Backpacking i Sør-Afrika

Sol, surfing, safari, strikkhopping og hosteller som ligger på stranda. Sør-Afrika er perfekt for deg som liker backpackerferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Backpacking i Sør-Afrika


Klokka er 10 om morgenen, og det begynner å bli såpass varmt på firemannsrommet at det er på tide å stå opp. Vi skyver glassdøren til side, og tråkker ut på terrassen. Sola står allerede høyt på himmelen, og på stranda rett nedenfor hostellet tester noen surfere bølgene.

Vi er på backpackerhostellet Island Vibe, som ligger på en sanddyne i Jaybay, en liten by som ligger langs Sør-Afrikas kjente Garden Route. Det blir frokost med ferskpresset juice på gresset foran hostellet, før vi rusler ned på stranda for å bade og slikke litt sol.

Gårsdagen ble passe sen, med "tropisk kveld" i hostellets bar, biljardturnering mot en gjeng tyskere, og strippeshow bak baren (noe det virket som om de to bartenderne hadde gjort før). Nå må vi restituere oss litt i sommersola.

Surf's up

En av oss har mer energi enn resten, og skal ta en surfetime på stranda. Jaybay er nemlig et kjent surfemekka i Sør-Afrika. De varme bølgene som ruller inn fra Det indiske hav er perfekte for den slags aktiviteter. Den fløyelsmyke sanden er perfekt for en helt annen type aktivitet - solslumring.

Det merkes at Jaybay er en stor backpackerdestinasjon. Hovedgaten er full av butikker som selger surfebrett, voks, shorts, bikinier, solbriller og alt det andre en skikkelig surfedude (og alle surfewannabees) må ha. Billige restauranter og barer gjør selvsagt også sitt til at backpackerne har det som plommen i egget i Jaybay.

- Keep surfin', hvisker bartenderne i øret vårt, og i øret til alle jentene som kommer til hostellet. Livet er en endeløs rekke av ferieflørter og surfedager, og da er det kanskje ikke så rart at det frister mer å jobbe på Island Vibe enn å få seg en "skikkelig" jobb, selv om man er 35 år.

- We will, svarer vi, og surfer videre til neste backpackerhostell langs ruten - Wild Side Backpackers i Buffalo Bay.

>> Slik backpacker du i Sør-Afrika
>> BILDER fra Sør-Afrika

Artige dekorasjoner på Wild Side hostell.
Artige dekorasjoner på Wild Side hostell. Vis mer


Det er helt utrolig hvilke fantastiske beliggenheter backpackerhostellene i Sør-Afrika har. Wild Side er intet unntak. Hostellet ligger helt alene rett på stranda ved Goukamma natur- og marine-reservat, og her har gjestene 27 kilometer med fantastiske strender å boltre seg på. Her kan du ta surfetimer, galoppere langs stranda, gå fotturer på jakt etter Knysnaelefanten (verdens sørligste elefant og nesten utryddet), padle i kano ...

Wild Side har ikke det samme festtrøkket som Island Vibe, men det gjør ingenting. Det kan være vel så hyggelig å sitte rundt et bål med beina i sanden mens noen klimprer på gitar.

De fleste andre backpackerne vi treffer kommer fra Europa - her er briter, tyskere, svensker, franskmenn, men vi dumper også borti noen amerikanere og australiere. Vi møter til og med noen sørafrikanske karer fra Fish Hoek, en liten by rett utenfor Cape Town, som gutta selv kaller "the ass of Cape Town". Akkurat, ingen vits i å reise dit, altså.

Videre, videre, til Knysna, en litt mer sofistikert havneby der det er pumpet inn mange penger for å bygge ut havnene som i dag består av snertne leiligheter, butikker, restauranter og en imponerende båthavn. En natt her, og så bærer det innover i landet til Oudtshoorn, hvor vi drar på grotteekspedisjon og rir på struts, og deler rom med mor og sønn fra Botswana, som er på vei til Cape Town for å selge smykker.

Til slutt ender turen i Cape Town, på Ashanti Lodge. Det ligger i en stor steinvilla med hage og svømmebasseng, og ble kåret til det beste hostellet i Afrika for noen år tilbake. Her finnes det både sovesaler og dobbeltrom med svært bra standard, for dem som ikke synes det er så stas å sove i tåfislukten til seks andre. Det er for øvrig flere av hostellene som tilbyr dobbeltrom, men da gjelder det å bestille i god tid.

>> Slik backpacker du i Sør-Afrika
>> BILDER fra Sør-Afrika

Hostellenes hjemmesider:
Ashanti Lodge
Wild Side Backpackers
Island Vibe

Mer fra Sør-Afrika:
Safari på budsjett
Storbyguide: Cape Town
Klaustrofobisk grottetur
Uelegant strutseridning
Verdens høyeste strikkhopp
Fra Kapp til Cape i veteranbiler
Ti på topp i Cape Town

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!