Barcelona på et blunk

Hele Barcelona på en helg, er ikke mulig. Med de fem "mustene" vi har plukket frem, parerer du fint når Barcelona diskuteres.

Casa Vicens fra 1885 er et av arkitekten Gaudis verk.
Casa Vicens fra 1885 er et av arkitekten Gaudis verk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barcelona er hovedstaden i den selvstendige regionen Catalunya i Spania, og folket som bor her er, ikke uten grunn, stolte av sin by. Ikke minst trekker byens befolkning frem at distansen de føler for resten av Spania.

- Jeg er ikke spansk, jeg er catalansk, sa en ung jente DinSide Reise traff i Barcelona.

Rundt fem millioner mennesker bor i stor-Barcelona. I tillegg til et livlig natteliv, en usedvanlig arkitektur, fantastiske museer, har Barcelona også en fire kilometer sandstrand. Ca to timers kjøring unna, står du på ski i Pyreneene. Det er nok ikke uten grunn at Barcelonas innbyggere sier at byen har alt.

Casa Milà

På Passeig de Gràcia ligger huset den feirede arkitekten Gaudi, tegnet for familien Milà. Bygningens mykt linjede fasade, ble ikke godt mottatt av byens befolkning, og fikk økenavnet steinbruddet – eller Las Pedreras som det heter på spansk. Bygget har nydelig Art Noveau-detaljer; Lamper, karnapper, møbler og dører er utskåret som langstrukne grener. På toppen ligger familien Milàs leilighet; Elegant, romslig, og innredet etter datidens høyeste standard. Imidlertid var ikke Milà-hustruen videre begeistret, og da industrimagnaten Milà døde, flyttet hun ut.

På takterassen skjuler særpregede skulpturer skorsteiner og ventiler. I dag eies bygningen av banken Caixa Catalunya, som har innredet et interessant Gaudimuseum på loftet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Åpningstider: Fra klokken 10-20 hver dag. Det koster 1.000 ptas å se hele bygningen og Milà-leiligheten (Passeig de Gràcia 92)

La Sagrada Familia

Gaudi rakk aldri å få se sitt hovedverk ferdigstilt, noe som slett ikke er merkelig tatt i betraktning av at arkitekten ble født i 1852, og at det i år etter år har blitt sagt at byggeprosjektet skal være ferdigstilt om seksti år. Fremdeles er området full av enorme kraner og masser av bygningsarbeidere.

Når kirken som var ment å skulle huse bostedsløse, er ferdigstilt, skal det være atten spir. Gaudi begynte på prosjektet allerede i 1883, og fra 1910 dedikerte han all sin tid og hele sin formue på prosjektet. I sine siste år var arkitekten en fattig mann som tigget penger på gaten for å ferdigstille sitt livsverk. I 1926 blir Gaudi overkjørt på av en trikk. Etter sigende ble han funnet med kun en epleskrott i lommen, og folk trodde den overkjørt mannen var en ordinær boms. Han ble derfor sendt på fattighospitalet. Etter noen dager finner de at bomsen er arkitekten Gaudi, og han blir da sendt til et mer respektabelt sykehus. Da var det for sent.

Ta også heisen opp i tårnene. Det finnes også et museum med oversikt over Gaudis arbeider. Åpningstider:0900-1800 Det koster 800 ptas + 200 ptas for å ta heisen. (Carrer de Mallorca 401)

Museenes by

I Barcelona finnes museer for nært sagt alle interesser; Fra kloakkmuseet til parfymemuseet, og derfra til museet for middelalderkunst og videre til museet for moderne kunst. Selvsagt får en med seg Picassomuseet som har kanskje verdens største samling av Picassos verker. Kjennere mener likevel at museet kanskje ikke har er den mest interessante samlingen av Picassoarbeider. Museet er åpent fra kl 10-1930 hver dag unntatt mandag. (Carrer Montcada 15-9)

Picassomuseet er også et godt utgangspunkt for en spasertur der det ligger nesten skjult i en av de smale smugene i bydelen Ribero. Et steinkast unna ligger kirken Santa Maria del Mar, med sine høyreiste strebesøyler.

Tapas, tapas, tapas

Intet sted i verden klarer å måle seg med Barcelonas store utbud av tapasbarer. De ligger tett i tett over hele byen. Her serveres sardiner, blekksprut, skalldyr, skinker, poteter i alle varianter, kjøttboller, salater og annet snadder i små rasjoner. Plukk fra disken, eller be kelneren anbefale deg dagens godbit. Men pass for all del på å spise kun litt på hvert sted – du må jo smake mest mulig.

SHOPPING: Barcelona er spesialister på spesialforretninger.
SHOPPING: Barcelona er spesialister på spesialforretninger. Vis mer

Shopping

Var det Barcelonas innbyggere som oppfant shoppingkunsten? Byen rommer spesialforretninger for alt. Her finnes en forretning som kun selger lynavledere, en butikk som kun selger tørkede urter til medisinsk bruk, og en som tilbyr bare kleshengere.

På Passeig de Gràcia ligger Chanel, Loewe og Max Mara voktet av bevæpnede vakter, vegg i vegg med Kokaï og den spanske kjeden Sara. Her ligger også kjempefilialen av varehuskjeden El Corte Ingles, med en enorm parfymeavdeling og et fantastisk utvalg av barneklær. Men få for all del med deg de små forretningene i Barri Gòtic og i bydelen Ribero.

På Ramblas ligger det berømte matmarkedet La Bocerìa, som har alt det et hjerte kan begjære av smak. Her finnes også andre markeder, nesten like fargerikt som det på Ramblas. Sjekk også ut Mercado de Llibertat ved Calle de Sta. Eugènia.

Se bildene fra Gaudisk arkitektoniske underverker, Picassomuséet og hverdagslivet i Barcelona. Noen syns byen er forferdelig, men de fleste blir betatt. Her kan du se hva DinSides lesere syns om Barcelona.

Ut på tur?

Lyst på et avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!