Badevannet kontrollert på 22.000 steder

Her kan du sjekke badevannskvaliteten der du skal bade i sommer.

<b>KVALITETSKONTROLL AV BADEVANN:</b> Vannkvaliteten på 22.000 badesteder i Europa er kontrollert. Du kan selv sjekke kvaliteten på din feriestrand. Her, på Kypros, bader du trygt. Foto: EEC
KVALITETSKONTROLL AV BADEVANN: Vannkvaliteten på 22.000 badesteder i Europa er kontrollert. Du kan selv sjekke kvaliteten på din feriestrand. Her, på Kypros, bader du trygt. Foto: EEC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

92,1 prosent av vannet ved badesteder i EU oppfyller nå minstekravene i badevanndirektivet.

Ifølge rapporten var det ypperlig kvalitet på badevannet på 77,1 prosent av de kontrolerte stedene, det vil si at vannet der oppfylte de strengeste kravene. Dette er en forbedring på 3,5 prosentpoeng fra forrige år.

93,1 prosent av badestedene langs kysten, er klassifisert som tilstrekkelig, eller tilfredsstiller de mindre strenge obligatoriske kravene. Rundt to prosent av badestedene oppfylte ikke kravene.

Her kan du sjekke badevannskvaliteten:


Problem i flere land

– Vannkvaliteten ved strender og andre badesteder er en av de viktigste miljøbekymringer hos europeiske borgere. Men i flere land er det fremdeles et problem med forurensning fra jordbruk og kloakk, så vi trenger mer innsats for å sikre trygt og rent vann for allmenheten, uttaler professor Jacqueline McGlade, administrerende direktør i European Envirinment Agency (EEA) i en pressemelding.


Best og verst

Ifølge rapporten, er badevannet i Hellas, Kypros, Kroatia og Malta veldig bra. På mer enn 90 prosent av de testede stedene oppfyller badevannet de strengeste kravene og får karakteren utmerket kvalitet - og de resterende tilfellene oppfyller de oblkigatoriske kravene i badevanndirektivet.

I den andre enden av skalaen finner vi Nedeland, Bulgaria, Latvia, Luxemburg og Belgia. Det er få av badeprøvene der som oppfyller de strengeste kravene, så antallet badesteder med utmerkelsen utmerket vannkvalitet er lav, spesielt når det gjelder innlandsvann.

Ifølge rapporten, er vannkvaliteten på Europas mest populære sommerdestinasjoner generelt bra, mer enn 90 prosent av badestedene oppfyller de obligatoriske kravene. Spania, Portugal og Italia har utmerket vannkvalitet på mer enn 80 prosent av badestedene.

Generelt har kvaliteten på badevann i EU blitt betraktelig forbedret siden 1990. Antallet av badesteder ved havet som ikke oppfyller badevanndirektivets krav, har sunket fra 9,2 prosent i 1990 til 1,5 prosent i 2011. Antallet badevann i innlandet som ikke oppnår de obligatoriske kravene har sunket fra 11,9 prosent i 1990 til 2,4 prosent i 2011.

Skandinaviske badesteder

Norge har ikke meldt inn badevannskvaliteter til denne EU-rapporten, men både Sverige og Danmark er godt representert med mange målepunkter. Det som ikke er like lystig lesning for nordmenn som liker å feriere i disse nære ferielandene, er at vi også der finner flere steder som ikke oppfyller EUs krav til badevannskvalitet.

Les mer om Norges krav til badevann versus EUs krav, hos Folkehelseinstitittet.

Sverige har målt kvaliteten på badevannet på 447 steder. 9 av disse oppfyller ikke kravene eller får karakteren dårlig vannkvalitet. Danmark har testet vannet på 1.130 steder, 40 av disse oppfyller ikke kravene, eller har dårlig vannkvalitet.

Noen stenges

Stedene med absolutt dårligst vannkvalitet blir forbudt eller stengt. Her er Luxemburg absolutt verst, med 45 prosent av de målte badevannene innen denne kategorien. Her er det imidlertid kun 20 steder som er målt, og ni som altså er så dårlige. Belgia er nummer to i denne kategorien, med 9,1 prosent forbudte eller stengte badeplasser, og Tsjekkia nummer tre med 7,1 prosent forbudte eller stengte.

image: Badevannet kontrollert på 22.000 steder


Badeplassene skal merkes med vannkvalitet, og når vannkvaliteten er så dårlig at bading er frarådet, skal dette merkes med standardiserte skilt som du kan se til høyre i artikkelen.

Du kan lese hele badevannsrapporten hos EU-kommisjonen på nett.

Du kan finne fakta fordelt på land i denne oversikten hos EEA