Kjøper du klokken her, vet du at du kjøper en ekte kopi...
Kjøper du klokken her, vet du at du kjøper en ekte kopi...Vis mer

Avslør shoppinglureri

Smitter fargen på kelimteppet ditt av? Bråker Rolexen? Får du ikke inn Radio 1 på radioen? Da er du blitt lurt. Her forteller fagfolkene hvordan du avslører salgsjukset.

Ved hjelp av sinnrike systemer forsøker lokalbefolkningen på feriestedet å tjene litt ekstra på deg og din handleglede. Du må nemlig betale mer for varen enn den er verdt, og merkevaren og gullet er ikke nødvendigvis ekte.

Gull og glitter

Hvem ønsker vel ikke en flashy Rolex på armen? De fleste vet at Rolexen de kjøper på fortauskafeen er av ukjent opprinnelse. Men enkelte butikker tar seg store friheter ovenfor statussymbolet. Sjekk ekspertenes tips for hvordan du kjenner igjen de ekte godsakene.

Det er sannelig ikke gull alt som glitrer. I enkelte land hvor turismen er stor, er produksjonen og salget av gull av simpleste sort stor. Gullsmeden forteller hva du bør ha i tankene når du skal handle smykker.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tepper og Kelvin Clein

Ralph Lauren, Calvin Klein og Nike? Når merkevaren har fått feilstavet eget navn, skjønner du at det er noe lureri. Imidlertid er ofte kopivarene godt laget, og selgeren forteller freidig at varen er produsert på lisens. Derfor kan du selvsagt få skjorta eller buksa litt billigere enn hva den koster i butikken hjemme. Importøren forteller hvordan du skiller den ekte varen fra en uekte.

Et orientalsk teppe kan gi et sus av eleganse og tidløshet - dersom det er knyttet i et teppeland og ikke er en masseprodusert lapp fra Tyrkia. Erfarne teppehandlere forteller at nitti prosent av turistene som kjøper tepper på egen hånd, blir svindlet. Fellene er mange og de fleste ukyndige på teppejakt ender opp med å betale alt for mye for et teppe av elendig kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også gullhandlere ønsker å tjene litt ekstra...
Også gullhandlere ønsker å tjene litt ekstra... Vis mer

Elektronisk trygghet

Tidligere var kanskje de største og styggeste ulvene å finne i det populære markedet for gadgets og gizmos: Elektronikkbransjen. Videokameraer, radioer, fotoutstyr… Produkter nordmenn tradisjonelt har handlet over en lav sko i lavkostland. I følge bransjen er dette problem som synes å være kraftig redusert. Kjøper du merker du kjenner til, risikerer du på det verste å ende opp med en eldre modell. Du blir sjelden lurt med jukseartikler.

Les mer om lureri satt i system

Ut på tur?

Frister en ferietur? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.