearter. Målet til dyreparken er å redde og bevare disse truede artene gjennom avl og oppfostring, utsetting av dyrene der dette er mulig, og formidle informasjon som skal skape forståelse for nødvendigheten av hjelp. Det er mulig å bo på Hotell Stallet, som ligger i tilknytning til dyreparken.

Hvor: Ved veg 171, 20 kilometer fra Smögen/Kungshamn, Västra Götaland.
Sesong: Åpent alle dager, hele året.
Priser: Voksne betaler 130 svenske kroner, ungdom mellom 13 og 17 år betaler 75 kroner, barn mellom fem og 12 år betaler 60 kroner, og barn under fem år går gratis. Familiebillett koster 350 svenske kroner og omfatter to voksne og egne barn tom. 17 år.
På nett: Nordensark.se

Barnas Sverige


JÖNKÖPING

Rosenlundsbadet

Badeanlegg med mosjonsbasseng, relaxbad, eventyrbad og utendørsbad. I eventyrbadet finner du bølgebasseng, vannrutsjebane (med tidtaking), grotter, virvelstrømmer, vannkanoner, boblebassenger mm. Du kan følge en kanal ut til utendørsområdet, hvor du om sommeren kan bade i tre oppbvarmede bassenger.

Hvor: Jönköping, Jönköpings Län.
Sesong: Åpent hele året unntatt julaften, 1. juledag, 1. nyttårsdag og Sankthansaften.
Priser: Voksne betaler 65 svenske kroner, ungdom fra sju til 19 år betaler 35 kroner, og barn mellom tre og seks år betaler 20 kroner. Familiebillett koster 165 kroner.
På nett: Jonkoping.se

Barnas Sverige


ÖSTERGÖTLAND

Kolmården Dyrepark

Dyrepark og safaripark; i safariparken kan du kjøre med egen bil og se dyrene på riktig nært hold. Her er rundt 1.000 dyr fordelt på 100 dyrearter, hvorav 38 arter er utrydningstruede. Delfinariumet med delfinforestillingen er en av de største og mest populære attraksjonene på området. Like ved dyreparken ligger Vildmarkshotellet, som tilbyr deg å sove med dyrene like utenfor teltet i Kolmårdens Safari Camp. Du kan også bo på Kolmårdens Camping.

Hvor: Kolmården ved Norrköping, Östergötland
Sesong: Hovedsesong med åpent daglig fra 6. mai til 27. august. 2. september til 1. oktober er det kun åpent i helgene. Fra februar til april arrangeres det spesielle vandringsturer.
Priser: 275 svenske kroner for voksne, og 160 kroner for barn (fire tom. 15. år). Dette inkluderer inngang til dyreparken og safariparken, og entré til delfinforestillingen.
På nett: Kolmarden.com

Barnas Sverige


STOCKHOLM

Skansen

Friluftsmuseum med dyrepark for nordisk fauna; et Sverige i miniatyr. Eget område med aktiviteter for de minste; Lill-Skansen. Her kan man også få klappe lam, geiter og minigrisunger. Det er rundt 70 arter i dyrehaven; elg, bjørn, ulv, sel, m.fl.

Hvor: Stockholm, Stockholm.
Sesong: Åpent hele året, fra 10 til 15 eller 16 i lavsesong og 10 til 22 i høysesong (20. juni til 30. august).
Priser: Varierer med sesong. 50 svenske kroner for voksne i lavsesong og 20 for barn mellom 6 og 15 år. Fra mai til september betaler voksne 80 kroner og barn 30 kroner.
På nett: Skansen.se

Gröna Lund

Tivoli med kjørende attraksjoner, spill og underholdning. Her er radiobiler, pariserhjul, berg- og dalbane mm.

Hvor: Stockholm, Stockholm.
Sesong: 29. april til 17. september. Åpent daglig fra 17. mai til 20. august, ellers åpent rundt helgene.
Priser: 60 svenske kroner for alle mellom 13 og 65 år, 30 kroner for barn mellom fire og 12 år. Barn under fire går gratis og kjører gratis på attraksjonene. Alle andre må betale for å benytte de kjørende attraksjonene, dette koster fra 15 kroner for en kjørekupong til 240 kroner som åpner for fri kjøring hele dagen.
På nett: Grönalund.com

Moro på Gröna Lund.
Moro på Gröna Lund. Vis mer


Junibacken

Astrid Lindgrens eventyr står i sentrum på Junibacken, som fyller ti år i år. Her kan du snekre, klate i trær og på traktor, hoppe og leke. Barn oppfordres til å komme iført klær som det ikke er så farlig med, da det er synd om klærne skal stoppe leken.

