Åtte av tolvøyene

Dodekanesene eller Tolvøyene ligger lengst unna Aten av øygruppene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Rhodos er mer enn party og sardinstrender. Foto: Karoline Brubæk
Rhodos er mer enn party og sardinstrender. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Rhodos er øygruppens hovedstad og også en av de store charterreisemålene i Hellas. Her finner du både rolige pletter og overhektiske bade- og partybyer. Hovedstaden, Rhodos by, er heller usjarmerende til tross for beliggenheten ytterst på en odde med strender på begge sider. I Rhodos' gamleby derimot, kan du vandre som i et levende museum - byen har vært bebodd i nesten 2.500 år. Få med deg stormesterens palass med utstillinger fra eldre tider på Rhodos.

 • Mer om Rhodos her
 • Kos er Dodekanesenes fremste party-øy, og de fleste reiser hit for uteliv og bademulighetene. Øya er relativt flat, og har godt klima og fruktbar jord. Det er også mange arkeologiske perler her, med både greske og romerske ruiner samt bysantinske og venetianske borgverk. Få i alle fall med deg Asklepieíons tempelområde.

  Symi er mest kjent for sin usedvanlig vakre havn kranset av pastellfargede hus i nyklassisk stil. Området nyter du spesielt om sene ettermiddager eller tidlige morgener, før dagsturistene fra Rhodos fyller gatene. Fravær av sandstrender gir krystallklart vann for deg som liker deg bedre under enn over havflaten.

  Karpathos byr på dramatisk natur og fantastiske strender. Her bør ingen bli skuffet over bademulighetene. Et tips er også å besøke "kvinnebyen" Olympos som tidligere var strengt matriarkalsk, og nærmest avskåret fra resten av øya i flere hundre år. Her går fortsatt kvinnene i tradisjonelle klær. Byen mottar besøkende fra hele verden til festivalen for Jomfru Marias himmelfart fra 15. august hvert år.

  Tilos er stedet for fotturer, og en fredelig ferie. Øya anbefales også for fuglekikkere. Flere fine strender rundt om på øya.

  Leros er kjent for sin gjestfrie befolkning og sitt mentalsykehus (!). Besøk også Lakki, tidligere hovedstad som er full av forlatte og forfalne bygninger i Art Deco-stil. Dette er levninger fra Mussolinis visjoner om en fascistisk drømmeby.

  Greske katter er både fotogene og mer enn villige til å være modeller. Foto: Karoline Brubæk
  Greske katter er både fotogene og mer enn villige til å være modeller. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

  Kalymnos er svampfiskernes øy, her kan du studere bearbeiding og produksjon av naturlige vaskesvamper. Strendene er stort sett langgrunne med småstein mer enn sand. Et av de mest kjente fotomotivene er solnedgangen over holmen Telendos slik du kan se den fra Myrties.

  Patmos har stor religiøs betydning, og er kjent som apostelen Johannes' øy, og stedet der han skrev Johannes' åpenbaring. Få med deg Johannes-klosteret fra 1.000-tallet, en av de viktigste hellige steder for både ortodokse og vestlige kristne.

 • Tilbake til innledningen