Flyreisen til ferieparadiset kan bli dyr om barna er i feil alder.
Flyreisen til ferieparadiset kan bli dyr om barna er i feil alder.Vis mer

Baby reiser billigst

Barn får rabatt på vanlige flybilletter, men charterselskapene gir kun avslag til de aller minste.

Når to blir tre merker man fort at det er mer mas å reise. Du må ta med mer bagasje og et ekstra menneske skal ha plass på flyet. Ikke er det nødvendigvis billigere heller, selv barnet både tar mindre plass og spiser mindre mat. Her er en oversikt over rabatter du kan regne med når du tar med familiens yngste på flytur.

Under to

En baby reiser svært billig eller gratis. Dette gjelder både med charter og rutefly. Innenlands reiser barn under to år gratis gitt at barnet ikke sitter i eget sete på flyet. Til utlandet med rutefly må de minste ut med 10 prosent av billettprisen, samt avgifter.

Reiser du med charterfly er det også gjerne gratis for de minste barna om de ikke trenger eget sete. Som regel er det da for en baby per voksen. De aller minste kan også regne med å bo gratis på hotellene. Likevel må du regne med at charterhotellene krever egne avgifter dersom du må leie barneseng etc. Dette betales direkte til hotellet når du ankommer reisemålet.

Større barn

Barn over den verste bleiealderen må betale – både på rutefly og charter. Faktisk har du ikke lov å ta med barn over to uten at de har eget sete på flyet. Det kan bli en svært dyr fornøyelse om du planlegger å ta treåringen på fanget, men blir stoppet i billettkontrollen.

SAS opererer med litt forskjellige aldersgrenser for når barn blir voksne. Avhengig av billettyper og om de reiser sammen med voksne eller alene, får barn 50 prosent rabatt om de er mellom to og 12 til 17 år. På flyturer til utlandet er som regel grensen for voksenbillett 15 år.

De større barna får også rabatter hos Braathens. Rabattens størrelse avhenger av billettype. Som hovedregel kan du gå ut fra at barn under 16 får 50 prosent rabatt, og barn mellom 16 og 17 får samme rabatt om de reiser i følge med en voksen.

Charterreisende barn kan ikke regne med rabatter på flyet. I den totale prisen er det imidlertid enkelte rabatter å hente. Du får rabattpris om barnet sover i ekstraseng på de voksnes rom. Det må være en reell ekstraseng, altså kan du ikke regne med rabatt for eksempel om tre voksne og ett barn bor i en leilighet med fire ordinære senger. Noen selskaper opererer imidlertid med rabatter på måltider, gratis avbestillingsbeskyttelse for barn og fast lavpris på enkelte reisemål til enkelte tidspunkter. Husk alltid å spørre hvilke rabatter selskapet kan tilby når du bestiller.

Alene med barn

De fleste rabatter på charterreiser og hoteller for barn gjelder kun om barna sover i ekstraseng. Derfor har det vært tilnærmet umulig for enslige som reiser med barn å få rabatterte priser. De fleste charteroperatørene har imidlertid innført tilbud på visse bosteder i visse perioder beregnet på denne kundegruppen. I lavsesong finnes det nå billetter til barn for halv pris selv om de sover i vanlig seng i ditt rom/leilighet. Det er begrenset antall av disse billettypene, så det kan lønne seg å bestille i god tid.

Billig reise

Ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.