Hvor: Stockholm, Stockholm.
Sesong: Åpent alle dager i juni, juli og august, og tirsdag til søndag resten av året.
Priser: 110 svenske kroner for voksne, 95 kroner for barn fra tre til 15 år. Barn under tre år går gratis.
På nett: Junibacken.se

Barnas Sverige


SÖDERMANDS LÄN

Parken Zoo

Her finner du alt på ett brett: Dyrepark, bad og fornøyelsespark. Dyreparken har åpent stort sett hele året, mens fornøyelsesparken åpner i slutten av april og badelandet i slutten av mai. Badelandet holder åpent til slutten av august, mens fornøyelsesparken stenger i første halvdel av september. I dyreparken kan du se dyr fra Afrika, Asia, Australia og Sør-Amerika, i Parkenbadet kan du kjøle deg ned med en dukkert, og i Nöjesparken kan du kjøre i 90 kilometer i timen i berg- og dalbanen JetStar. Her er ogtså et Fantomet-land, for alle som liker tegneserien Fantomet.

Hvor: Eskilstuna (ikke langt fra Stockholm), Södermanlands Län
Sesong: Dyreparken har åpent fra 4. februar til 17. desember, men kun i helgene i lavsesong og daglig i perioden 29. april til 10. september. Badelandet har åpent fra 25. mai til 27. august. Fornøyelsesparken har åpent fra 29. mai til 10. september.
Priser: Priser høysesong (1. juli til 13. august): 140 svenske kroner for voksne, 100 kroner for barn mellom fire og 14 år. Dette gjelder inngang til dyreparken og fornøyelsesparken. Inngang til badet kommer i tillegg, dette koster 30 svenske kroner for voksne og 20 kroner for barn mellom sju og 14 år.
På nett: Parkenzoo.se

Barnas Sverige


UPPSALA

Fyrishov badeland

Badeland med svømmefasiliteter både inne og ute. Utebassengene har åpent fra mai til september. Eventyrbad med vannrutsjebaner, plaskedammer, strømmer mm. Treningsbasseng, boblebasseng. Stort utebasseng for de store, og mindre barnebasseng for de små ute. I forbindelse med badet ligger Fyrishov Stugby, hvor man altså kan leie hytte eller bo på campingplassen.

Hvor: Uppsala, Uppsala.
Sesong: Åpent alle dager hele året.
Priser: 75 kroner for voksne, 60 kroner for barn fra tre til 15 år. Barn under tre år går gratis.
På nett: Fyrishov.se

Barnas Sverige


ÖREBRO

Gustavsvik

Nord-Europas største opplevelsesbad, med bassenger både inne og ute. Her er akvarielaguner, vannrutsjebaner, vannfall mm. I forbindelse med badelandet er det en campingplass og hytteby.

Hvor: Örebro, Örebro Län.
Sesong: Alle dager hele året, unntatt julaften.
Priser: Voksne betaler 100 svenske kroner, barn født mellom 1990 og 1999 betaler 80 kroner og barn født i år 2000 eller senere betaler 40 kroner. Barn under to år går gratis.
På nett: Gustavsvik.com

Barnas Sverige


VÄRMLAND

Sunne Vattenpark

Dette er ferskeste stammen på badelandtreet, og åpner bassengene for allmenheten 15. juni 2006. Dette er et utendørs badeland, med garantert 25 grader i vannet, og gratis solsenger. Her er ti vannattraksjoner med fart og spenning.

Hvor: Sunne, Värmland.
Sesong: Åpent daglig mellom 15. juni og 20. august.
Priser: Priser høysesong (26. juni til 20. august): 190 svenske kroner for alle over 1 meter, barn under 1 meter går gratis. Familiebillett koster 690 kroner og gjelder for fire personer. I lavsesong er prisen 170 kroner for alle over 1 meter, og 590 kroner for familiebillett.
På nett: Vattenpark.se

Barnas Sverige


DALARNA

Aqua Nova Borlänge


Aqua Nova er et opplevelsesbad i tilknytning til den eksisterende svømmehallen Maserhallen. I Maserhallen kan mosjonistene få glidd gjennom sine lengdemetre i fred og ro, mens urokråkene kan innta eventyrbadet. I eventyrbadet er det tre vannrutsjebaner som går unna; en på 80 meter, en på 100 meter med discorytmer i rutsjetunellen, og en på 130 meter. Her er villfoss, bølgebasseng, utebasseng med virvelstrøm, klatrevegg, boblebad mm. Her er også et eget badeområde for de aller minste, hvor man kan bade med pirater i piratskip, eller sammen med "skilpadder" og "fisker".

