En stor del av hverdagen går med til å be og vise respekt for Buddha.
En stor del av hverdagen går med til å be og vise respekt for Buddha. Vis mer

Bangkok: Bedre enn sitt rykte

Bangkok er byen med det dårlige ryktet, byen alle reiser fra, byen hvor alle har vært men som ingen innrømmer å kjenne. Vi ble en uke i metropolen med håp om å bli litt klokere, og det ble vi.

Publisert

Kan man kåre verdens mest kaotisk by? Det er mulig Bangkok vil være med i tetstriden. Hvor mange som bor her er vanskelig å si. Noen står hardnakket på åtte millioner, andre påstår at man sluttet å telle på 12. Thailands hovedstad og kulturelle senter brer seg som et rufsete lappeteppe i alle retninger.

Løsningen har et navn: tuk-tuk!

Det er ikke lett å komme seg fram i Bangkok. Uansett hvilke ambisjoner du har for oppholdet kan du bare glemme å gå. Heldigvis er det billig med taxi, og hvis du er litt tøff og har god oversikt, er buss et enda billigere alternativ.

Best av alt likte vi å kjøre tuk-tuk, en slags motorisert rickshaw. Litt farlig, støyende og ikke noe særlig billigere enn en vanlig taxi. Men med totakts motor og tilbakelente seter er tuk-tuken et Bangkok i miniatyr. Pass deg for tuk-tuksjåfører som lover deg rundtur i byen for 20 baht. ’Rundturen’ du får består av en rekke besøk hos håpløse
juvelhandlere og useriøse skredderbutikker.

Sightseeing i storbyen

Har du ambisjoner om å forstå Thailand og thailendere er en rundtur til byens palasser og buddhisttempler et absolutt must. Buddhisme er en hjørnestein i thailandsk identitet og kultur, noe som de uttallige overdådige templene vitner om. På en dag ser du landets helligste buddhafigur i Wat Phra Kaew, kongens høysete i Grand Palace og en tre meter høy Buddha av massivt gull i Wat Traimit. Verdt å ta med seg er en tur innom Bangkoks eldste og største tempel, Wat Pho, hvor du i tillegg til en 46 meter lang liggende Buddha finner byens eldste massasjeskole.

TukTuksjåførene har tatt seg en pause, og hele gaten er full av de snodige taxiversjonene...
TukTuksjåførene har tatt seg en pause, og hele gaten er full av de snodige taxiversjonene... Vis mer

Bangkok preges av elvene som renner på kryss og tvers gjennom byen. En av de mest populære severdighetene finner du nettopp på vannet: Det flytende markedet, Wat Sai, i Thonburi. Fra gammelt av har man her solgt og byttet varer fra båt til båt. Men nå for tiden virker det som turiststrømmene er det som holder det hele i gang. Vel så spennende er det å bare hoppe på en av elveferjene som tråler opp og ned den store Chao Praya elven. For kun 3 baht kan du kjøre så lenge du orker og få et litt annet inntrykk av metropolen.

Dette bør du ha i handleposen


Du skal lete lenge etter det sted i verden som danker ut Bangkok når det gjelder falske merkeklær og ’uoppdagelige’ kopier. I Patpong Night Bazaar og langs Khao San Road fyller du gaveposen med alt fra klokker og laserpenner, til Levis bukser for under femtilappen. Hvis du er så dum at du spør om varene er ekte, svares det friskt: ’Yes, yes - original copy!’

Det har lenge vært populært å få sydd seg en dress eller en kjole mens man er i Thailand. Ikke så rart når prisen på en tre delers dress i kasjmirull kan handles inn for under tusen kroner. Har du bestemt deg for å gjøre et kjøp bør du passe på å kikke litt rundt først. Bangkok har uoversiktlig mange skredderbutikker, noen mer seriøse enn andre. Vi har hatt gode erfaringer hos Manhattan, og mottatt anbefalinger på Rajawongse og Marzotto.

Overflod av hoteller

Mens de fleste som reiser på pakketur blir innlosjert i et av de mange overdådige hotellene langs Chao Praya elven, trekker ryggsekksturistene til budsjett-turismens mekka: Khao San Road. I denne 500 meter lange gaten finner du all verdens ulike rom og senger. Fra kr 20 opp til tusenlappen kan du velge og vrake blant hoteller, pensjonater og såkalte ’backpackere’ (hoteller beregnet på deg som reiser med ryggsekk) som holder åpent til alle døgnets tider.

På tross av at Khao San Road har et av Bangkoks beste turistmarkeder som tilbyr alt fra skreddersydde dresser til internettkafeer, anbefaler vi deg å styre klar av dette området når du velger hotell. Vi valgte oss et hotell rett utenfor byens Chinatown som ligger vis a vis Bangkoks togstasjon, Hualamphong. Srikrung Hotell tilbyr dobbeltrom til kr 100. Her er det rent og pent med room-service fra egen restaurant, og en beliggenhet som gjør at du kan nå det meste i byen med en tuk-tuk for 20 kroner.

Hvis pris ikke spiller noen rolle kan du jo prøve deg på gamle, ærverdige Oriental Hotell. Her koster de beste rommene opptil 12.000 kroner natten, men så kan du til gjengjeld sove i trygg visshet om at du har vært innom et av verdens desidert beste hoteller. Joseph Conrad og Somerset Maughan står på listen over fornemme og tidligere faste gjester.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer