Barnas solvettregler

SOLVETT: Det er godt for små kropper å få løpe fritt uten klær når temperaturen tillater det, men husk at barn har tynnere hud enn voksne og blir lettere solbrent. Solskader i barneårene kan føre til hudkreft og øyensykdommer i voksen alder.

Solbriller er viktig solbeskyttelse.
Solbriller er viktig solbeskyttelse. Vis mer


Norge ligger på tredjeplass i verden når det gjelder forekomst av hudkreft, etter New Zealand og Australia. Det er UV-stråling som er hovedkilden til hudkreft, og solen er den største synderen.

Så selv om UV-stråler i begrenset omfang er også viktig for kroppens produksjon av D-vitaminer, gjelder det å beskytte seg selv, og ikke minst barna, best mulig. Solskader som solbrenthet i barneårene, kan resultere i kroniske skader i form av hudkreft og grå stær i voksen alder.

Hva gjør du?

Hvordan beskytter du barna mot solen? (Avsluttet)
En kombinasjon av alle punktene ovenfor(64%) 155
Bruker solkrem(27%) 66
Holder dem i skyggen(7%) 18
Kler ut solen(2%) 5
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

I en fersk undersøkelse om nordmenns solvaner, utført av MMI for Statens strålevern og Kreftforeningen, viser at den vanligste måten å beskytte barna mot skadelige solstråler på, er å benytte høyere faktor på solkremen. På spørsmålet "Hvis du har barn mellom 0-10 år, beskytter du barna på en annen måte enn deg selv, og i tilfelle hvordan?", svarer intervjuobjektene slik:

  55 prosent bruker solkrem med høyere faktor
  35 prosent smører barna inn med solkrem oftere
  26 prosent bruker klær som beskyttelse for huden
  15 prosent passer på at barna bruker solhatt
  13 prosent beskytter barna på samme måte som seg selv
  10 prosent passer på at barna oppholder seg mer i skyggen
  3 prosent passer på at barna bruker solbriller
  1 prosent svarer "annet"
  3 prosent svarer "vet ikke"

Klær og skygge viktigst

De fleste støtter seg altså til solkrem, men ifølge Kreftforeningen er klær og skygge den viktigste solbeskyttelsen for barn.

- Hvis barna oppholde seg i solen, bør man beskytte dem med luftige, fargerike klær og rikelig med solkrem med høy faktor på ubeskyttede steder. Bruk minst faktor 30 på små barn, sier fagsjef i Kreftforeningen, Ellen Beccer Brandvold.

Barn under ett år bør ikke utsettes for direkte sollys i det hele tatt, og ifølge tyske Ökotest har ikke barna opparbeidet fulle beskyttelsesmekanismer før de er 16 år, så du bør ikke slippe solkrembruken ute av syne selv om barna runder tenårene. Særlig tenåringsgutter er dårlige til å bruke solkrem, viser den ferske undersøkelsen fra Kreftforeningen.

>> Kremer, klær, briller og plaster: Se hvordan du best beskytter barna i solen.

>> UVA, UVB, filter og faktor: Hva betyr det?

-> Klikk her for oversikt over flere artikler om barn.
-> Klikk her for flere helse-artikler.