Avslappende øy-gøy

Et par kvadratkilometer med frodige, grønne skoger omgitt av hvite sandstrender full av koraller: Fitzroy Island er en tropisk drømmeøy som kan ta stresset fra den travleste.

Publisert
Sist oppdatert
Hvite korallstrender på Fitzroy.
Hvite korallstrender på Fitzroy. Vis mer


Snart 50 minutter har gått siden hurtigferga forlot Cairns. Foran oss dormer nasjonalparken. Regnskogen ser ut som en viltvoksende botanisk hage. Etter landgang, blir man tatt imot av resepsjon, kiosk, kafé, restaurant, biljardbord og bar som ligger fint oppstilt rundt bassenget.

Fitzroy er en av 600 kontinentale øyer i Great Barrier Reef. Det betyr at granittøya tilhører fastlandet og har egen vanntilførsel. Men da istiden var over for 6000 år siden, steg vannstanden med drøye 100 meter. Slik blir det øy av. Hva skjedde så?

Se bildene fra Fitzroy og Cairns

La korallene ligge!

Ved strandkanten finnes utleie av utstyr til blant annet snorkling, dykking, fiske, tråbåter, katamaran og vanntrampoline. Strendene på Fitzroy er oversvømt av døde koraller i alle størrelser og fasonger fra kystrevet utenfor. Før man vet ordet av det, har det gått en time til å studere formene og finne bokstavlignende varianter til venner og kjente. Men husk: Det er ikke lov å ta en eneste korall med seg hjem. Selv ikke din egen forbokstav!

20 minutters gange fra sentralen, ligger Nudey Beach. Ja, navnet referer til at man alternativt kan sole hele seg, men undertegnede så ingen med glemt badetøy. Å være på den hvite korallstranden er som å bevege seg i et postkort.

Undervannsopplevelser for dummies - og pyser.
Undervannsopplevelser for dummies - og pyser. Vis mer


Snorkling. Å leie maske og pusterør for en dag er full valuta for pengene (12 australske dollar / NOK 57). Med hodet under vannskorpa, hører man tydelig korallbitene krølle seg langs havbunnen. Øya er omringet av korallrev. Selv om tetthet og fargespekter ikke er helt optimalt, finnes fisk i alskens farger, sjøstjerner og skjell. Skilpadder og hvaler skal visstnok også svømme i nærheten.

Spesiell båttur. Har man mindre eventyrlyst, kan en båttur med glassbunn være et godt alternativ (12 australske dollar / NOK 57). Som en original skjermsparer sklir undervannslivet forbi, selv om "monitorene" (glassbunnen) er små og ripete i enkelte båter. Fargene er likevel mange og tydelige. I løpet av halvtimen turen tar, vil du også få en liten innføring i Great Barrier Reef. Husk å ta med fottøy som tåler å bli vått, da litt sjø passerer gjennom båten i starten og slutten av turen.

Tur med havkajakk

Havkajakkturen rundt øya er sightseeing, soling og lett trening på en gang. Halvveis er det lunsjpause på Little Fitzroy med innlagt snorkling og bading. Den lille naboøya er kun tilgjengelig for deltakere på denne kajakkturen.

- Dette er det beste stedet for snorkling i området, sier turguide Chris Newman (28).

Havkajakksafari til Little Fitzroy.
Havkajakksafari til Little Fitzroy. Vis mer


Leie av utstyr og mat er inkludert i prisen. I likhet med en oppdagelsesferd på den lille øya. Havkajakkturen passer for alle aktive over 15 år. Den eldste Newman har hatt med på tur var en 70-årig japaner.

- Dette er for alle slags folk, stor og liten, gammel og ung, sier turguiden med rette.

Pris dagstur (3-4 timer): 99 australske dollar (NOK 470)

På gjengrodde stier

Ulike skogsløyper innover og oppover Fitzroy gir stillhet i nærmest uberørt natur. En vandrerute vestover, Summit & lighthouse track, er en fin avveksling fra de salte korallene. Etter en bratt stigning full av trappetrinn, nås til slutt toppen 250 meter over havet Her er det panoramautsikt over revøyer og tropehav så langt øyet kan se. Løypene ender opp ved øyas fyrtårn, som i seg selv ikke er noe høydepunkt. Beregn minst 80 minutter for den 4-5 km lange rundturen.

