Australias beste strender

Whitehaven Beach, Queensland

Whitehaven Beach har flere ganger kåret til Australias finesteFoto:Courtey of Queensland Tourism Foto: QT Vis merStranda finner du på Whithsunday Island på østkysten av staten Queensland. Den ligger beskyttet av det kjente australske korallrevet Great Barrier Reef, og det er minimalt med dønninger som når den kritthvite stranden. Whitehaven har gang på gang blitt kåret til Australias og verdens fineste strand.

Ved siden av de frodige øyene og det asurblå havet, er det den fine korallsanden som gjør stranda så spesiell og unik. Sandkornene består av 99,89 prosent ren kvarts, en kvalitet som gjør at sanden kunne ha blitt brukt direkte til å lage det fineste glass og optiske instrumenter. Den himmelske stranden er naturligvis beskyttet fra langfingrede glassmestere.

Foto:Courtey of Queensland Tourism Foto: QT Vis mer

Den beste måten å nå Whitehaven Beach på, er å ta en dagstur med båt fra Airlie Beach og Shute Harbour på fastlandet. Ta med det du måtte trenge av mat og drikke for en dag på stranden, og husk nok vann. Dette er i den tropiske delen av Queensland, og her er det varmt hele året rundt.


Byron Bay, New South Wales

Byron Bay er et lite tettsted på nordøstkysten av staten New South Wales. Her har du flere strender i toppklassen. Det lille hippiesamfunnet har også sin egen 70-talls strandboms-sjarm, med mange små organisk stemplede spisesteder og butikker. Byron-strendene er også de østligste på det australske kontinentet.

Strandvolley i Byron Bay Foto: Tourism New South Wales Vis mer

Selve bystranden er populær blant ryggsekkturister. Den egner seg bra for bading, strandaktiviteter eller å utøve den australske nasjonalsporten – sitte med en kald øl i handa og myse på livet. Går du sørover rundt Cape Byron, kommer du til Tallow Beach. Den 30 kilometer lange stranden gir nok av muligheter for deg som vil være alene, og kanskje få deg et bad med delfinene som ofte svømmer langs stranda. På den rette tiden av året er det er heller ikke uvanelig å kunne se migrerende hvaler fra strendene rundt Byron Bay. Havtemperaturene er badevennlige hele året rundt, og varierer mellom 18 og 26 grader.
Gold Coast, Queensland

Gullkysten har gode surfebølger Foto: Courtesy of Queensland Tourism Vis mer


Den australske gullkysten er kjent for sine mange flotte strender. Surfers Paradise er et naturlig sentrum i det som etter hvert har blitt Australias største turistmagnet. Med sine skyskrapere, uteliv og store turistflom, har allikevel Surfers Paradise etter hvert blitt en stor klisjé. Det er ikke her du finner det beste av sand og vann i området. Reiser du derimot 30 kilometer sørover på Gullkysten, så kommer du til Kirra og Greenmuoth. Her finner du alle surferes paradis. Med flotte strender og blomstrende australsk strandliv, er det et sted å synke inn ”the real ozzy feeling”.

Greenmouth, den rolige delen av Gold Coast. Foto:Courtesy of Queensland Tourism Vis mer

Det er god tilgang på spisesteder og hva du ellers måtte trenge for å nyte den perfekte dagen på stranda. Skulle man ønske å brife med brunfargen på kvelden, så er det også mange utesteder langs strandpromenaden. Vil du se noen av verdens beste surfere i aksjon, eller de ekte beach-babesene, da reiser du til denne delen av Gullkysten.


North Stradbrook Island, Queensland

Strandsafari på North Stradbrooke Foto: Hans K. Krogh-Hanssen Vis mer

North Stradbrook Island er et godt bevart strandparadis som ligger cirka en times kjøring fra storbyen Brisbane. Øya har daglig fergesamband med de mindre fastlandsbyene Cleveland og Redland. Du kan også ta med deg egen bil på fergen. Når du først er på
North Stradbrook, finner du flotte og rolige strender.

Cylinder Beach Foto: Courtesy of Queensland Tourism Foto: QT Vis mer

Cylinder Beach er en liten idyllisk strand verdt et besøk, samtidig som Point Lookout byr på førsteklasses australsk sjømat med uforglemmelig utsikt over Morton Bay. Har du firehjulstrekk på bilen, er det også mulig å betale en mindre avgift for å kjøre på den 30 kilometer lange hovedstranden. Tar du med campingutstyr, kan du sette opp din egen lille camp bak sanddynene. De varme solnedgangene over Stillehavet er spesielt fine i en lunefull sanddyne for deg selv eller med venner. Det er også muligheter for overnatting på bed & breakfasts eller moteller like i nærheten av strendene. Utvalget av butikker er ikke det største på øya, så det er smart å ta med seg det du trenger for stranddagen fra fastlandet.


Bondi Beach, NSW

Bondi Beach ligger i bydelen Bondi, som er en forstad til Sydney. Den 1 kilometer lange stranda er kjent for sitt yrende liv og livlige strandpromenade. Området helt i sør av stranden er populær blant surfere, mens den nordre delen egner seg bedre for bading.

Foto: NSW Vis mer

Bondi er en smeltedigel for Australias forskjellige kulturer og innvandrere. Her kan du finne mennesker fra alle verdenshjørner. Det har blitt en stor tradisjon blant utlendinger som bor i Sydney, å reise til Bondi første juledag, eller for å se på det verdenskjente nyttårsfyrverkeriet over byen. Langs strandpromenaden ligger det mange restauranter og serveringssteder som byr på et heftig natteliv. Skulle man bli lei av å ligge i varmen, finnes det fine gangstier langs klippene på begge sider av bukten.


Cable Beach, Western Australia

Kamelridning på Cable Beach Foto: Tourism Western Australia Foto: WT Vis mer
Foto: Tourism Western Australia Foto: WA Vis mer

Cable Beach ligger i nærheten av byen Broome i den nordøstlige delen av Western Australia.

Den 23 kilometer lange stranden grenser til Det indiske hav, og er kjent for sin flotte beliggenhet og fargerike solnedganger. Blir du lei av å se sporene etter dine egne tær i den hvite sanden, går du til klippene i sørenden av stranden. Der kan du se gamle fotspor etter dinosaurer. Kamelridning er en populær aktivitet på Cable Beach, samtidig som det ligger en fascinerende krokodillefarm rett i nærheten. Det finnes mange muligheter for overnatting i både Broom og i nærheten av stranden. Temperaturene er tropiske i både vann og luft hele året rundt.


Eastern Beach, Queensland

Eastern beach ligger på Frasier Island. Dette er verdens største sandøy, og den står på Unescos liste over verdens naturarv. Øya finner du på nordøstkysten av staten Queensland, cirka 30 mil nord for Brisbane. Dette er også i den tropiske delen av Australia, og klimaet er varmt året rundt. Stedet er populært blant turister, og mange booker turer med turistarrangører før de kommer hit.

Det er populært å leie firehjulstrekker for kjøring på strendene, som offisielt er klassifisert som veier. Pass på hvor du legger deg på stranda - og ikke rett rundt en sving. På innsiden av Eastern Beach finner du små ferskvannslaguner som er ideelle for bading. myndighetene fraråder deg å derimot å svømme i det innbydende havet, ettersom det er stor hyppighet av hai i området.

Foto: Courtesy of Queensland Tourism Vis mer

Australias beste strender

  1. Australias beste strender

Naturen er utrolig i området, og det er ikke unormalt å se dingoer eller kenguruer på stranden eller ved campingplassene. Det går flere ferger daglig til øya fra fastlandet.