Bagasjen forsvinner

Forsikringsbransjen har økt sine utbetalinger på grunn av tapt og forsinket bagasje.

En ensom koffert ligger igjen ved rullebanen på OSL. Fotografen vet ingenting om hvor den endte sin skjebne. Foto: Atle Solberg
En ensom koffert ligger igjen ved rullebanen på OSL. Fotografen vet ingenting om hvor den endte sin skjebne. Foto: Atle Solberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi opplever at dette med forsinket eller tapt bagasje er noe ganske mange kommer borti, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring.

Hun forteller at Europeiske har utbetalt 14,1 millioner kroner til sine kunder så langt i år på grunn av forsinket bagasje. På samme tid i fjor var tallet 12,2 millioner kroner.

«Folk tar rett og slett feil koffert.Emma Elisabeth Vennesland, Europeiske reiseforsikring»


Også Finansnæringsens Fellesorganisasjons (FNOs) statistikk for årets første halvår viser at utbetalinger knyttet til tyveri og tap av reisegods øker. Sammenlignet med første halvår 2009 er økningen 16,4 prosent, men det hører også med til hele bildet at vi reiser stadig mer.

Likevel - forsinket eller forsvunnet bagasje er den største utbetalingsposten knyttet til transport på reisen, ifølge Europeiske reiseforsikring som har 40 prosent av markedet i Norge.

>>> Selger hittegods fra Gardermoen

Emma Elisabeth Vennesland synes nordmenn bør bli flinkere til å merke bagasjen sin før de reiser. Foto: Europeiske reiseforsikring
Emma Elisabeth Vennesland synes nordmenn bør bli flinkere til å merke bagasjen sin før de reiser. Foto: Europeiske reiseforsikring Vis mer


Ensomme kofferter

Europeiske reiseforsikring har så langt i år behandlet 4.300 saker knyttet til forsinket bagasje, og Vennesland anslår at tallet for hele bransjen er omtrent 11.000 tilfeller til nå.

Hun mener det er flere grunner til at bagasjen kommer på avveie.

– Hyppigere reiser og avganger øker selvsagt sjansen for forsinket bagasje, men mange norske kofferter lever ensomme liv på flyplassen rundt omkring i verden fordi de er dårlig merket, sier Vennesland.

Hun synes nordmenn er lite oppfinnsomme og flinke når det gjelder merking av bagasje, noe som gjør det vanskelig å finne riktig eier.

– Bagasjebåndet på OSL er fullt av svarte, helt like kofferter. Folk tar rett og slett feil koffert, sier Vennesland.

>>> Derfor kommer ikke kofferten

Merk bedre!

Det føres statistikk over bortkommen bagasje, og det er derfor både i flyselskapenes og flyplassenes interesse at bagasjen kommer til rette. Det er imidlertid en mye vanskeligere oppgave å løse hvis kofferten ikke er tydelig merket med navn, adresse, eller minimum et telefonnummer.

– Vi burde være flinkere til å kjøpe kulørte kofferter og bager. Reisegodset må merkes tydelig med navnelapp. Det kan også være lurt å legge et telefonnummer eller et businesskort med navn og telefonnummer i bagasjen.

>>> Merete nektet å betale overvekten