Hvor: Borlänge, Dalarnas Län.
Sesong: Hele året.
Priser: Voksne betaler 105 svenske kroner, ungdom mellom 10 og 17 betaler 75 kroner, og barn mellom tre og ni år betaler 60 kroner. Barn under tre år går gratis.
På nett: Simhallen.se

Barnas Sverige


JÄMTLAND

Jamtli

Jamtli er Jämtlands läns museum. Denne attraksjonen slo både Astrid Lindgrens Värld, Junibacken, Kolmården og Liseberg som Sveriges beste turistanlegg for barnefamilier. Stedet får skryt for at det ikke er trengsel og køer, det er trivelig og lærerikt miljø som kiler fantasien. Det er gode lekeområder for barna, og dessuten masse aktiviteter for både barn og unge.

Hvor: Östersund, Jämtlands Län.
Sesong: Åpent hele året, med visse unntak som julaften, 1. juledag, nyttårsaften m.fl.
Priser: 90 svenske kroner for voksne og 25 kroner for barn og ungdom under 18 år (men alle under 18 går gratis i voksnes selskap.
På nett: Jamtli.com

Landlig lek på Jamtli.
Landlig lek på Jamtli. Vis mer


Barnas Sverige


GOTLAND

Kneippbyn Sommarland & Vattenland

Her kan du besøke det ekte Villa Villakulla fra filmene om Pippi, her er Sommarland, Vattenland, Eventyrgolf og mye annet. I Sommarland kan de minste sprette fra seg litt energi i hoppeslott, de kan kjøre gocart, trafikkbiler, padle i kano og mye annet. I vannlandet er det 15 vannrutsjebaner og åtte oppvarmede bassenger.

Hvor: Visby, Gotlands Län.
Sesong: 18. mai til 3. september.
Priser: Priser høysesong (26. juni til 13. august): 165 svenske kroner for alle over tre år, barn under tre går gratis. I lavsesong er entréavgiften 120 kroner.
På nett: Kneippbyn.se

Barnas Sverige


KALMAR

Astrid Lindgrens Värld

Her kan du treffe alle de kjente skikkelsene og vandre gjennom alle kjente stedene fra Astrid Lindgrens bøker; Pippi, Madicken, Karlson på taket, Lotta i Bråkmakergata og alle de andre. Du får også mulighet til å se teaterforestillinger med figurene. Det er hytteby og camping i forbindelse med familieparken.

Hvor: Vimmerby, Kalmar Län.
Sesong: Daglig fra 20. mai til 3. september.
Priser: Priser høysesong (10. juni til 3. september): 230 svenske kroner for voksne, 155 kroner for barn mellom tre og 12 år, barn under tre år går gratis. Familiebillett koster 695 kroner og gjelder for to voksne og tre barb. I lavsesong betaler voksne 145 svenske kroner og barn 115 kroner.
På nett: alv.se

Barnas Sverige


KRONOBERGS LÄN

Växjö Aqua Mera

Dette badet er blant de beste eventyrbadene i landet, sammen med Aqua Nova i Borlänge og Gustavsvik i Örebro, ifølge en test av badeland gjort av svenske Aftonbladet. Her er basseng for mosjonssvømmere, romersk bad, barnebasseng og eventyrbad. I eventyrbadet finner du vannrutsjekanoner på 56 og 70 meters lengde og en fallhøyde på 7,2 meter, her er strømkanal, klatrevegg, vannkanoner, boblesone, mm.

Hvor: Växjö, Kronobergs Län.
Sesong: Åpent hele året.
Priser: Voksne betaler 85 svenske kroner, ungdom mellom 10 og 17 år koster 70 kroner, og barn fra tre til ni år betaler 55 kroner. Barn under tre år går gratis. Familiebillett koster 260 kroner og omfatter to voksne og to ungdommer.
På nett: Simhallen.se

Barnas Sverige


SKÅNE

Aq-va-kul

Badeland med alt fra mosjonsbasseng til utendørsbasseng, tyrkisk bad og eventyrbad. I eventyrbadet er det bølgemaskin, vannrutsjebane, virvelkanal, grotter, boblebasseng mm.

Hvor: Malmö, Skåne.
Sesong: Eventyrbadet er åpent alle dager unntatt Sankthansaften, Sankthansdagen, julaften, 1. juledag, Nyttårsaften og 1. nyttårsdag.
Priser: Voksne betaler 75 svenske kroner, ungdom mellom sju og 17 år betaler 50 kroner og barn mellom to og seks år betaler 30 kroner. Barn under to år går gratis. Familiebillett koster 185 svenske kroner og omfatter to voksne og tre egne barn.
På nett: Aq-va-kul.com