På vei mot Nudey Beach, finnes en avstikker mot den hemmelige hagen; Secret Garden. 15 minutter med frodig og klam regnskog gir følelsen av å være på afrikansk eller søramerikansk jord.

Som turgåer deler du stadig stiene med gresshopper, "busk-kalkun" (bush turkey) og reptiler kalt "skins". Floraen er mangfoldig, inkludert en rekke sjeldenheter. En brosjyre i resepsjonen forteller om stinkende trær, såkalte "Morinda Citrifolia". Dets blomstrende frukter skal lukte som råtten ost eller oppkast. I november får i alle fall nesen sniffe i fred. Husk på temperaturen - ta med vann og egnet fottøy!

Øymanager Rick Shirreff.
Øymanager Rick Shirreff. Vis mer


Populær øy

Ofte er man for oppgira i reiseøyeblikket til å innse hvilket vindunderlig sted man konsumerer. Fitzroy gir deg muligheten til å nyte øyeblikket - og samtidig forstå at man gjør det. I alle fall om været er bra. Manager på øya, Rick Shirreff, kan fortelle at gjennomsnittlig 10.000 besøkende ankommer øya månedlig, med flest innom mellom juni og oktober.

- Fitzroy er kanskje den best prisede øya i Queensland, særlig tilrettelagt for familier, sier Shirreff.

Å sovne til lyden av fallende mango

Den amerikanske utvekslingsstudenten, Belle Niranatkul, ferierer etter endt semester i Melbourne. Etter at Queensland ble reisemålet, lot hun seg forføre av vakre bilder fra øya.

- Fitzroy er en ypperlig øy å dra til for å slappe av.

Niranatkul følte at selv overnattingslokalene var i ett med naturen.

Belle Niranatkul nyter Fitzroy.
Belle Niranatkul nyter Fitzroy. Vis mer


- Å sovne og våkne til lyden av fallende mango er nokså spesielt, ler hun.

Fitzroy tilbyr sovefasiliteter i rimelige bygg med firemannsrom (med vifte, uten a/c) eller dyrere (og finere) strandhytter for en eller flere personer. Stor turistpågang har ført til at utbygging og oppgradering er på trappene.

- Folk ønsker mer tv og aircondition og er villige til å betale for det, sier manageren. Men han understreker at de tenker langsiktig og på miljøet.

- Vi satser heller på økoturisme enn luksus, sier Shirreff.

Vurder pakkeløsning

En tur-/returbillett til øya koster deg 38 australske dollar (NOK 178). Overnatting fra 31 australske dollar (NOK 145) per natt på firemannsrom til 220 australske dollar (NOK 1.044) på singelhytte. Dykking koster 65 australske dollar (343 NOK), båttur med glassbunn 12 australske dollar (NOK 57), og sjøkajakktur ligger på 99 australske dollar (NOK 466). Skal du være noen dager og delta på ulike opplegg, sparer du mye på å velge pakkeløsninger.

Tørrmat for inntørkede budsjetter

Servering foregår frem til klokken 21. Kveldsrestauranten disker opp med måltider (små porsjoner) fra 10 australske dollar (NOK 47) for budsjetterte backpackere, mens vanlige hovedretter er minst en hundrings.

For den prisbevisste, anbefales det å ta med tørrmat som takler litt varme om du skal være her mer enn en dag. Her finnes verken kjøkken, kopper, (bestikk) kar eller kjøleskap. Nudler og suppeposer kan være et billig alternativ, da det i skrivende stund finnes en vannkoker på stedet. Frukt, kjeks, rundstykker og "longlasting" melk er en annen løsning.
PS: Restauranten låner ut bestikk/fat om du er freidig nok til å spørre.

Greit å vite

 • Oppebevaring: Etter utsjekking (kl 10) finnes betalingsskap. Resepsjonen tar små/viktige eiendeler i safe gratis for overnattingsgjester.
 • Dårlig syn? Masker til snorkling og dykking finnes i noen ekstra styrker, særlig hvis du er nærsynt.
 • Dårlig dekning?Det finnes betalingstelefoner. Det er dårlig mobildekning på øya.
 • En turoperatør: Raging Thunder har enerett for turismen på øya, og er derfor det eneste selskapet med turer til, fra, rundt og på øya.

 • Fitzroy Islands hjemmeside
 • Se bildene fra Fitzroy og Cairns

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer