Aspen - dyrt og deilig

Det er ikke uten grunn at Aspen gang på gang har blitt kåret til verdens dyreste og mest fasjonable skidestinasjon. Her finner du luksus både i og utenfor bakken.

Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany   Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany
Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Vis mer


Dum Dummere, Aspen Extreme, Vanilla Sky og Legally Blonde. Ingen andre skisteder i USA har tatt del i like mange Hollywood-filmer som Aspen. Det er kanskje fra disse filmene vi kjenner byen som de rikes lekegrind. Med god grunn. Det er ikke mange skibakker som har Gucci- og Pradautsalg som endestasjon, og hvor du som god kunde kan ta av deg skiene på trappen og gå inn for å nyte en gratis campari-and-soda-after-ski.

Om du skulle ønske å leie en hund med matchende pels for en dag, så skal visst det også være mulig i Aspen - noe så sært at det gir sin egen sjarm. Selv om prisene for lengst har stivnet, regnes byen allikevel for å være Amerikas opprinnelige skibums-destinasjon. Aspen har en unik stemning som bare må oppleves.

Ett område - fire fjell

Når det gjelder skitilbudet, har Aspen en slående beliggenhet og geografi. Området består av de fire fjellene Aspen Mountain, Aspen Highlands, Buttermilk og Snowmass. Skitrekkene ligger separat fra hverandre, men det går gratisbusser som tar deg rundt til hvert enkelt av dem.

I Aspen Mountain finner du de mest utfordrende løypene, som til slutt ender opp i sentrum av byen. De er kjent for sine bratte heng og krappe kulekjøring, med opptil 42 grader helling.

Foto:Steamboat/Larry Pierce Foto: Steamboat/Larry Pierce
Foto:Steamboat/Larry Pierce Foto: Steamboat/Larry Pierce Vis mer


Highlands er populært blant de lokale, og byr på store åpne områder for løssnøkjøring i terrenget. Her finner du også noen mellombratte og rolige partier hvis du velger å boltre deg i de 131 løypene fjellet har å tilby.

Buttermilk er kjent for å ha snille løyper for de som ikke liker det helt ekstreme. Et fint sted å ta med barna eller for deg som fortsatt har litt å pusse på teknikken.

Snowmass ligger cirka 1,5 mil fra Aspen, og har den største høydeforskjellen av alle bakkeanleggene i Nord-Amerika. Her finner man alt fra barne- og familievennlige løyper, til vanvittig skogskjøring og åpne vidder.

100 kroner pølsa!

Prismessig ligger Aspen et godt hakk over mange av de andre skistedene i Colorado. Dette er stedet hvor du plutselig kan sitte ved siden av Bruce Willis eller Madonna i stolheisen, og da er det naturligvis ikke billig der. Vi fant fort ut dette da en pølsemeny kostet rundt 100 kroner på midtstasjonen i Aspen Mountain. Et dagskort som dekker alle de fire områdene, koster cirka 530 kroner for voksne, og et seksdagerskort koster 2.900 kroner. Dette er i høysesongen februar/ mars, og prisene varierer en god del med tidspunktet du velger å reise på.

Hvis ikke prisene på heiskort har skremt deg helt av tanken, så kan du begynne å se etter et sted å bo. Det er mulig å finne "billige" pakketurer, hvor heiskort og overnattinger er inkludert. hvis du ikke har krav om å bo sentralt, reduseres prisene en god del når du reiser et stykke ut av byen. Det finnes også en campingplass i byen.

Når du først er i Aspen, kan det å kikke på folk, biler og bygninger være en severdighet i seg selv. Hyttepalassene er i hundremillionerkroners-klassen, og her var første gang vi så en Bentley med skistativ. Aspen slår det meste på både luksus- og skifronten, om du bare har råd ...

Mer info: Aspens nettside