Bader du trygt?

Trygg badeferie kan du blant annet få ved hjelp av denne oversikten.

Gardasjøen i Italia Foto: Star Tour
Gardasjøen i Italia Foto: Star Tour Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bade i ferien? Med EU-hjelp kan du holde deg unna det risikable badevannet. En oversikt som har samlet vannkvalitetsdata fra mer enn 21.000 strender i fjor, kan gi gode indikasjoner på hvor du du trygt kan legge ut badehåndkledet i år.

Her finner du EUs badevannsoversikt, der du blant annet ved hjelp av kart kan finne DIN strand. Men merk: Du bør vite hvilket område stranden ligger i for å finne frem.

Ferskvannstrøbbel i Italia

I fjor bestod 96,3 prosent av saltvannsbadestedene vannkvalitetsprøvene, mens 92 prosent av innlandsbadestedene fikk godkjent. Det er en forbedring fra året før. I Italia, Tsjekkia, Tyskland og Spania ble mer enn 10 badeområder stengt eller frarådet på grunn av kvalitetsmangler i 2008.

Les også om parasitten som rammer badenymfene og algene du ikke vil bade sammen med.

Vær spesielt obs på ferskvannsbading i Italia. 32,7 prosent av de undersøkte badestedene ble faktisk rapportert som stengt eller frarådet i løpet av fjoråret. Stengningene kan skyldes lokale utslipp langs land eller i vannet, forsøpling, algevekst og lignende.

EU-regler

EU har selvfølgelig et eget badevannsdirektiv. Nye regler kom til i 2006, og ble nasjonal lov i 2008. Medlemslandene har imidlertid fått henstand helt til 2014 for implementering av reglene. Innbakt i direktivet ligger blant annet krav til måling av badevannets kvalitet, og for å gjøre det forståelig for de fleste, kategoriseres strendene i fire klasser: Dårlig, tilstrekkelig, bra og meget bra. Oversikten viser også om strender har vært stengt eller frarådet for bading i løpet av sesongen.

Se også den berømte middelhavsstranden du absolutt bør besøke i år.

Luxembourg begynte måling etter dette regelverket i 2007, mens Kypros, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Ungarn, Latvia, Litauen, Slovakia, Spania og Sverige startet i fjor. Det betyr blant annet at det blir gjort målinger av vannkvaliteten minst en gang i måneden gjennom hele sesongen.

Se etter blått flagg

Det er ikke bare EU som bedømmer strender. Organisasjonen Blue Flag vurderer strender i og utenfor Europa, og stiller strenge krav til hvilke som skal få det blå flagget. I år er tre norske badesteder kvalifisert til å stå på listene over badesteder som har fått utmerkelsen blått flagg. I fjor var det fem norske strender som fikk blått flagg. Disse lå alle i Oslofjorden. I år er det kun Storøyspissen på Snarøya som kommer med av de som stod på fjorårets flaggliste, mens Bystranda og Hamresanden i Kristiansand er inne i det gode selskap igjen etter å ha vært innom en gang før - i 2005.

Sjekk disse lekre strendene som ikke ligger i Middelhavet, men likevel er bare kort vei unna ...

22.270 badesteder sjekket

EU-landene sjekker nå badevannet på 7.394 ferskvannsstrender og 14.876 saltvannsstrender i regionen. Det er noen hundre flere enn i fjor.

Aller grundigst sjekket blir Italias lange kystlinje og ferskvannsområder, med 5.708 badesteder. Så følger Frankrike med 3.406 steder og Tyskland med 2.311 steder. Finnene sjekker foreløpg bare 392 badesteder, svenskene registrerer data for 868 badesteder, mens danskene sjekker 1.276 steder.

Hold deg unna disse: Verdens farligste strender

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer