Bali feirer ingenting

I dag begynner perioden som markerer det Balinesiske nyttår etter saka-kalenderen, og paradisøyas innbyggere markerer årsskiftet med å gjøre så lite som overhodet mulig.

Denpasar ser ut som en spøkelsesby. Over hele Bali holder folk seg inne, det feires ingenting!
Denpasar ser ut som en spøkelsesby. Over hele Bali holder folk seg inne, det feires ingenting! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over de neste tre dagene vil intetanende turister på Bali få seg et aldri så lite sjokk: Den ellers så livlige øya preges nemlig av folketomme gater, stengte butikker – ikke så mye som et pip. Men det er ingen grunn til panikk, etter den hinduistiske Saka kalenderen feires det i disse dager Nyepi, nyttår, best beskrevet som en stille markering av spirituell renselse.

Demonene skal bort!

Balinesisk Hindu religion sier siden alt liv oppsto fra ingenting så skal hvert nyår begynne på samme måte - med ingenting. Hensikten med Nyepiferiringen er å bli kvitt livets dårlige elementer, onde ånder samt diverse demoner. Dette gjøres da best ved å være helt stille, slik at de onde åndene skal tro at den ellers så livlige øya er forlatt.

Fire strenge regler praktiseres: Unngå bruk av lys og strøm, unngå arbeid, unngå bevegelse og unngå lyst.

Men helt stille klarer ikke Balineserne å holde seg. I Indonesias største avis Jakarta Post varsles det nå at ’Ogoh Ogoh’ feberen har inntatt Bali. I dagene før øya trer inn i stillheten skal det nemlig feires. Og dette gjøres ved at store dukker med ondt utseende, Ogoh Ogoher, paraderes rundt før de brennes til skremsel for onde ånder som skulle befinne seg i nærheten.

Hva gjør du?

Balinesisk danser iført tradisjonelt kostyme.
Balinesisk danser iført tradisjonelt kostyme.
Vis mer

Har du planer om å reise til Bali i løpet av de nærmeste dagene, bør du dobbeltsjekke med både flyselskap, reisearrangør og hotellet – 4. april er nemlig det aller meste, også flyplassen, stengt. Rutefly som skal lande på Balis Ngurah Rai må belage seg på å bli omdirigert til Surabaya eller Jakarta.
Selv om det ikke kreves at besøkende skal følge reglene på lik linje med de innfødte, oppfordres turister til å observere og følge den balinesiske tradisjonen. Kanskje ikke det verste som kan skje, i hvert fall om du utelater et par av de fire reglene…

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Her finner du mer informasjon om Nyepi og hva som skjer på Bali de nærmeste dagene.